När kyrkan blir digital

Att begränsning kan leda till ökad kreativitet är ett positivt sätt att se på coronakrisen. Ett exempel på det är gudstjänsten i Björkekärr som tidigt blev digital, med hjälp av bland andra ungdomarna Mikael och Alex.

Det är söndag förmiddag i Björkekärrs kyrka. Utanför kyrksalen pågår genomgång av körschemat inför filmning av dagens gudstjänst. Här är prästen Per, vaktmästaren Magnus och så Louise och Peter som är kyrkvärdar. Här är musiker Janne, som är den som satt igång livesändningarna och också Alex och Mikael, som hjälper till att filma och sända gudstjänsten. Volontären Judith som också ingår i filmteamet har blivit sjuk och kan inte vara med idag.
– Vid klockringningen, zoomar du in på ljusbäraren då? frågar Janne Mikael.
– Hur länge ringer du i klockorna, så jag vet hur länge jag ska filma? frågar Mikael Magnus i sin tur.

Stämningen är avslappnad. Det märks att gänget varit igång några veckor nu. Det var strax före påsk som beslutet kom om stängda gudstjänster för allmänheten.
– När coronakrisen kom blev det först tvärnit på allt. Samtidigt var det också ett bra tillfälle att stanna upp och tänka till: Hur kan vi vända det till något bra? Jag blev inspirerad av att många kom igång med att sända gudstjänster, ställde om och hamnade mitt i videovärlden, berättar Janne.
I dagens gudstjänst tjänstgör han själv som musiker och har därför överlåtit filmansvaret till Mikael och Alex.

24-årige Mikael har varit aktiv i kyrkan sedan konfirmationen. Idag pluggar han med siktet inställt mot församlingspedagog. När han fick frågan kändes det naturligt att hjälpa till med filmningen.
– Att filma är inte svårt. Däremot kan man behöva öva för att t.ex. göra ett kamerasweep och zooma ut samtidigt. Eftersom vi lägger ut texter på psalmer och böner i bild är det viktigt att lämna en tom yta bredvid den som pratar så att det blir läsbart, berättar Mikael.

Alex är 14, konfirmand och teknikintresserad. När hans mamma, diakon i kyrkan, frågade om han ville hjälpa till kändes det som en rolig uppgift. Han kunde också programmet de använder sedan tidigare. Dessutom passar han på att samla på sig de gudstjänster han behöver delta i som konfirmand.
– Jag har lärt mig mycket om själva gudstjänstens upplägg. I början kunde jag undra ”Vad tusan är en tackbön?” Nu har jag lärt mig de olika delarna och vet också vilka bilder som funkar var. Eftersom texten är vit kan jag inte ha en ljus bild som bakgrund till exempel.

Bild: Karolina Braun

Medan Mikael tar plats bakom kameran sätter sig Alex bakom datorn som styr vilka bilder som går ut. Ljudet är inkopplat från vaktmästare Magnus bås bak i kyrksalen. Ett par minuter innan sändning lägger Alex ut en startbild och mutar ljudet. När klockan slår halv elva hojtar Alex till. Vi åtta som är här i salen tystnar – och vi är igång.
Mikael byter kameravinkel mellan olika moment och mellan bytena lägger Alex ut en stillbild. Ibland tittar de på varandra för att tyst kommunicera, men för det mesta flyter det på – de vad de ska göra. Och gudstjänsten går ut som den ska – utan fadäser.
– Hittills är det två saker som gått fel, berättar Alex efteråt. En gång lade jag ut fel bild så det blev svårt att läsa texten. Och en gång glömde prästen att sätta på sin mikrofon i början. Då hördes ljudet bara svagt.

Att de har en viktig uppgift är de båda överens om. Blir det ingen sändning – blir det ingen gudstjänst.
– Om en mick inte fungerar i en vanlig gudstjänst kanske församlingen hör ändå. Här blir det kritiskt om en kabel går – då är det ingen som hör. Därför känner jag lika stor delaktighet i gudstjänsten bakom kameran som de som står framför kameran, menar Mikael.

Och gudstjänsten har nått ut. Det är fler som tittar på gudstjänsten digitalt än som kommer till kyrkan en vanlig söndag. Alla är inte med live, men det finns också möjlighet att se gudstjänsten i efterhand.
– Det blir spännande att se vilka som kommer till kyrkan nu när vi öppnar igen. Kanske kommer det någon ny som vi inte har sett i kyrkan förut, spånar Janne.
För även om coronakrisen inneburit många svårigheter, finns det också positiva inslag.
– Filmningen har lett till en förtätning av gudstjänsten – och en noggrannhet. Vi har aldrig haft så förberedda gudstjänster som nu. Det hjälper oss att fundera över vad som är viktigt, så att vi inte stagnerar, menar Janne.

Kreativiteten kan också få större plats tror Mikael.
– Jag håller på med teater och där kan du ibland få en uppgift med en tydlig begränsning. Det kan till exempel vara ”du får göra vad du vill, men du måste ligga ner”. Begränsning kan då faktiskt öka kreativiteten, när vi måste fundera ”Vad går att göra i den situation vi är i nu?”, sammanfattar Mikael.

Text: Karolina Braun

FOTNOT: Nu är pastoratets gudstjänster åter öppna. Björkekärr livesänder gudstjänst på youtube.com/bjorkekärr, men med uppehåll under sommaren.

Artikeln är även publicerad i tidningen Händer, nr 2 2020.