Foto: Johannes Frandsen

Pyssel och lekar

Här finns samlade lek- och pysseltips samt bakrecept kopplade till berättelserna i "Barn och Frälsarkransen"

Lek, pyssel och bakning till Uppståndelsepärlan

Ägglekar

Äggets form är en symbol för evigheten. Ägg äts ju som bekant ofta i påsktider. Påskdagens uppståndelseperspektiv finns med i äggätandet, även om vi inte alltid tänker på det. Givetvis är en ägglek på sin plats här! Låt deltagarna iklä sig plastsäckar med hål för huvudet, eftersom kletvarning utfärdas. Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner!

Dela in deltagarna i olika lag. Varje lag får en sked och ett ägg. Lagen ställer upp på led längs en startlinje. Första person i varje led står beredd med skeden i hand och ägget i skeden. När startskottet går ska förste man springa en i förväg utstakad bana med ägget i skeden utan att tappa det. Skulle man tappa det får man stanna upp, lägga ägget tillrätta och sedan springa vidare. Det är inte tillåtet att hålla fast ägget mot skeden.

Vindspel

Foto: Kristina Strand Larsson

Vindspel som gör dig glad: Gör ett vackert vindspel, bara för glädjen att se hur vackert vinden leker med det. Använd er av silkespapper i olika färger. Gör en rundel genom att böja en kvist och knyta ihop den med ett snöre, gärna av bast eller hampa. Riv eller klipp tio stycken ca 30 cm långa och 8 cm breda remsor av sidenpapper. Vik dem över rundeln och knyt fast med tråd eller snöre. Klipp till fyra lika långa bitar snöre, ca 40 cm. Knyt fast dem med jämna avstånd, så att de sitter mittemot varandra parvis. Knyt ihop snörena, men lämna kvar ca 10 cm upptill. När du knyter ihop snörena är det viktigt att du justerar längden på varje snöre så att vindspelet hänger rakt. Utse en bra plats att hänga vindspelet på och sätt dig ner och njut av hur vackert det är att se vinden dansa med pappersremsorna.

Papperspärlor med mönster

Utgå från ett färgat kvadratiskt papper. Vik det på diagonalen till en triangel. Vik triangeln på mitten till en mindre triangel och upprepa en till två gånger. Klipp av hörnen och klipp sedan bort bitar efter önskemål och fantasi. Veckla upp pappret. Gör ännu en och variera i olika mönster och gärna i olika färger. Fäst upp dem på fönstret och låt ljuset lysa genom de vackra mönstren.

Naturkransen

Gör en Frälsarkrans av stenar som ni hittat i naturen och hitta en plats för dem ute. Måla stenarna i Frälsarkransens färger. Hobbylack är bäst att använda om man vill ha stenarna ute men även andra färger fungerar bra om man lackar efteråt. I den vita skimrande jagpärlan, samt hemlighetspärlorna kan man strö glitter, så att de skimrar och glittrar.

Baka black and white-kaka

50 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter. Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål. Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen. Tillsätt torrvarorna och rör smeten slät. Ta undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Du har nu två smetar, en mörk och en ljus. Varva nu i bakformen och börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Dra en gaffel genom formen så att smeten blandas lite. Grädda i 175°C cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten. Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.

Lek, pyssel och bakning till Nattpärlan


Dolda färger

Måla ett stort pappersark med kritor i klara färger. Använd vaxkritor eller oljepasteller. Måla sedan över allt med vanlig tvål i fast form och täck därefter med svart vattenfärg. Tvålen gör att färgen fäster på kritorna men du kan behöva måla två gånger med den svarta färgen för att det skall täcka riktigt. Låt färgen torka. Skrapa sedan med ett spik eller något annat vasst, så att det bildas ett mönster. Fundera över att sorg och glädje kan finnas samtidigt. Ibland ser man bara det mörka men glädje kan finnas ändå och omvänt kan det ledsna finnas under en glad yta. Allt är inte det man först ser, man måste skrapa på ytan om man vill lära känna någon på riktigt.

