Begravningsverksamhet

Var och en som betalar skatt i Sverige betalar också en årlig begravningsavgift. Den täcker merparten av kostnaden för nödvändig praktiska arrangemang i samband med begravningen. Gravplatser i Örnsköldsvik finns på Gamla kyrkogården, Fridhemsvägen 8, 891 35 Örnsköldsvik och Örnsköldsviks norra kyrkogård, Prästbordet 102, 891 55 Arnäsvall.

Dessa saker ingår i begravningsavgiften

• Lokal för förvaring och visning av stoftet.

• Lokal för begravningsceremoni.

• Bårtäcke, ett vävt täcke som används i stället för blomsterdekoration på kistan.

• Vissa transporter av kistan.

• Kremering samt förvaring av aska.

• Gravsättning.

• Gravplats med gravrätt i 25 år.

• Begravningsavgiften täcker även anläggning samt skötsel och underhåll av kyrkogårdarnas allmänna ytor.

Källa: Reimerson, Charlotte, Vad får jag för min begravningsavgift? /Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, oktober 2011

Kyrkogårdsförvaltningen i Örnsköldsvik har lång erfarenhet av gravskötsel.

Kontakt till kyrkogårdsexpeditionen

Kyrkogårdsföreståndare Bengt Gavelin

bengt.gavelin@svenskakyrkan.se

särskilda begravningsplatser

På Själevads kyrkogård, Hampnäsvägen 27, 894 31 Själevad, finns begravningsplatser för exempelvis muslimer.

KONTAKTUPPGIFT OCH ÖPPETTIDER
e-post: sjalevads.kyrkogard@svenskakyrkan.se

Begravningsombud

Den som är folkbokförd i Sverige ska betala en avgift för begravningsverksamheten (begravningsavgift). Begravningsombud ska granska att de som ansvarar för begravningsverksamheten använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt.

Nils Gunnar Sandin 070 270 49 60

nils.g.sandin@telia.com