Begravningsverksamhet

Var och en som betalar skatt i Sverige betalar också en årlig begravningsavgift. Den täcker merparten av kostanden för nödvändig praktiska arrangemang i samband med begravningen.

Dessa saker ingår i begravningsavgiften

• Lokal för förvaring och visning av stoftet.
  • Lokal för begravningsceremoni.
  • Bårtäcke, ett vävt täcke som används i stället för blomsterdekoration på kistan.
  • Vissa transporter av kistan.
  • Kremering samt förvaring av aska.
  • Gravsättning.
  • Gravplats med gravrätt i 25 år.
  • Begravningsavgiften täcker även anläggning samt skötsel och underhåll av kyrkogårdarnas allmänna ytor.

Källa: Reimerson, Charlotte, Vad får jag för min begravningsavgift?, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, oktober 2011

Kyrkogårdsförvaltningen i Örnsköldsvik har lång erfarenhet av gravskötsel.

Kontakt till kyrkogårdsexpeditionen

Kyrkogårdsföreståndare Bengt Gavelin