Drakfigurer

Det är vanligt i sagor och myter att det mörka och onda symboliseras av en drake. I Storkyrkan i Stockholm finns statyn ”S:t Göran och draken”. Man kan också ta upp kampen mot drakar som besvärar andra än en själv. Oftast ståtar riddarna med sin ridderlighet för att vinna en skön prinsessas hjärta. Kora modiga riddare och ridarinnor genom att låta dem motta ett halsband ”För mod och ridderlighet”. En ganska söt och inte allt för svår liten drakfigur går att göra av cernitlera. Om man vill ha den som hänge/nyckelring kan man sätta en ögla tillverkad av ståltråd i drakens huvud. Forma två kulor, den ena aningen större än den andra. Rulla ut kulorna något så att de får en oval form. Ställ den större ovalformade kulan på högkant och lägg den mindre ovanpå så att figuren formar ett upp- och nedvänt L. Sätt fast armar och fötter. Sätt fötterna framtill på figuren och armarna på sidorna. Forma en trekantig bit till svansen och sätt fast mot drakens rygg. Sätt små kulor längs huvudet och svansen. Tryck till så att de blir platta och spetsiga. Forma öronen och placera på huvudet. Markera även näsborrar och ögon och forma nosen något böjd.  Bränn i ugnen enligt anvisning på paketet. Lacka när figuren svalnat.

Lapptäcke med pappersbitar

Låt barnen få färgade papper att rita mönster på, prickigt, randigt, rutigt, blommigt osv. Markera därefter var femte centimeter på baksidan och klipp ut kvadrater av mönsterarket. Några av kvadraterna delas till rätvinkliga trianglar. Lägg sedan ut ett mönster av bitarna och klistra upp på ett stort spännpapp. Sätt kvadraterna intill varandra som ett stort lapptäcke. Precis som lapptäcket består av olika bitar av olika färger och mönster så består livet också av olika saker, skratt, gråt, oro, rädsla.

Baka nattens tårta 

Nattens tårta har ett täcke av svart marsipan. Färdig svart marsipan kan du beställa på nätet. Använd receptet till doptårtan (se doppärlan) eller använd färdiga bottnar. När ni bakar tårtan kan man samtala om känslor? Vilka känslor finns det? Varför finns det känslor? 

Till fyllning behövs:
3 dl grädde
3 dl färdig marsankräm
3 dl sylt

Vispa grädden. Använd dig av färdiga bottnar eller dela den svalnade kakan i två skikt. På den första bottnen breds sylt och marsankräm. Lägg på den andra bottnen och bred på sylt och grädde. Bred slutligen grädde på kanterna och täck tårtan med marsipantäcket.

Lek, pyssel och bakning till den andra kärlekspärlan


Tillitsövning

Syftet med denna övning är att visa på skillnaden mellan att jobba mot varandra eller att samspela med varandra. Låt barnen först sitta på huk mittemot och jobba mot varandra i par. Paret får endast använda sig av handflatorna i denna kamp. Genom att trycka sina handflator mot kompisens handflator ska de försöka få den andre att tappa balansen.

Låt sedan paren få samspela istället genom att stå upp, vända mot varandra och hålla varandra i händerna. Samtidigt som de håller i varandra ska de börja sig ned, ställa sig på knä för att därefter resa sig upp igen. Det gäller att hålla balansen!

Foto: AnneLi Amilon

Pyssla hjärtliga tröjor

Skär en potatis mitt itu. Barnen skär med hjälp av ledaren i potatishalvan, så att formen blir ett hjärta. Färdiga hjärtformar finns även att köpa i hobbybutiken. Använd en t-tröja (helst vit). Häll lite textilfärg på ett fat och dutta färgen på hjärtat med hjälp av en bit skumgummi. Klipp ut en bit kartong och lägg i tröjan precis under tyget där hjärtat ska tryckas. Tryck dit hjärtmönstret. Upprepa om tröjan ska ha många hjärtan. Låt färgen torka. Stryk tröjan innan tvättning så att färgen håller i tvätten. Instruktioner för detta brukar stå på anvisningarna för textilfärgen.

Lek

Deltagarna bildar en ring. Blunda och sträck fram armarna mot mitten. Alla går ett par steg in mot mitten, där händerna möts. Sök efter någons hand med den ena handen och gör likadant med den andra. Nu kan ni titta igen och upptäcka att ni förmodligen är en enda stor knut. Försök att lösa upp knuten utan att prata och utan att släppa taget om varandras händer. Hjälps åt att lösa knuten. Dra inte bara åt varsitt håll. Samtala efteråt om hur ni lyckades lösa knuten.

Baka kärlekskakor

Medan ni bakar dessa hjärtan med sylt, tänk på någon som skulle behöva en ”dos” kärlek!

3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör
1 msk vaniljsocker
sylt

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke med det rumsvarma smöret. Låt degen vila i kyl ca 30 min. Kavla degen ca 1 cm tjock. Forma hjärtan med hjälp av pepparkaksformar. Det blir 20–30 stycken beroende på storleken på formarna. Lägg hjärtana på bakplåtspapper, gör en liten grop med fingret i mitten på varje hjärta och klicka i till exempel hallonsylt, låt gärna sylten rinna av i en tesil innan. Grädda mitt i ugnen på 175°C ca 8–10 min. De ska bara bli ljust beige.

