Tegelbyggnader, skorstenar och taggtråd.
Foto: Jan Jidsten

Från mörker till ljus

Nyhet Publicerad

Konfirmationsåret ”Från mörker till ljus” handlar om att hitta en riktning i livet och att bli en kraft för det goda. Det har konfirmanderna i Björkekärr fått fördjupa sig i. Och i augusti kunde de äntligen åka iväg till Krakow och Auschwitz-Birkenau – en resa med många starka intryck.

Skolstartsvecka och omstart på många plan. I Björkekärrs kyrka samlas konfirmander och faddrar för att öva inför helgens senarelagda konfirmation. De är nyss hemkomna från en fem dagars intensiv resa till Krakow och Auschwitz-Birkenau, samtidigt som skolan satt igång. Det är inte konstigt att tröttheten sitter i.
– Det var mycket som hände på resan. Det jag kommer minnas mest är förstås besöket i Auschwitz. Att få gå de slitna trapporna där de har släpat döda kroppar, se det avklippta håret och alla skor – det gör det så verkligt, menar Ebba, en av årets konfirmander.

Två tjejer står framför porten till Björkekärrs kyrka.
Ebba, konfirmand och Linnea, fadder, i årets konfirmandgrupp i Björkekärr. Foto: Karolina Braun

Linnea går i gymnasiet och är med som konfirmandfadder för tredje året. Det här var hennes andra besök i Auschwitz, hon var själv bara 10 år gammal första gången.
– Jag minns att det fanns en jobbig känsla som uppfyllde hela platsen – men guiden pratade engelska och jag förstod inte. Den här gången kunde jag ta till mig av alla berättelser. Till exempel att människor tvingades stå uppställda i 20 timmar utan att få röra sig eller att gå på toa. Hur klarar man det? Det går inte föreställa sig, menar Linnea.

Konfirmationskonceptet ”Från mörker till ljus” är nytt för i år i Björkekärr.
– Den bärande tanken är att vandra i Jesu efterföljd, att se vår del i världen på gott och ont och att låta tron bli en aktiv kraft.
Det berättar Pehr Vitalis, präst i Björkekärrs församling. I sin tidigare församling ledde han konfirmandgrupper på det temat och det här året har det varit premiär i Björkekärr. Medan Pehr har besökt Auschwitz flera gånger var det första gången för Marianne ”Maje” Vedin, församlingspedagog och konfirmandledare.
– Det var en stark upplevelse, just att se att inget är förändrat i lägret sedan det lämnades och att det faktiskt inte var så länge sen, bara en mansålder sen. Det är så lätt att tänka att de var ”de onda” – men vilket var det första steget till att hamna där? Jag har tänkt mycket på vilken tid vi lever i nu och den polarisering som finns, säger Maje.

Förutom resan till Krakow består konfirmandåret av 12 träffar. Varje träff har ett tema som tar sin utgångspunkt i Jesu liv. Lek och allvar blandas på träffarna. Undervisningen är uppbyggd kring stationer och så är tanken att också göra något skapande att spara till redovisningen. Men en hel del har förstås blivit annorlunda det här året. Under kvällens träff står övning inför helgens konfirmation på programmet. Kåpor ska provas, sånger övas och däremellan kör faddrarna en lek. Konfirmanderna har också gjort en vlogg från resan som de ska visa. Att få träffas har varit efterlängtat efter de inledande digitala träffarna.
– Det har ändå fungerat bra, menar Ebba. Vi har suttit hemma och tittat på filmer tillsammans och pratat i smågrupper. Jag tycker framför allt att föredragen har varit intressanta. Särskilt när ledarna har berättat om händelser från Bibeln och kopplat dem till verkligheten idag. Men det var svårt att lära känna de andra i gruppen när vi inte kunde träffas i början.

En grupp ungdomar och vuxna står i en ring i en stadskärna.
Stadsvandring i Krakow. Foto: Jan Jidsten

Linnea håller med:
– Min roll som fadder är bl.a. att ordna lekpass och aktiviteter. När vi inte kunde träffas fysiskt kunde vi inte umgås på det sättet. Det var svårare att få till gemenskapen och sammanhållningen som är så viktig.
Inför hösten är förhoppningen förstås att allt kan bli mer ”som vanligt”. Men hur det än går med pandemin skulle Ebba absolut rekommendera konfirmandåret:
– Undervisningen har inte känts pressad, utan det har varit avslappnat och aldrig tråkigt. Jag har lärt mig en del om kristendomen i skolan – men här har jag mer fått prova på hur man kan vara kristen, om du förstår hur jag menar. Och resan är såklart något att se fram emot!

Auschwitz rymmer många grymma berättelser. Som den om SS-soldaten med långa spiken i stöveln. Spiken stacks i hjärtat på de livlösa kropparna för att kontrollera att de verkligen var döda, innan han i nästa ögonblick gick till sin familj och ett helt annat liv.
Men här finns också ljusa berättelser. Som den om den katolske prästen Maximilian Kolbe. Han hade skickats till Auschwitz för att ha gömt judar och väl i sin fångenskap tog han en dödsdömd mans plats och räddade därmed hans liv, men förlorade sitt eget.
Från mörker till ljus beskriver en riktning, en möjlighet att just vara en god kraft i världen. Egentligen har den rörelsen tre riktningar, menar Pehr.
– Det handlar om att vända oss uppåt – till Gud, inåt – till vårt eget liv och utåt – till andra, menar Pehr.

Vill du veta mer om konfirmation i Örgryte pastorat?

Unga personer sitter lutande mot en stenmur och skrattar.

Konfirmation i Örgryte pastorat

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation är tid att fundera, dela, lära och uppleva. I mitten av maj 2024 öppnar vi anmälan till konfirmation under läsåret 2024/2025.