Måltidsgemenskap i Pauli

På Café Pauli är gemenskapen runt måltiden det som står i centrum. För ideella medarbetaren Lisbeth Helle har det också inneburit en väg ut ur ensamheten.

När livets förändras eller man drabbas av en kris är det lätt att ensamheten också infinner sig. Att då hitta ett nytt sammanhang och en gemenskap är inte alltid så enkelt. Men ett sätt kan vara att få en uppgift och något att göra. Vi sitter vid ett litet bord innanför köket i Sankt Pauligården och förfikar. Snart ska Café Pauli öppna, med servering av sopplunch och efterrätt. Britta Larsson och Lisbeth Helle är två av de tre som brukar duka och ställa fram maten varje vecka.
– Jag hittade hit i samband med att min dotter dog, berättar Lisbeth. Prästen som hade begravningen hjälpte mig väldigt mycket. Jag var ensam, hade inga syskon eller släkt nära. När min dotter dog gick jag inte utanför dörren på flera månader.

Prästen uppmuntrade Lisbeth och så småningom började hon våga sig ut och hittade också in i kyrkan. Nu har hon hunnit fylla 76 och hjälper till både i Café Pauli och gemenskapsträffarna sedan fyra år tillbaka. Hon sjunger också i kyrkans damkör som övar på dagtid och som hon också tycker är ett bra sätt att lära känna människor.
– Att vara ensam är inte roligt. Men att vara med i kyrkan har hjälpt mig väldigt mycket. Här känner jag mig behövd och har också fått sådan god gemenskap. Förra påskaftonen satt jag ensam – då kom en person jag lärt känna här och frågade om jag ville följa med och fika. Att sådant kan hända är ju helt fantastiskt, tycker Lisbeth.

Britta Larsson håller med om den goda gemenskapen som finns i kyrkan och på Café Pauli. Hon har tidigare jobbat i kyrkan men tycker det är tråkigt att vara pensionär. Hon bor alldeles intill och jobbar här några timmar då och då, delvis som timanställd men också ideellt.
– Jag har familj runt omkring mig men det är skönt att ha något att göra. Här på Café Pauli kokar vi kaffe, dukar och förbereder. Att tända ljus och göra det mysigt är viktigt. Vi hälsar också välkomna till alla, berättar Britta.

Café Pauli började en gång i tiden som ett köttbullscafé. Idag kommer maten via catering för att inte belasta de ideella för mycket. Diakon Annette Andreasson leder verksamheten och vill att det ska kännas lätt att komma hit, även för den som inte är så familjär med kyrkan för övrigt.
– Vi vill ha låga trösklar och har fokus på just måltidsgemenskap. Vill man sitta ensam i ett hörn är det okej, men målsättningen är man inte ska kunna komma hit utan att någon har sagt hej till en, säger Annette.

Här känner jag mig behövd och har också fått sådan god gemenskap.

Lisbeth Helle

Idag serveras linssoppa med bröd och äppelpaj till efterrätt. Britta och Lisbeth jobbar på med att ställa i ordning och efter tolv börjar de första gästerna komma. Många är stammisar men det kommer också några nya. Två av de sistnämnda är Britt Demling och Ragnhild Olsson som bor i Tornhuset i Gårda. De gick förbi Sankt Paulikyrkan på sin promenad och undrade om det gick att titta inuti kyrkan.
– En vänlig person entusiasmerade oss att gå in på lunchmusiken som precis skulle börja och sedan följde vi med in på soppan. Så det var verkligen på ett bananskal som vi kom hit, men här är väldigt trevligt, tycker Ragnhild.

Vid samma bord sitter Mona Löf och Sture Bergqvist som åkt hit från Hisingen. Mona bor i Backa och hon berättar att hon besöker en lunch i någon kyrka varje dag under veckan, och på onsdagar är det Sankt Pauli.
– Sedan min son dog är jag ensam. Här träffar jag så trevliga människor och har god gemenskap, tycker Mona.
– Och så är det god mat också, fyller Sture i.

Snart är kaffet urdrucket och pajen uppäten. Några börjar packa ihop, medan andra stannar och pratar en stund. Här behöver man inte ha så bråttom. För Britta och Lisbeth väntar disken, men de har också hunnit sitta ner och äta. De trivs med sin uppgift.
– Och om det är fler som vill hjälpa till är de välkomna, menar Annette.

Text: Karolina Braun

Artikeln är även publicerad i tidningen Händer i Örgryte pastorat, nr 4 2019.

Gemenskap på dagtid i Örgryte pastorat

• Café Pauli - S:t Pauligården
    Onsdagar kl 12.15. Start 15 /1, med möjlighet till 15 minuters lunchmusik före (kl 12).
  • Nyhet: Hjärtpunkten - S:t Pauligården
    Torsdagar kl 10-12, start 16/1. En mötesplats för dig som är långtidssjukskriven eller arbetslös och ledig om dagarna. Här kokar vi kaffet ihop och fixar enkel fika. Ta gärna med din lunchlåda.
  • Gemenskapsträffar - S:t Pauligården
    Tisdagar kl 11-12.30.
  • Sopplunch - Örgryte församlingshem
    Tisdagar kl 12. Start 14/1.
  • Gemenskapsträffar - Skårs kyrka
    Varannan onsdag kl 13-15. Start 29/1.

Gemenskapsträffar - Örgryte församlingshem
    Varannan onsdag kl 13-15. Start 5/2.
  • Sopplunch - Härlanda församlingshem
    Onsdagar 11.45-14 med Sångkuren kl 12.45. Start 15/1.
  • Nyhet: Elvakaffe - Härlanda församlingshem
    Tisdagar kl 11. Start 14/1. God gemenskap och fika. Ibland blir det quiz eller besök av en gäst.
  • Sopplunch - Björkekärrs kyrka
    Torsdagar 12-13.30. Start 9/1.

Mer verksamhet hittar du på www.svenskakyrkan.se/kalender