Lek, pyssel och bakning till den första kärlekspärlan

Kroppsmedvetenhet tillsammans

Ställ er två och två mittemot varandra. Armarna hänger ledigt längs sidorna. Stå så någon minut för att samla er i kroppen. Ha ögonen öppna. Medan ni andas in lyfter ni armarna uppåt, längs huvudet, tills tummarna möts högst upp. Böj er, rakt ut åt höger sida. Paret gör övningen åt motsatt håll, eftersom de står mittemot varandra De bildar en trädkrona med sina armar. För att hålla balansen kan man skjuta ut höften lite mer åt sidan. Byt sida och gör övningen en gång till. Lägg märke till stillheten som fyller kropp och sinne mellan övningarna, när ni vilar och är avslappnade och när ni sträcker på er. Försök att vara följsamma i rörelserna.

Sinnesövning

Foto: Kristina Johansson

Berätta att ni ska smaka olika frukter och grönsaker. Berätta att inget av det som ni ska smaka på är farligt, även om en del kan smaka till exempel starkt eller surt. Låt barnen få ögonbindlar och pröva sedan om de kan gissa vad de smakar på: citron, apelsin, äpple, potatis, morot, palsternacka etcetera. Låt barnen ta av ögonbindlarna och titta på frukterna och grönsakerna som ni smakat av. Använd hela frukten/grönsaken som den ser ut innan man skär i den. Fundera sedan på om utsidan säger något om smaken. Kan man gissa sig till hur det smakar utifrån att bara titta på frukten? Dra parallellen till människor. Kan man veta hur en människa är inuti, genom att bara titta på utsidan?

Pyssla ett hjärta

Gör en liten present att ge bort till dig själv. Forma hjärtan av cernitlera. Platta till dem och dekorera med lera i annan färg. Fäst en broschnål på baksidan när du bränt leran.

Eller bläddra i tidningar tillsammans, alltifrån serietidningar till veckotidningar med färgglada bilder och låt barnen klippa ut bilder som de förknippar med ordet kärlek till exempel ett djur, någon som kramas etc. Gör ett stora hjärtan av kartong som målas i rött eller alternativt en ”jättepärla” i kartong som målas i rött. Klistra upp bilderna och samtala om bilderna under tiden ni klipper och klistrar.

Baka kärlekspärlor

Medan ni bakar” Kärlekspärlor”, kan ni tänka på någon som ni tycker om eller som ger av sin kärlek till dig.

200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät, det kan kräva lite tålamod. Lägg degen vila i kylen ca 20 minuter. Blanda strösocker med röd hushållsfärg. Gör rullar av degen och rulla rullarna i sockret. Skär ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Det blir ca 40 st. kärlekspärlor. Grädda mitt i ugnen ca 8–10 min. i 175. °C

Lek, pyssel och bakning till Bekymmerslöshetspärlan


”Tippa”

Rita ett ansikte eller ett djur på ett papper. I ögon, näsa, mun, öron, hår lägger man godis eller något annat gott. Ledaren talar om hur många bitar som lagts ut. Ett av barnen går ut medan de övriga kommer överens om vilken godisbit som är "tipp". När barnet kommer tillbaka börjar denne plocka åt sig av godisbitarna en efter en medan alla räknar högt. När "tippgodiset" plockas ropar alla "tipp", vilket innebär att godisplockningen är slut för denna gången. Ett annat barn går ut och nytt godis läggs ut och så vidare.

Bekymmerslöshetens blomma

Använd er av dagstidningar. Alla får tre tidningsblad som målas i vattenfärg på ena sidan så att bokstäverna täcks. Två av tidningsbladen målas blå och ett grönt. Lägg ut bladen på golvet, då de är helt torra. Bladen ska ligga i rad efter varandra med den målade sidan nedåt, först det gröna sedan de två blå. De yttersta kanterna på bladen ska gå omlott en liten bit. Rulla ihop dem, och börja från det blå hållet, så att det gröna pappret hamnar ytterst. Klipp upp rullen i ena kanten med två snitt in mot mitten. Du ska alltså ha två lika långa uppklippningar i samma ända så att rullen liknar en ”purjolök”. Stick in fingret i mitten på den uppklippta änden och dra försiktigt ut det innersta pappret, så att blomman ”växer”. Vill du ha blomman större kan du ta fler tidningsblad. Denna övning kan med fördel kopplas till ett samtal omkring bibelordet ”Se på blommorna på marken ...”

