- Göteborg har vuxit isär de senaste tjugo åren. Medan plånboken har blivit tjockare hos en del har den blivit tunnare hos många andra. MatRätt vill respondera på matfattigdomen i Göteborg, men är också ett hållbarhetsinitiativ. Det slängs mycket mat i onödan idag.
Det säger Joakim Hagerius, ordförande för Räddningsmissionen som står bakom butiken MatRätt. Med hjälp av kyrkor och församlingar, företag som Axfood där Willys ingår, samt många hängivna händer och givare har drömmen om Göteborgs första hållbarhetsbutik nu blivit verklighet.
- Jag har jobbat som präst i 28 år och de senaste åren har nog alla vi som jobbar inom kyrkan upplevt att människor knackar på våra dörrar och frågar efter mat. Att det finns matfattigdom idag är ovärdigt. Men att själv kunna ta kommandot över sitt liv är viktigt, därför är jag så glad över detta, säger biskop Susanne som också är här för att välsigna butiken.
200 personer är redan medlemmar i MatRätt. Alla är välkomna att handla, men medlemmar får handla till ett förmånligare pris. Inne på hyllorna är fräsch mat upplagd, ibland med något tilltufsad förpackning och med kort datum. Ida-Lina Frisell är butikschef och berättar att målet är att maträdda 300 ton mat varje år - mer är förstås välkommet. Till sin hjälp har hon två medarbetare och 7 personer som arbetstränar, som idag får testa på kassaapparaterna. Det är många som väntat på att få handla.
Text: Karolina Braun