Foto: Magnus Aronsson

Coronaviruset och Svenska kyrkans verksamhet

Vi anpassar verksamheten efter myndigheternas regler och rekommendationer. Den första juni lättar myndigheterna på restriktionerna i ett första steg och vi kan samlas med hänsyn till nya bestämmelser om maxantal för deltagare.

Lättnader från juli 2021

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kom vid en presskonferens i juni med besked om vad som kommer gälla efter den 15 juli 2021. Beskedet innebär ett ytterligare öppnande för ett ökat antal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär att fler kan samlas under vissa förutsättningar, hänsyn till lokalens eller platsens storlek och utformning måste tas i beaktande.

För arrangemang  inomhus med anvisade sittplatser höjs taket till 300 deltagare. För arrangemang inomhus utan anvisade sittplatser är begränsningen fortsatt åtta deltagare.

För arrangemang utomhus med anvisade sittplatser höjs antalet till 3000 deltagare. För arrangemang utomhus utan anvisade sittplatser höjs taket till 500 personer.

Lägerverksamheter för barn och ungdomar tillåts i mindre skala.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se, krisinformation.se och Region Stockholm

Vad gäller nu för gudstjänster och kyrkliga handlingar?

Gudstjänster och kyrkliga handlingar
Med bestämda sittplatser kan vi samlas:

Österåkers kyrka 50–135 personer på anvisade platser
Östra Ryds kyrka 50–82 personer på anvisade platser
Åkersberga kyrka har pausad verksamhet med anledning av vaccineringen
Roslags-Kulla kyrka max 50 personer på anvisade platser
Ljusterö kyrka max 50 personer på anvisade platser

Vid utomhusgudstjänster kan max 500 personer samlas.

Gruppverksamheter och konserter
Vissa verksamheter är igång och andra verksamheter startar upp igen till hösten.

Se kalendariet >>

Minnesstunder och dopkalas
Antal gäster vid minnesstunder och dopkalas i våra lokaler är ändrat till 90 personer i Österåker respektive Ljusterö prästgård och 60 personer i Vasagården och Roslags-Kulla församlingshem. Denna gräns kommer möjligen att ändras under sommaren.

Vart vänder jag mig?
Om du är sjuk och tror att du fått coronavirus ska du vända dig till sjukvården. Ring 113 13 om du har generella frågor kring viruset. Känner du att du behöver någon att prata med kan du vända dig till församlingens präster och diakoner.

Länk till Folkhälsomyndigheten med löpande uppdaterad information >>

Länk till sida för krisinformation >>

Folkhälsomyndighetens information på engelska >>

Folkhälsomyndighetens information på andra språk >>

Tillsammans hjälps vi åt!

Det här bör alla göra:

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Var noga med handhygienen.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Undvik större sammankomster och nya kontakter.
  • Res inte kollektivt i rusningstrafik om du kan undvika det.
  • Res bara om det är nödvändigt.
Staffan Hellgren

Svenska kyrkan i Österåker