Foto: Illustratör: Klas Fahlén

Kyrkan mellan land & hav

Från skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster. Var finns din plats mellan land och hav?

Fem kyrkor och två församlingar skapar ”Kyrkan mellan land & hav”

Med hjälp av en illustratör har det skapats en karta för att visa det fantastiska området där vi verkar, med skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster.

Här ryms våra fem kyrkor: Roslags-Kulla kyrka, Österåkers kyrka, Åkersberga kyrka, Östra Ryds kyrka och Ljusterö kyrka, var och en med sin egen historia och atmosfär.

– Vi består av två församlingar men vi arbetar som en helhet, berättar kyrkoherde Staffan Hellgren. För att göra det tydligt har vi tillsammans med illustratören Klas Fahlén skapat kartan som visar vår bygd och vårt verksamhetsområde här i Roslagen.

Tillsammans kan vi skapa mening och gemenskap

– Det känns kul att arbeta med ett område som är så nära mig, säger Klas Fahlén som har har sitt sommarställe vid Björnhuvud. 

Svenska kyrkan har liksom många andra fått nya utmaningar och ser hur många kämpar med isolering. Vi har sett ännu tydligare hur viktigt det är att utbyta tankar och vara tillsammans, även om det just nu får ske på avstånd. Kyrkan är en mötesplats där du är välkommen att delta i allt från gudstjänster och konfirmandläger till yoga, pilgrimsvandringar, konserter, samtal och språkcaféer.

– Vi finns också där församlingsborna är. Kanske i en hamn eller på en ö i sommar? Eller vid en vigsel på en solblekt brygga eller dop i en lummig trädgård, säger Staffan Hellgren.

I framtiden finns planer för att Åkersberga kyrkliga centrum ska bli en miljövänlig kretsloppskyrka. Här finns redan solceller på taket och vi jobbar för att bli klimatneutrala och minska vår energiåtgång. Vi har också planer på utveckla mer praktiska lokaler och anlägga en trädgård där vi kan bjuda in till både jordiskt och andligt växande.

Staffan Hellgrens egen plats mellan land och hav är en brygga nere vid vattnet
i Svinninge, nära huset där han bor.

– Dit brukar jag gå för att se ut över den glittrande fjärden och alla stora och
små båtar. Där upplever jag både stillhet och liv och rörelse.

Han understryker att ”Kyrkan mellan land och hav” inte bara är de som arbetar
i kyrkan, utan förstås alla som bor i församlingarna. Tillsammans kan vi skapa mening och gemenskap.

Staffan Hellgren

Staffan Hellgren

Svenska kyrkan i Österåker

Präst, Kyrkoherde

Hämta din egen karta

Har du inte fått kartan i din brevlåda kan du hämta den i Åkersberga kyrkligt centrum på Bergavägen 13.