Digital kyrka

Tips på hur du kan fira gudstjänst hemifrån m m

Webbsändningar
Oscars församlings youtubekanal finns mycket gott och blandat att sondera bland. Musik, gudstjänster, teater, yoga, musikandakter m m. Vi kan även tipsa om:

Svenska kyrkans Youtubekanal som bjuder på gudstjänster och mycket annat. Ta en titt och se om du hittar något för dig.

Du som är konsertsugen kan passa på att återuppleva kammaroperan Judassånger digitalt. Judassånger är skriven för påskaftonen av Pär Olofsson, musiker i Oscars församling med libretto av Elisabeth Öberg Hansén, präst i Oscars församling. Uruppförandet skedde i Oscarskyrkan 2016 och det är det du ser i videon.

TV
SVT har en lång tradition att sända gudstjänst och andakt. Söndagar 10:00 visas gudstjänst och lördagar 17:50 veckans helgmålsringning. Den som inte kan se programmen ”live” kan se dem på svtplay.
Helgmålsringning

Radio
Även Sveriges radio har en lång tradition att sända gudstjänster. Programmet Gudstjänsten är SRs äldsta program och sändes första gången 1/1 1925 från Jakobs kyrka i Stockholm. Sven Jerring påannonserade. Sänds varje söndag 11:03 i P1. Går även att höra i efterhand på SRs hemsida

Morgonandakten sänds i P1 måndag till fredag 05:45. Den inte fullt så morgonpigge kan lyssna på SRs hemsida

Helgsmål sänds lördagar 18:00. Kan även höras på SRs hemsida

Podcaster
Här följer några exempel på podcasts som handlar om kyrka, kristen tro och livsfrågor. Du hittar dem där poddar finns, exempelvis Apples Podcaster-app eller iTunes, alternativt Google Play Store, Spotify, Libsyn eller Acast. Googla på namnet + podcast så hittar du rätt.

• Prata till punkt med ärkebiskopen
  • Teologi i tiden
  • Präster med gäster
  • Vardagsropodden
  • Se människan
  • Ingen hinner fram
  • Behåll hatten på
  • Bönepodden
  • Darwins stege
  • En Präst & en Mammut
  • Existenspodden

Agenda för hemmabruk
Strängnäs stift tar varje vecka fram en agenda för hemmabruk. Använd den gärna!

På Svenska kyrkans gemensamma nationella webbplats finns också ordning för en enkel gudstjänst där hemma.