Vigsel

Varför gifter man sig? Svaren är säkert många men den kärlek som fört ett brudpar till altaret är ju så mycket mer än en stor och stark känsla. Den bär också med sig en uppriktig vilja till ömsesidig hänsyn, gemenskap och ömhet, bland annat.

Man behöver inte vara troende för att kunna hålla med om att kärleken till en annan människa känns som att snudda vid något himmelskt.  I en kyrklig vigsel är detta kärnan, att räkna med Guds närvaro och delaktighet i ett gemensamt liv.

Boka tid för vigsel

Ring pastorsexpeditionen: 0660 26 64 00

Telefontider mån, tis, tors 8.00-12.00.

Det går även bra att maila:

ornskoldsviks.forsamling@svenskakyrkan.se

När bör vi boka kyrkan?

Det beror på hur många specifika önskemål ni har. Ju fler, desto tidigare bör ni kontaka den församling där ni vill vigas.

Kan vi ha vigseln på en annan plats än i kyrkan?

En vigsel måste inte alls vara stor och påkostad eller ens ske i en kyrka. Det enda ni behöver är två vittnen, en hindersprövning och en präst. Så visst kan ni gifta sig till exempel utomhus. Men då måste ni räkna med sådant som man inte kan styra över, till exempel vädret och praktiska saker som sittplatser åt alla.

Hur gör vi när vi vill gifta oss utomlands?

Kontakta den utlandsförsamling där ni önskar gifta er. Telefonnummer hittar ni på svenskakyrkan.se. Bra att veta är att utlandskyrkan oftast tar ut en avgift för vigseln.

Vad krävs för att gå gifta sig i svenska kyrkan?

En vigsel är gratis för kyrkans medlemmar men ni behöver en "hindersprövning" som ni beställer från Skatteverket.

Vad är ett vigselsamtal?

På vigselsamtalet träffar ni er vigselpräst och samtalar runt vigseln och äktenskapets djupare mening. Tillsammans går ni även igenom de rent praktiska detaljerna.

Vad är en kyrklig välsignelse?

Om ni gift er borgerligt kan ni få en kyrklig välsignelse över ert äktenskap.