Themsen
Foto: Lucia Hatalova

Festkonsert med Österåkers Kammarorkester

Följ med Händel och kammarorkestern med extra allt, på en lustfylld färd i Österåkers kyrka kl. 16.00 söndag den 19 juni. Musiken framfördes första gången på Themsen i början av 1700-talet.

WATER MUSIC är en samling orkestersatser komponerade av Georg Friedrich Händel. Water Music uruppfördes på sommaren, den 17 juli 1717, då kung Georg I av Storbritannien beställt en konsert på flodenThemsen. Musiken framfördes av femtio musiker som spelade från en pråm nära den kungliga pråmen från vilken kungen lyssnade tillsammans med några vänner. Kungen sägs ha uppskattat musiken så mycket att han beordrade de uttröttade musikerna att spela den tre gånger.

Alla barockorkesterns instrument var med på pråmen förutom cembalon som var för stor att ta med. Instrumenteringen varierar mellan satserna i sviten, men besättningen var en flöjt, två oboer, en fagott, två horn, två trumpeter, stråkar och basso continuo. Denna besättning var passande för utomhuskonserter.

Så följ med Händel och kammarorkestern med extra allt, på en lustfylld färd i Österåkers kyrka. Musiken framfördes första gången på Themsen i början av 1700-talet. Musikerna satt på en pråm och instrumenten var valda för att höras utomhus och tåla väder och vind. Välkommen att inta plats i kyrkans skepp.

ÖSTERÅKERS KAMMARORKESTER har utvecklats till en stolthet i församlingen. Gruppen som till stommen består av stråkmusiker, musiklärare och amatörer med mycket god spelvana, arbetar målmedvetet inför konserter och musikgudstjänster.

URBAN WESTERLUND, DIRIGENT är en av pastoratets kyrkomusiker och
initiativtagare till denna musikfestival. Han började sitt arbete här hösten 2001 då han övertog Kammarkören Non Silentium. 2004 startade han Österåkers Kammarorkester och leder i dag även Österåkers gosskör.

Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Water Music (1717)
Svit i F-dur, HWV 348
Kortare paus med förfriskning
Svit i D-dur, HWV 349
Svit i G-dur, HWV 350
Konsertlängd inklusive paus 1 timme och 15 minuter
Österåkers Kammarorkester på barockinstrument utökat med
blockflöjt, traversflöjt, barockoboer, barockfagott, naturhorn
och barocktrumpeter.
Urban Westerlund, dirigent
Lena Walderfelt, konsertintroduktion kl. 15.30

Musikfestival i kyrkan

Missa inte sommarens musikhändelse! Boka in den 17–19 juni, då det kommer att bjudas på en rad fantastiska konserter och musikevenemang runt om i hela Österåker, både i våra kyrkor och ute i det gröna.