Meny

100 nya gravrättsinnehavare

2019-01-10. Vilken respons vi har fått på annonseringen efter anhöriga till de gravsatta på våra kyrkogårdar! 100 nya gravrättsinnehavare har kommit in under hösten och fler är på väg. Här kan du få en inblick i vad som har skett hittills och vad som händer under våren.

Läs artikeln nedan för att få mer bakgrundsinformation om varför vi söker gravrättsinnehavare.

En uppdatering om vad som händer nu!

100 nya gravrättsinnehavare

Efter att annonseringen började i september har många hört av sig till oss från hela landet. Många har en del detektivarbete att göra för att hitta avlägsna släktningar som kan vara intresserade av gravarna. Det är ett arbete som underlättar oerhört för oss på kyrkogårdsförvaltningen eftersom vi inte kan söka efter släktband mer än mellan make och maka. 

 

Andra har haft det lite lättare eftersom dödsboet redan har bestämt vem som ska vara gravrättsinnehavare, men de har missat att anmäla det till oss på kyrkogårdsförvaltningen. Många har också valt att lämna tillbaka graven eftersom det inte finns några släktingar i livet som någon gång har mött de gravsatta. Stenen kan då plockas bort och plats kan ges till nya gravar.  

Kostar det något?

Många ringer till oss och undrar över kostnader. Svaret är att det kostar ingenting att bli gravrättsinnehavare. Men om gravrättstiden har gått ut kan det bli en engångskostnad på 930kr för att förlänga gravrätten i 15 år. Ca en fjärdedel av de gravar som annonseras har en utgående gravrätt. Det kan också bli en kostnad att åtgärda stenar som riskerar att välta.   

Vilken skötsel krävs på graven?

En annan vanlig fråga är vilken skötsel som krävs av graven. Det som krävs är att graven hålls i ett värdigt skick. Till exempel så behöver ogräs rensas, grus krattas och gravstenen kan behöva tvättas. Många väljer att ha blommor och planteringar vid graven, men det är också vanligt att så igen planteringen med gräs eller lägga en stenhäll över den för att det ska bli lättare att underhålla. Ett annat alternativ är att beställa skötsel av kyrkogårdsförvaltningen.  

Hur har det gått och vad händer nu?

Vi har redan fått in 100 nya gravrättsinnehavare på Torp, Myckleby och Långelanda och vi vet att många fler är på gång. Stala annonserades innan jul och näst på tur är Tegneby som annonseras i Annonsnytt 30 januari. På Tegneby kyrkogård är det närmare 500 gravar som saknar gravrättsinnehavare, därför kommer vi att dela upp annonseringen av Tegneby i flera delar. Därefter annonseras Röra. Kyrkogårdarna inom Morlanda församling kommer att annonseras under sommaren när Annonsnytt även går ut till sommarhushållen. 

 

Arbetet med att hitta anhöriga har uppmärksammats i Stenungsundstidningen och Lokaltidningen STO. Många besöker vår hemsida och våra inlägg delas friskt på Facebook. Det hjälper oss att nå ut till ännu fler!

Tveka inte att kontakta oss!

Vi har telefontid under våra öppettider, se nedan. Är det många som ringer så hamnar du i kö, så vänta kvar tills du kommer fram. Har du inte möjlighet att ringa på telefontiden så kan du även mejla oss, se nedan. Förbered dig gärna med det nummer som finns i annonsen i Annonsnytt. Eller sök fram numret via www.svenskagravar.se