Foto: IDÈ&PRODUKTION: LIND LEWIN/SJÖSTRÖM

Podden mellan land & hav

Här möter Svenska kyrkan människor mellan land och hav i Österåker. Vilken plats mellan land och hav är speciell för vår gäst?

I den här podden möter vi människor som på olika sätt har anknytning till trakten och som vi är nyfikna på utifrån deras historia, erfarenheter, tankar eller kunskaper.

AVSNITT 8 - viktigt på riktigt

Lyssna till en känslosmart intervju med föreläsaren, entreprenören och författaren Maria-Pia Gottberg. Hon arbetar mycket med emotionell intelligens och barns utveckling. Genom att agera känslosmart kan tanken och känslan närma sig varandra. För att hjälpa barn att möta sina känslor, finns Friendy-dockorna, som gestaltar olika känslouttryck.

Från att själv varit ganska rotlös har Maria-Pia hittat en bra plats i livet för egen tillväxt och utveckling. Det speciella trädet hon ofta besöker på sina promenader erbjuder ett utrymme för olika sinnesstämningar och livsupplevelser att få ta plats.

- Ge det du kan och ta emot det du behöver, säger Maria-Pia. Det gäller både för träd och människor.

Avsnitt 7 - Tillit och tillväxt

I detta podd-avsnitt möter vi Staffan Hellgren, kyrkoherde i Österåkers pastorat, i ett samtal om stort och smått mellan himmel och jord, om gränsen mellan allvar och humor och om tillfälligheterna som blir till helheter.

Staffan delar med sig av det som betyder mycket för honom både i sin tjänst och som person, om glädjeämnen, om utmaningar och om visionerna för pastoratets utveckling.

Det som blir tydligt när Staffan ägnar sig åt intuitiv målning, kan också fungera som ett sorts livsmotto: ”Det blir vad det blir och det växer fram.”

Avsnitt 6 – Kreativ harmoni

Möt Anna Ignell, en mångfasetterad och kreativ person, i ett samtal med AnneLi Amilon om rörelsens frigörande kraft, intuition och om att möta sig själv genom känslor. Anna är född i Blekinge, men har bott många år i Österåker. Hon målar, skriver poesi, är engagerad i frigörande dans och håller även grupper i yoga och meditation.

Avsnitt 5 – Mod och medkänsla

I detta avsnitt möter vi Christina Odenberg, präst och före detta biskop i Lunds stift. Hon har också varit verksam i Svenska kyrkan i Österåker under många år.

För Christina fanns inga planer på att bli präst när hon gick i gymnasiet, för då fanns inga kvinnliga präster. Sedermera blev hon både präst och Sveriges första kvinnliga biskop.

Hon känner inte igen sig i bilden av att vara en förebild eller en historisk person. Men för präst AnneLi Amilon har Christina betytt mycket och haft ett stort inflytande. Lyssna på samtalet som rör sig från utmaningarna i att vara en god ledare till styrkan i att vara modig och vikten av andlig återhämtning.

Avsnitt 4 – Musikens magi

Följ med i ett finstämt samtal med Christina Nordstrand – kompositör, sångerska, körledare och mycket mer. Christina har sjungit i hela sitt liv och musiken har alltid funnits där. Detta avsnitt handlar bland annat om tillhörighet, vad som påverkar var vi rotar oss och möten som får oss in på nya vägar.

– Musiken är en kraft med eget språk. Jag känner mig hemma i musiken, säger Christina.

avsnitt 3 – fantasins förmåga

Rose-Marie Claesson driver till vardags ett företag inom skönhetsvård, men är även barnboksförfattare. Jag saknar dig mormor är en bok om barns sorg och om vad som händer när någon dör. Boken skrev Rose-Marie när hennes mamma hastigt gick bort. Rose-Maries dotter var då fem år och hade funderingar kring döden och om vart hennes mormor hade tagit vägen

Lyssna på samtalet med Rose-Marie och präst AnneLi om barnens frågor kring döden som kanske även vuxna ställer sig.

AVSNITT 2 – KRAFTEN I MÖTET

AnneLi träffar Nina i ett samtal om kraften i mötet

I det andra avsnittet av ”Kyrkan mellan land och hav” möter prästen AnneLi Amilon Nina Hagdahl som arbetar som administratör och kyrkoskrivare för begravningsverksamheten. Ett jobb där många mänskliga möten sker och där förmåga till närvaro och inkännande är nödvändig. Att möta människor i sorg, även om det ofta handlar om praktiska saker, ger nära och ärliga möten.

– Möten är väldigt utvecklande. Det viktigaste är inte att komma med råd, utan att lyssna och vara närvarande i samtalet så att vi kan mötas ”på riktigt”, berättar Nina. Jag finns ju här för andra människor, såsom kyrkan finns.

Avsnitt 1 – Berättelsens kraft

Anna och AnneLi

I det första avsnittet av ”Kyrkan mellan land och hav” samtalar prästen AnneLi Amilon med Anna Eriksson Skarin. Anna är frilansjournalist och skriver bland annat krönikor i Kanalen. Hon skriver musik och böcker. Hösten 2019 släppte hon tillsammans med Maria-Pia Gottberg boken Känslosmart. Till vardags arbetar Anna som kommunikationskonsult med ett särskilt intresse för storytelling. Hon bor tillsammans med sin man, två söner och hund i en villa i Österskär.