En man med glasögon som sitter och håller i en bok.
Foto: Charlotte Nordin

Orgelundervisning i Grundsunda kyrka

Göran Lundberg, kantor i Grundsunda möter vecka 10 elever som vill musicera. De elever han har idag är mellan åtta och 19 år. Förutom orgelelever har han även piano- och sångelever. Två gånger per år satsar eleverna på storslagna konserter. Läs mer om Görans orgelundervisning >>

Göran Lundberg har varit kantor i Grundsunda församling i 35 år. Förutom att spela vid gudstjänster och förrättningar håller han orgelundervisning för barn och ungdomar varje vecka. Undervisningen hålls i Kyrkans Hus på en digital orgel som köptes in för några år sedan.

– De första åren kände jag att kunskapen hur undervisningen skulle läggas upp saknades. Jag gjorde på mitt eget sätt, säger Göran med ett skratt.

– Jag saknade pedagogiken. När Härnösands stift erbjöd en kurs 2014 för att leda orgelelever gick Göran den. Några år senare gick han ytterligare en kurs. Det var Anne-Lise Lindberg Schelin, pianopedagog, som höll båda kurserna. Då fick Göran prva ett utbildningsmaterial som Anne-Lise skapat som heter Orgelpuls. Det

Materialet trivs Göran med och använder det idag i sin undervisning.

– Redan från fem års ålder kan barn börja att spela orgel. De första åren med improvisation för att successivt bli mer avancerat. Under höstterminen lägger jag mer tonvikt på musikteori för alla elever. Lektionerna för de yngsta varvas med pyssel och musicerande.

Utifrån hur Göran beskriver sitt sätt att arbeta kring undervisningen är det lätt att förstå att han är mån om att barnen trivs och har roligt under lektionen.

Redan från fem års ålder kan barn börja spela orgel.

– Ibland ser jag att de är trötta efter en lång skoldag, då händer det ibland att jag sätter mig vid orgeln och eleven får lyssna och kanske rita. Vid en lektion ville en elev improvisera för mig och att jag skulle lyssna och rita. Jag tog papper och penna och ritade lite. Efter improvisationen tittade eleven på min teckning, men eleven var uppenbart inte imponerad. Göran skrattar gott vid minnet av den händelsen.

Två gånger per år håller orgeleleverna i Grundsunda konsert. De får själva välja om de vill vara med och spela och vad de vill framföra. Det kan vara allt från Svansjön, psalmer till modern musik som Adele och Billie Eilish. Eleverna turas om att vara konferencier och får då presentera varandra och vad de ska spela.

– Vi vill att konserterna ska kännas lite storslagna, säger Göran. Efter konserten serveras alltid fika

Varje vecka möter Göran 10 elever som vill musicera. De elever han har idag är mellan åtta och 19 år. Förutom orgelelever har han även piano- och sångelever.

Innan vårt samtal är slut kommer tre av Görans orgelelever upp på orgelläktaren i Grundsunda kyrka. Det är Alice Eriksson, Emanuel Gidlund och Jesper Elfver som kommit till kyrkan idag för att bjuda oss på en ”minikonsert”. De är otroligt duktiga.

Alice, som spelat i fem år, berättar att hon blir lugn när hon spelar.

På frågan vad som är roligast med att spela orgel svarar Emanuel, som började spela våren 2021:

– Allt! Det är inte så svårt att spela orgel.

Jesper som spelat i tre år tycker att det är roligt att kunna spela olika melodier och han spelar på gehör.

UNDERVISNINGEN ÄR KOSTNADSFRI.

Målet med undervisningen är inte att de ska bli kyrkomusiker, säger Göran. Han vill ge barnen och ungdomarna en positiv bild av Svenska kyrkan och dess verksamheter.

– Kanske blir de kyrkopolitiker en dag och har då med sig kunskap om Svenska kyrkan.

Text: Eva Eriksson

Konsert med Grundsunda församlings orgel- och pianoelever

Två gånger per år håller orgeleleverna i Grundsunda konsert. ”Efteråt serveras alltid fika”, säger kantor Göran Lundberg, som håller i undervisningen. Nästa konsert med orgel- och pianoeleverna hålls den 18 november klockan 18.00 i Kyrkans Hus Husum. 

Tre barn, två pojkar och en flicka sitter på en stol framför en kyrkorgel.
Alice Eriksson, Emanuel Gidlund och Jesper Elfver Foto: Charlotte Nordin