Här kan du läsa aktuella nyheter och reportage från Örgryte pastorat.

Hur håller man samtalet igång när man inte kan träffas som vanligt? En lösning kan vara att promenera sida vid sida, med behörigt avstånd. - Det kan vara lättare att samtala om smärtsamma saker när man går bredvid varandra istället för när man sitter mitt emot varandra, säger diakon Maria Carlstedt i Örgryte.

Promenadsamtal

När Svenska kyrkan och dess samarbetsorganistioner inte längre kunde besöka barnen på Migrationsverket Sagåsen i Kållered föddes tanken att istället bidra med leksaker. - Det känns så värdefullt att kunna ge fräscha och roliga saker som kan lysa upp en annars ganska svår tillvaro, säger diakon Maria Löfdahl.

Leksaker till Sagåsen

När kyrkans personal inte längre kan komma till äldreboendena kan de istället uppmuntra med sång utomhus. Så gör Björkekärrs församling som bjöd på Pärleporten och andra klassiker i vårsolen vid Björkekärrs hus.

Uppmuntrande sång för de äldre

När de fysiska träffarna har uteblivit flyttar många grupper online. Härlandas konfirmandgrupp har träffats digitalt sedan coronautbrottet. - Den digitala omställningen har fungerat väldigt bra. Det är lika hög närvaro som tidigare, säger församlingspedagog Sofia Stensby.

Undervisning och bus - också digitalt

Den 13 mars var det dags för invigning av MatRätt - Göteborgs första matsvinnsbutik. Räddningsmissionens ordförande Joakim Hagerius, biskop Susanne och Tomas Evertsson, vd för Willys, var med och klippte bandet på Flatås torg.

MatRätt - Göteborgs första matsvinnsbutik

Härlandas nya antependium kännetecknas av mångfald, där varje tygbit fått ett avtryck genom ett personligt broderi. Det invigs när församlingen tar emot märkningen Regnbågsnyckeln i maj.

Delar av mångfald

När Härlandakretsen träffas sätts händer i bruk för att göra skillnad för människor som har det svårt. Även om många delar handarbetsintresset, är det inte nödvändigt att kunna sy eller sticka för att vara med. Kaffe och gemenskap är lika viktigt.

Händer som gör skillnad

Körövning i VOiCES

Och så blir man gladare!

Det är en avkoppling att ha körkvällarna, den sociala samvaron, att sjunga och skapa musik tillsammans. Att sång ska vara bra för hälsan, det har väl inte undgått någon?

I en fulltecknad vardag ska relationen bara fungera. Men vi behöver ge tid för varandra för att relationen ska bli hållbar och få vara det trygga rum vi längtar till. Friskvårdskursen PREP kan ge viktiga nycklar på vägen.

Nycklar till en hållbar relation

Naturens läkande kraft på människan vittnar forskning om. Kanske blir det som mest tydligt för den som lider av utmattning. Detta tar Grön Rehab inom Regionhälsan fasta på. Tre gånger i veckan träffas deltagarna i Härlanda kyrka, där de bl.a. har hand om örtagården.

Naturen och den hållbara människan

Att odla till glädje för både människor och bin är en utgångspunkt för Härlanda församlings egen odling. Målet är att bli självförsörjande på snittblommor under sommartid och att odlingen kan vara en del i församlingens väg mot en mer hållbar kyrka.

På väg mot en grönare kyrka

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

Kyrkans SOS är till för att belastas

I en språkverkstad i Bergsjön finns möjlighet att både sjunga språket, prata om svenska traditioner och vara med i en textilgrupp. Örgryte församling bidrar med volontärer i integrationsarbetet som går under namnet ENVIS - En Väg In i Svenska samhället.

Bergsjön och Örgryte i ENVIST samarbete

Aktuellt från Örgryte pastorat