Bekymmerslöshetens bär

Dessa går bra att göra även med yngre barn. Måla stjälkarna först och låt sedan barnen trycka bären Till den här bilden behövs korkar och tjockare vattenlöslig färg. Bilderna görs på papper i A5-format. Doppa korkens ena ände i färg och tryck med den på pappret. Gör en liten prick i varje bär med en smal pensel eller med en penna. Måla stjälkarna med vattenfärg på pensel. När bilderna torkat kan man beskära dem och montera dem på färgat papper.

Mobil

Gör en mobil med glada pärlor. Använd flirtkulor i olika storlekar som målas i regnbågens alla färger. Använd björntråd och en grövre nål och trä mellan en till flera pärlor i olika storlekar på tråden. Gör knutar mellan pärlorna, så att de kan sitta på olika höjd. Gör en ring av en blå piprensare och fäst sedan 6–8 trådar med pärlor på mobilen. Låt varje sytråd fortsätta en bit ovanför ringen och knyt ihop alla trådarna i en knut. Fäst knuten i en nyckelring, så går mobilen enklare att hänga upp.

Pärlplattor

Att lägga pärlplattor är ett trevligt litet nöje både för stora och små. Öva er i bekymmerslöshet medan ni i ro gör varsin pärlplatta i olika färger och former. För att kunna spara sina pärlplattor behöver man stryka dem så att pärlorna smälter ihop. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå den färdiga pärlplattan och stryk med strykjärnet på medelstark värme. Tänk på att hålla strykjärnet rakt, så att värmen sprids jämt över plattan och att röra på strykjärnet hela tiden. När du ser pärlorna igenom bakplåtspappret är det färdigt. Låt pärlorna svalna, gärna med en bok ovanpå, innan du försiktigt tar bort bakplåtspappret och lossar tavlan från plattan. Lägg de färdiga pärlmönstren på ett spännpapp så att de bildar ett gemensamt mönster. Lägg bakplåtspapper på skarvarna och stryk med strykjärnet tills alla individuella pärlmönster sitter ihop i ett gemensamt mönster. Färdigt att beskådas!

Baka blå bekymmerslösa muffins 

Medan ni blandar smeten och bakar dessa blåa muffins kan ni tänka på någon person som har den blå bekymmerslöshetens egenskaper, en person som får er att må bra och känna att livet är, hopp och skutt och glädje. Kanske övar ni er på att vissla under tiden ni bakar!

50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
ca 1 dl blåbär

 Vispa ägg och socker till en fluffig vit smet. Rör försiktigt ned det smälta och avsvalnade smöret och mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål, rör sedan ned detta i äggsmeten. Ta fram ca 20 formar. Fyll upp smet till 2/3 av formen. Lägg ca 1 tsk blåbär i varje form. Grädda i 225 °C ca10–15 minuter.

Lekar och pyssel till Ökenpärlan

Loppor

Du tillverkar loppan genom att utgå från ett kvadratiskt papper. Vik längs diagonalerna och vik upp igen så att mitten markeras. Vik in hörnorna mot mitten. Vänd upp och ner och vik in hörnorna mot mitten igen. Vik de fria hörnen utåt så att man kan sticka in fingrarna. Måla de inre trianglarna i olika färger Låt de olika färgerna ha en ökenfråga, en fråga som på något vis berör temat öken. Förslag på ökenfrågor kan vara: Vad gör du om du ser att någon är ledsen? Vad gör du när det är motigt och jobbigt? Arbeta sedan i par och turas om. En väljer ett tal från ett till tio och den som har loppan räknar samtidigt som loppan öppnas och stängs lika många gånger. Sedan får personen som valde en siffra välja en av de synliga färgerna där loppan stannar och försöka svara på frågan som hör till den valda färgen.

Här är exempel på frågor att skriva i din ökenloppa:

  • Vad gör du är du har långtråkigt?
  • Vad gör du när du ser att någon är ledsen?
  • Hur kan man känna sig när någon varit arg på dig?
  • Hur känns det när man inte får vara med i leken?
  • Hur känns det när man längtar efter någon eller något?
  • Vad kan du göra när någon gjort sig illa?
  • Kan du göra ett hjärta med dina händer?
  • Hur kan du vara när någon är ny i skolan?

Lek – Är öknen för varm?

