Österåker-Östra Ryds församling

Kontakt

Österåker-Östra Ryds församling Besöksadress: Bergavägen 13, 18430 ÅKERSBERGA Postadress: BOX 46, 18421 ÅKERSBERGA Telefon: +46(8)54084500 E-post till Österåker-Östra Ryds församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Östra Ryds kyrka

Kyrkan är vackert belägen på en kulle vid Kyrkviken nära Rydboholms slott i Österåkers kommun. Bud - och besöksadress är Östra Ryds kyrkväg 21.

Österåker-Östra Ryds församling

Besöksadress:

Bergavägen 13, 18430 ÅKERSBERGA

BOX 46, 18421 ÅKERSBERGA

Telefon:

+46(8)54084500

Våra kyrkor:

Gå till webbplats

Östra Ryds kyrka

Kyrkan är vackert belägen på en kulle vid Kyrkviken nära Rydboholms slott i Österåkers kommun. Nuvarande kyrkobyggnad uppfördes sannolikt omkring 1430 av Anund Sture, som då ägde marken. Den äldsta delen, sakristian, är från 1300-talet. Att en kyrka fanns på platsen vid denna tid, framgår av gamla noteringar om att en biskopsvisitation skett 1303. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan vid en genomgripande till- och ombyggnad 1690–1693. Då bröts långhusets norra och södra väggar upp och de två korsarmarna byggdes till, varigenom byggnaden fick sin karaktär av korskyrka. Vid samma period tillkom ätten Brahes gravkor i öster och tornbyggnaden i väster.

Kyrkan besitter en unik tavelsamling, som till största delen har donerats av Braheätten.

I Östra Ryds kyrka vistas får totalt 280 personer vistas samtidigt. Av dessa får 240 personer sitta i bänkarna. Övriga 40 personer gäller personalen samt ev. kör i koret. Av dessa 40 får 5 personer vistas på läktaren. Dock inga besökare. Därför kan vi ibland inte ta emot alla som vill delta i gudstjänst eller konsert i kyrkan.

Tillgänglighetsanpassning:
- Norra sidoingången
- Handikapp-WC inne i kyrkan
- Teleslinga, hörstavar

ÖPPETTIDER - ÖSTRA RYDS KYRKA

Måndag-fredag: Öppen i samband med kyrkliga handlingar, är kyrkan stängd var då vänlig och ring 08-540 845 39 eller 08-540 845 36.

Lördag, söndag och helgdag: Öppet i samband med gudstjänster, kyrkliga handlingar och konserter.

Helgdag som infaller på vardag, se söndag.

HITTA TILL ÖSTRA RYDS KYRKA

Besöks- och budadress: Östra Ryds kyrkväg 21 i Österåkers kommun (detta är ej postadress)

Med SL: Roslagsbanan till Rydbo station. Gå 2 km eller buss 629 till Östra Ryds kyrkväg och gå 700 m. Eller buss 670 till Östra Ryds kyrkväg och gå 700 m. Se www.sl.se

Med bil: Se korset strax ovanför markering. Kör väg 274 mot Vaxholm. Sväng höger vid skyltning.