Fira gudstjänst - hemifrån

Tv, radio, poddar och webbsändningar

I tider då många rekommenderas karantän och Folkhälsomyndigheten avråder från folksamlingar kanske det kan vara ett bra tillfälle att fira gudstjänst digitalt? Vi har under våren spelat in fyra musikandakter med präster och musiker från församlingen. Nedan hittar du även länkar till fler andakter och gudstjänster, konserter och tips om poddar, tv- , radio- och webbsändningar.

TV
SVT har en lång tradition att sända gudstjänst och andakt. Söndagar 10:00 visas gudstjänst och lördagar 17:50 veckans helgmålsringning. Den som inte kan se programmen ”live” kan se dem på svtplay.
Helgmålsringning

Radio
Även Sveriges radio har en lång tradition att sända gudstjänster. Programmet Gudstjänsten är SRs äldsta program och sändes första gången 1/1 1925 från Jakobs kyrka i Stockholm. Sven Jerring påannonserade. Sänds varje söndag 11:03 i P1. Går även att höra i efterhand på SRs hemsida

Morgonandakten sänds i P1 måndag till fredag 05:45. Den inte fullt så morgonpigge kan lyssna på SRs hemsida

Helgsmål sänds lördagar 18:00. Kan även höras på SRs hemsida

Webbsändningar
Utöver våra egna filmade musikandakter kan vi tipsa om:

Svenska kyrkans Youtubekanal som bjuder på gudstjänster och mycket annat. Ta en titt och se om du hittar något för dig.

Stockholms stift publicerar dagliga andakter med medarbetare från stiftets församlingar. På stiftets hemsida finns också en sammanställning över församlingar med webbsändningar.

Då även konsertverksamheten för tillfället har uppehåll vill vi tipsa om dessa videolänkar för den som vill återuppleva konserterna Judassånger och De befriade skuggorna digitalt. Judassånger är en kammaropera för påskaftonen skriven av Pär Olofsson, musiker i Oscars församling med libretto av Elisabeth Öberg Hansén, präst i Oscars församling. Uruppförandet skedde i Oscarskyrkan 2016 och det är det du ser i videon.

Uppståndelseoratoriumet De befriade skuggorna är även det skrivet av Pär Olofsson med libretto av Niklas Rådström. I videon visas uruppförandet från Oscarskyrkan 2019.

Podcaster
Här följer några exempel på podcasts som handlar om kyrka, kristen tro och livsfrågor. Du hittar dem där poddar finns, exempelvis Apples Podcaster-app eller iTunes, alternativt Google Play Store, Spotify, Libsyn eller Acast. Googla på namnet + podcast så hittar du rätt.

• Prata till punkt med ärkebiskopen
  • Teologi i tiden
  • Präster med gäster
  • Vardagsropodden
  • Se människan
  • Ingen hinner fram
  • Behåll hatten på
  • Bönepodden
  • Darwins stege
  • En Präst & en Mammut
  • Existenspodden

Agenda för hemmabruk
Strängnäs stift tar varje vecka fram en agenda för hemmabruk. Använd den gärna!

På Svenska kyrkans gemensamma nationella webbplats finns också ordning för en enkel gudstjänst där hemma.

Fler tips
Söderhamn-Sandarne församlingar har en mycket bra samlingssida för gudstjänster och andakter online. Se deras hemsida

svenskakyrkan.se är bönewebben som vanligt öppen dygnet runt. Här kan du skriva en bön eller tända ett digitalt ljus.