Deltagarna sitter på stolar i en ring och får tänka på ett djur. En deltagare går i mitten av ringen och frågar någon som sitter "Är öknen för varm?” Om den som sitter svarar "Nej" får deltagaren i mitten gå till någon annan och fråga samma fråga. Svarar den som sitter "Ja!" frågar personen i mitten: "För vem då?" Om den som sitter då tänkt på till exempel en ko, så svarar hon/han: "För en ko!" Genast måste alla byta platser genom att röra sig och låta som kor. Den som blir utan stol får fortsätta i mitten och fråga. Barnen fortsätter att tänka på något annat djur. Den som står i mitten kan fortsätta med samma fråga eller ändra den till ”Är Nordpolen för kallt!”

Tillitsövning

Övningen utspelar sig i ”öknen”, där det är svårt att ta sig fram och kämpigt att röra sig fort. Det kämpiga i övningen markeras genom att man arbetar i par, där man har var sitt ben hopknutna med varandra. Paret får lägga ena armen över varandras axlar och kämpa sig fram tillsammans. Nu ska de springa och akta sig för att bli tagna av de hungriga och törstiga dromedarerna som också är ett par vars fötter är hopknutna. Övningen är en form av ”kullek” och kan därför med fördel kallas ökenkull. Ökenparen kan bära huvudschalar mot solens hetta och solglasögon mot den starka solen medan dromedarerna kan ha var sin kudde på ryggen som puckel, fastsatta med ett snöre som knyts runt magen.

Färg och form

När allt känns öken, kan man behöva lite uppmuntran. Gör små dekorationsformer i cernitlera i olika färger och skriv ett fint ord eller en mening på varje till exempel: ”Jag är fin”, ”Kram på mig eller ”Jag är värdefull och unik”. Enklast gör man dekorationerna genom att kavla ut leran till 2–3 mm tjocklek. Sedan använder man en pepparkaksform för att ta ut figurer. Gör ett hål i figuren innan du härdar den i ugnen enligt beskrivningen på förpackningen. Förvara dem i en ask och om du känner att du har en ökendag, så öppnar du asken och tar fram någon av de fina dekorationerna och hänger upp någonstans där de syns väl.

Baka ökenmandlar

Medan ni bakar och äter denna "ökenföda" med brända mandlar, kan ni fundera över sådant som känns som öken eller ”luktar lite bränt” i ert liv, men som skulle kunna förvandlas till något gott och ätbart! Med andra ord fundera över hur dåligt blir bra. Lek till exempel motsatsleken, någon säger ett ord medan de andra får tänka ut dess motsats. Om det finns risk för allergier går det utmärkt att använda samma övning till kakreceptet ”Ökensand” istället.

7 dl mandlar
2 dl socker
1tsk salt
1msk kanel
½ tsk mald ingefära
2 ägg
1 msk vatten

Sätt ugnen på 140°C. Lägg bakplåtspapper på plåten. Lägg mandlarna i en bunke tillsammans med socker, salt, kanel och ingefära. Blanda om ordentligt med händerna. Knäck äggen och separera vita och gula. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda äggvitan med mandlarna och vattnet tills alla mandlarna är täckta av skum. Bred sedan ut mandlarna på plåten. Grädda mitt i ugnen i 35 min. Låt mandlarna svalna och bryt i bitar.

Ökensandskakor

200g smör
2dl socker
1–2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt eller 2 tsk bakpulver
5–6 dl vetemjöl

Bryn matfettet och låt kallna. Rör matfett, socker, vaniljsocker och hjorthornsaltet pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta till en deg. Rulla till små bollar (ca 50 stycken). Platta till dem lätt och gör en skåra i mitten med ett skedblad.  Baka i 175°C i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Lekar och pyssel till Doppärlan

Tittskåp dopet

Gör ett tittskåp i kartong. Använd till exempel en skokartong och klipp väggar av locket för att avgränsa till små fack i kartongen. Måla skåpet utvändigt och invändigt med lämplig färg. Fyll facken med saker som har med dopet att göra. Klipp och sy en mini-dopklänning, tillverka en minidopfunt av Play-Doh-lera eller trolldeg. Klistra in ett foto från dopet på innerväggen av ett av facken eller använd ett vykort på en kyrka som fondvägg. Om man är döpt och vet sitt dopdatum kan man skriva sitt namn och datumen på ovansidan av skåpet. I ett av facken kan det finnas en liten gästbok, där namnen på de som närvarade vid dopet skrivs in.

Sinnesövning

Gör en känselpromenad tillsammans. Låt barnen få möjlighet att under en stund känna efter hur saker känns. Den som leder kan säga: Lägg märke till dina fötter mot jordytan/gräsytan/asfalten. Kan du känna hur dina fötter har kontakt med jordens yta?

Nu ska du särskilt tänka på din hud, stanna och vänd dig runt i cirkel. Blåser vinden från något håll?

Lyssna nu till ljuden runtom dig och till ljudet av luft som strömmar genom din egen näsa.

Känn hur dina fötter har kontakt med marken, samtidigt som luften strömmar genom din egen näsa och vinden smeker din kind.

Bär med dig som en tanke från denna känselpromenad att Gud är dig nära i varje steg du tar och i varje andetag.

Baka en doptårta

Baka en doptårta. Använd receptet nedan till en klassisk gräddtårta, eller använd färdiga bottnar. Skriv barnens namn på tårtan och dopdatum med glasyrkräm i tub. Receptet är beräknat till 8–10 bitar.

4 ägg
2dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 dl grädde
3dl färdig marsankräm
3 dl sylt

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.

Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt. Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 °C varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 °C. Baka i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast. Låt svalna på galler under bakduk.

Vispa grädden. När tårtbotten svalnat delar du den i tre tunna bottnar. Varva sylt och marsankräm på bottnarna och bred grädde ovanpå tårtan.

Lekar och pyssel till Jagpärlan

En dyrbar present

Vill du själv göra den dyrbara presenten som i berättelsen? Ta en kartong och klä in den i något fint papper eller tyg. Klä in locket för sig, så att paketet går lätt att öppna. Måla kartongen på insidan och klistra en spegel i botten.  

Avtryck

Handtryck av olika slag är roligt och enkelt att göra och passar alla åldrar. Varje handtryck blir unikt. Måla barnets hand i önskad färg och pressa sedan handflatan på färgat papper i A5-format. Gör några tryck och välj ut det bästa. Klipp till ett mönstrat papper (till exempel tapet) så att det blir ca fyra cm smalare och ca sju cm kortare än ett A4-papper. Limma det mönstrade pappret på ett färgat A4-papper. Limma sedan pappret med hand trycket mitt på det mönstrade pappret.

Foto: Dragos Gontariu_unsplash

Det finns olika variationer på avtryck. Här är några exempel:

Elefanter: Gör ett avtryck av barnets hand på ett papper. Använd vattenfärg. Håll pappret så att handen är upp och ner. Tummen blir snabel! Rita dit detaljer som öra, öga och svans för att få det till en elefant! Tryck på hård kartong och skicka iväg som vykort.

Kyckling: Sätt lite gul färg på tummen och tryck mot ett papper. Rita dit ett öga, en näbb och två små ben och vips så har du en liten kyckling! Rita gärna lite gräs och blommor runt omkring.

Älg: Rita av barnets fot på ett brunt papper. Klipp ut. Detta blir älgens huvud. Rita av barnets händer på grått papper. Klipp ut. Detta blir älgens horn. Klistra hornen mot huvudet. Rita ögon och näsborrar.

Tulpan: Måla handen i de färger du tycker passar till en tulpan. Håll ihop fingrarna och tryck på ett papper. Måla dit stjälkar och blad med pensel. 

Kroppsmedvetenhet

Koncentrera er på att känna efter hur det känns i kroppen när ni rör er på olika sätt till exempel olika gångstilar, skuttar eller hoppar. Gå till en lekplats och pröva rutschkana och gungor eller hoppa rep eller kasta boll och känn efter vilka känslor som finns i kroppen under aktiviteten.

Sinnesövning

Vi människor har känslor av olika slag. De är en del av vårt ”jag”. Fundera tillsammans på vilka känslor som finns. Tillsammans försöker ni sedan sätta ord på och beskriva de olika känslorna. Fundera tillsammans på vilken färg ni tänker på som ni förknippar med känslorna. Ta fram papper, pennor och vattenfärg och låt var och en först rita en bild sig själv för att därefter fylla sin person med sina känslofärger för dagen.

Baka sockriga ”Jagbullar” med vaniljkräm

Låt alla få baka sin jagpärla, fylla den med god vaniljfyllning och rulla i pärlan i socker. En påminnelse om att Gud har skapat varje människa värdefull och unik. När ni jämför bullarna ser de kanske vid en första anblick lika ut, men de skiljer sig åt vid närmre betraktelse.

Sockriga vaniljbullar Foto: AnneLi Amilon

50g jäst
4dl mjölk
1dl strösocker
1/2 tsk salt
1st lätt uppvispat ägg
175g rumstempererat smör
12 dl mjöl + mjöl till utbakning
3dl fast vaniljkräm till fyllning
30g smält smör till garnering
1/2 dl strösocker till garnering

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken knappt fingervarm. Rör ut jästen i lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken, sockret, salt och ägget, klicka ner smöret lite åt gången. Häll i mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper i bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk knappt en timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 26 delar och rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa under duk i 15 min. Gör hål i mitten av bullarna och fyll med vaniljkräm knappt en matsked, Låt bullarna jäsa 20 min till. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Pensla bullarna med smält smör och rulla genast i socker.

 

Lekar och pyssel till Tystnadspärlan

Kroppsmedvetenhet – Rörelseandning

Hur känns det i kroppen når du är alldeles tyst och koncentrerar dig på att bara andas. Gunga kroppen i takt till rytmen av dina andetag. När du andas in sträcker du dig och spänner ut bröstkorge, huvudet går uppåt och näsan pekar mot taket och du sträcker på halsen och när du andas ut krummar du ryggen och drar samman magmusklerna, huvudet går nedåt och näsan pekar mot golvet. Du kan också pröva att göra övningen på alla fyra, stå på knäna och ha armarna i golvet. I MediYogan och heter ”Katt och Ko” – den finns på Youtube om du vill ha tydligare instruktioner. Den är jättebra för ryggen och om man behöver lite extra energi.

Bönbilderbok

Använd omålade anteckningsböcker med pärm i kartong. Barnen målar pärmen på sin bok med vattenfärg och kanske klistra på ett bokmärke, eller ett klistermärke. Lacka sedan utsidan med lackfärg. Genomskinligt nagellack går utmärkt att använda. Avsätt en stund varje dag när man bara får vara tyst och måla en bild i boken kring något man vill tacka för, något man är rädd eller orolig för eller något man längtar efter. Samtala en stud efteråt kring bilden och kanske kan du som vuxen skriva ned några tankar kring bilden. Om ni vill kan ni formulera orden som en bön till Gud. Kanske såhär: Tack, Gud, för … Hjälp mig, Gud, när jag är orolig/rädd för … Förlåt mig, Gud, för att … Gud, jag ber att/för …

Foto: Lena Walderfelt

Lek orkestern

Låt barnen bilda en orkester som skapar ljud. Barnen får välja var sitt ljud, till exempel att till exempel låta som en bil, ett tåg, en katt eller en hund, klickljud med tungan etcetera. En  person utses till dirigent. Denne styr sedan övriga orkesterns ljudvolym genom att höja och sänka armarna. Händerna i golvet betyder total tystnad och händerna upp mot taket betyder att orkestern ska föra så mycket väsen den bara kan. Svårast för dirigenten brukar vara att hitta gruppens mellanvolym, men efter ett par gånger, då den första rena glädjen över att få föra oväsen börjat lägga sig, brukar också intresset för att hitta nyanser växa.

Kroppens ljud

Deltagarna står i en cirkel och gör olika ljud med hjälp av sig själva och sina kroppar. De kan till exempel knäppa med fingrarna, klappa händerna, slå på knäna. En är blindbock vars uppgift är att leta rätt på ett visst ljud, till exempel ljudet av knäpp med fingrarna, och får vandra runt i cirkeln och lyssna tills han hittar den som knäpper. Allt eftersom minskar de många ljuden. Den som leder övningen ger tecken åt deltagare efter deltagare i cirkeln att sluta och slutligen hörs bara ett enda ljud, det ljud som eftersöks. Efter några vändor kan denna ljudletarövning avslutas med att alla blundar och är tysta och lyssnar efter ljud i tystnaden. Om ni vill kan leken leda fram till ett samtal om tystnad: Frågor som man kan fundera kring kan vara: Vad tycker du är det bästa med tystnad? Vad tycker du är det sämsta med tystnad? Finns det olika slags tystnad? Är det svårt att vara tyst tillsammans med någon annan?

Baka drömmar

Vi behöver alla drömma ibland. Baka tillsammans under tystnad! Använd den tysta stunden tillsammans då ni blandar degen och formar kakorna för att i tanken fundera på saker som ni drömmer om, tycker om och som får er att må bra. Dela era tankar tillsammans medan ni smakar av de goda kakorna.

200 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda torrvarorna i en bunke. Blanda ner i smörblandningen. Rulla ut degen till små bollar med två teskedar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten räcker till cirka 30 stycken. Grädda drömmarna i 160–175 °C i ca 30 minuter. Låt drömmarna svalna på galler. Förvara dem luftigt och torrt så de bevarar sin sprödhet.

Pysseltips till Gudspärlan


Skådebord

Gör ett skådebord på temat ”Nära marken” utifrån psalmen. Gör ett skogslandskap på bordet av kvistar, kottar, jord och mossa från naturen och fyll på med egentillverkade djur som kryper på marken. Här är några förslag:

Herr Spindel: Gör kroppen av trolldeg eller Play-Doh-lera. Klipp till fyra bitar piprensare och stick igenom kroppen. Om du vill kunna hänga spindeln kan du sätta i en ögla av ståltråd eller ett litet gem. Gör ögon och mun med hjälp av en tandpetare. Låt trolldegen torka. Måla sedan kroppen och böj till benen. Vill du göra Nilla och Alvins Kastanjespindlar men saknar kastanjer, kan dy göra kroppen av en flirtkula. I Berättelsen om Nilla och Alvin får du reda på hur de gjorde sina spindlar.

Larver: Material: Bitar av filttyg i olika färger, pärlor, nål, tråd, ögon att klistra på. Klipp ut cirklar i olika storlekar och färger ur filten och sortera dem i storleksordning. Knyt fast en pärla i änden av tråden. Trä sedan på den minsta filtcirkeln och efter det en pärla. Fortsätt på det viset med större och större filtbitar. Avsluta med en större pärla eller en flirtkula. Fäst tråden genom att knyta om en mindre pärla som blir till en liten näsa och limma på ögon.

Fru Groda: Tre papptallrikar, röd och grön färg, kartong eller tjockt papper, lim eller dubbelhäftande tejp.

Måla en tallrik röd på insidan och grön på utsidan. Denna blir fru Grodas huvud. Måla en tallrik grön på utsidan, det blir kroppen. Klipp ut ögon ur kartongen och måla dem gröna. Vik huvudtallriken på mitten och fäst ihop munnen med en bit dubbelhäftande tejp eller lim. Skär två skåror att fästa ögonen i och trä i dem. Rita pupiller på ögonen eller klistra på en svart prick. Fäst huvudet på kroppen med lim eller dubbelhäftande tejp. Klipp ut fötter ur den sista tallriken och måla dem gröna. Fäst mot kroppen.

Lilla fröken Nyckelpiga: Två papptallrikar, röd och svart färg, lim, svart och vit kartong. Dela en av papptallrikarna på mitten. Måla "undersidan" av båda halvorna röda med svarta prickar på som nyckelpigans vingar. Måla undersidan av den hela papptallriken svart. Klistra på vingarna så att de sitter lite omlott framtill och glipar lite baktill. Klipp ut ett huvud i svart kartong. Klipp ut ögon och klistra på. Klipp ut antenner och klistra på. Klistra huvudet på "kroppen".

Vindsnurra

Tag fram ett fyrkantigt papper, en pärla, en knappnål och en blomsterpinne. Måla pappret i vackra färger. Klipp pappret i varje hörn, från hörnet och inåt, men inte riktigt hela vägen utan spara någon centimeter, så att, så att pappret fortfarande håller ihop. Nu har pappret åtta hörn istället för fyra. Vik vartannat hörn in mot mitten och fäst ihop dessa med knappnålen, genom att sticka den i mitten genom alla hörnen. Trä sedan pärlan på nålen och stick nålen i pinnen. Håll snurran i vinden eller spring så att den snurrar. Vindsnurran kan leda till ett samtal om Gud. Trots att man kanske inte kan se eller höra Gud kan Gud upplevas, liksom vinden som vi inte kan se men som vi kan känna och uppleva.

Färg och form

Använd en stor målarduk, där flera barn kan arbeta tillsammans och måla med hjälp av fingerfärg eller breda penslar. Medan ni målar får barnen tänka på ordet Gud. Vilken färg/vilka färger har Gud?

BAKA Gudspärlor

Dessa guldfärgade bullar är samma deg som till lussekatter, men nu bakas de ut till stora, runda Gudspärlor.

Bullar med saffran Foto: AnneLi Amilon

50 g jäst för söta degar
150g smör eller bakmargarin
5 dl mjölk
250g  Kesella
1 gram saffran
1 ½ dl strösocker/vit baksirap
1 nypa salt
1 ½ liter vetemjöl (ca 17 dl)
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet (smör eller margarin) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt 37 °C. Häll en del av degspadet (det vill säga mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, Kesella, saffran, socker och salt. Arbeta in det Mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i fem delar. Baka sedan ut tio runda bullar av varje del. Lägg de guldfärgade bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 20–30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 225°C i ca åtta minuter. Låt svalna under bakduk. 

Barn & Frälsarkransen

Lyssna till alla tolv avsnitt i boken "Barn och Frälsarkransen" som handlar om Nilla och Alvin.

Lilla Frälsarkransen för barn

En dag var en man som hette Martin ute på sjön. Havet var alldeles lugnt men plötsligt blev molnen mörka och vågorna större. Läs berättelsen om hur Frälsarkransen kom till.