Foto: Jon Tyson/Unsplash

Nyheter

Här kan du läsa artiklar och reportage från Örgryte pastorat.

H.I.G.H. vill göra skillnad

Under fasteperioden pågår Act Svenska kyrkans fasteaktion ”Dela lika under samma himmel”. Gruppen H.I.G.H i Härlanda församling samlar människor som vill engagera, inspirera och påverka för en mer rättvis och hållbar värld.

Illustration av en person som sitter framför en skärm.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

Världens mat på Frivilligcentralen Knuten

En plats för delande

Sitt ner en stund hos Frivilligcentralen Knuten i Kålltorp. Här delar besökarna mat och gemenskap, kläder och prylar i Gratisbutiken, engagemang och kreativa idéer. 

Charlotte i färgglad sjal framför solrosor.

Nätpräst Charlotte Frycklund

Charlottes arbete är att vara nätpräst i Svenska kyrkan. När hon besökte Härlanda församling en kväll i september bad jag henne berätta lite om hur det kom sig att hon blev nätpräst och vad det egentligen är. 

En person i prästkläder välsignar och håller sin hand över dopkandidaten.

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Jonas, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

En man i keps håller och tittar upp mot en gren i äppelträdet.

Ett hållbart växande

Det började med en tanke att odla altarblommorna till kyrkan. Men intresset och idéerna slutar inte där. Tobias ser stora möjligheter i odlingsarbetet framöver.

Kollage med en kvinna i grå tröja med diakonemblem och händer som knyter en känga.

Vandrar långsamt för snabbare omställning

Annika Spalde är diakonen som aldrig värjt sig för att aktivt handla för en bättre värld. Idag är Annika pilgrimsledare på Pilgrim’s Walk For Future och menar att det går att förändra världen steg för steg. Kanske är det just det långsamma tempot som paradoxalt kan leda till en snabbare omställning.

En ordförandeklubba, en illustrerad graf och foto på tre personer.

Bygga relationer i förtroende

Helene Blomqvist, Meri Brandel och Ulf Nilsson är de tre förtroendevalda som sitter i arbetsutskottet för kyrkorådet tillsammans med kyrkoherde och kanslichef.

Någon häller upp kaffe från en blommig termos till någon som håller fram sin kopp.

Mathildas café - Mötesplats i vardagen

Varje onsdag förmiddag slår Mathildas café upp sina dörrar i Sankt Pauligården, alldeles intill Redbergsplatsen. Caféet startade mitt under pandemin – och här är gemenskapen och samtalet det viktiga.

En grupp barn sitter på golvet och tittar mot tre vuxna som gör rörelser med händerna.

Minikyrkan bygger en stabil grund

I Sankt Pauli församling är det Minikyrka sex gånger om året. Då bjuder församlingen in till samling för barn i förskoleålder. 

En kantig byggnad i centrum omgiven av regnbåge, påskägg och harar samt andra byggnader i Minecraft.

Bygger vänskap i Minecraft

I Härlanda församlings egen minecraftvärld bygger barnen tillsammans. Här läggs också grunden för vänskap – inte minst viktigt för barn som saknar andra vänner. – Jag blir rörd varje gång en förälder uttrycker “Tack för den här världen: nu har jag fått höra mitt barn skratta”, berättar församlingspedagog Sofia Stensby.

Kollage med ljuslykta vid kyrkans mittgång samt två personer i meditation i kyrkorummet.

Tystnadens heliga rum

Kristen djupmeditation är en möjlighet att komma till ro i en vardag som ofta brusar på. – För mig handlar det om att få vara i tystnad och stillhet i Guds hus, berättar Agneta, en av deltagarna i Härlanda kyrka.

Ett barn med yvigt lockigt ljust hår tittar framåt.

Kärlek är fundamentet

ABC Föräldraträffar ger föräldrar verktyg i relationsbygget, där själva fundamentet är kärlek. – Vi behöver ge barnen fem gånger mer kärlek än tillrättavisningar, säger Maria Löfdahl, diakon och gruppledare.

Rädd, räddare, räddast

Följ med på ett besök med Sjukhuskyrkan på den nya barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus

En bild på Stefan Edman i sommargrönska.

Klimatet - En yttre och inre resa

Ett samhälle som faller samman, klimatflyktingar och naturkatastrofer – eller en systemförändring med omställd industri och ny teknik? Jag ringer upp miljödebattören Stefan Edman för att höra om det finns någon räddning för klimatet.

En hand håller fram en tallrik med spenatsoppa.

Ska du hänga med på sopplunch?

Sopplunchen i Björkekärrs kyrka är en av många mötesplatser i kyrkan. I sopplunchen är gemenskapen det viktiga – en gemenskap som ofta börjar med en fråga. 

Två personer sitter vända mot varandra i samtal.

Samtal - en hjälp att gå vidare

Jag har stämt träff med prästerna Eva Gripenby och Ragnar Olinder. Vi ska prata om prästyrket som sådant – och så vill jag veta mer om möten och samtal, en viktig del i deras vardag. 

En glad flicka i vit klänning håller två vuxna i varsin hand.

Lovisa döptes på sin 1-årsdag

Det planerade dopet pandemiåret 2020 flyttades fram – och fram igen. Till slut bestämde Gustav Heiker Iwdal och Frida Holmgren att deras Lovisa skulle få fira dopet på sin 1-årsdag. – Att se henne stappla fram till dopfunten och att hon var så delaktig gjorde att dopet blev jättefint, säger Gustav.

En grupp glada människor springer tillsammans på en väg.

Håkan springer för världens utsatta

Från kinesiska muren till Antarktis. Håkan Jonsson hade fyllt 50 när han gjorde sin första maraton. Idag springer han världen runt för att uppmärksamma och samla in pengar till världens mest utsatta.

En grupp människor vandrar längs en stig i skogen.

Hela livet som en rörelse

När vi rör oss släpps tanken fri. Men kanske har vi i vår moderna värld fastnat för mycket i det vi tror vi måste göra. Där kan pilgrimsvandringen vara en hjälp att se det som är viktigt. Det menar Anna Märta och Annika som leder pilgrimsvandringar i Örgryte.

Två fingrar är på väg att mötas.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.

Två person står framför en vägg som föreställer en skog.

Unga resurser på väg

Att ta första stegen ut i arbetslivet med kyrkan som trygg miljö: Det är något av syftet med praktikåret Ung Resurs. – Det är en möjlighet att få utbyta åsikter och idéer, jag skulle definitivt rekommendera praktikåret, menar Emilia från Tyskland.

Vera-Linn fotad i en miljö av betong.

Dags att se barnen

Omkring 160 000 barn i Sverige uppskattas se, höra eller känna till våld i hemmet. Initiativet SE BARNEN vill nu få till en lagändring för att stärka de utsatta barnens rättigheter. – Ett barn förstår kanske inte själv att något som hänt inte borde ha hänt. Då behöver man hjälpa barnet att förstå vad våld är. Det menar Vera-Linn Lanängen, kampanjledare på SE BARNEN och som själv har lämnat en destruktiv miljö bakom sig.

Kyrkans interiör i Minecraft med bl.a. altare och orgel.

Bygger minecraftkyrka för gemenskap

En skalenlig kyrka i minecraftmiljö där barn kan umgås och spela tryggt. Det har nu blivit verklighet i Härlanda församling i Göteborg. I församlingens minecraftvärld handlar det om att bygga och skapa, men också om att samarbeta i en trygg gemenskap

En person tittar på sin mobil.

En trygg vuxen på nätet

Den digitala världen är ingen motpol till den fysiska utan är här för att stanna. Det menar Sofia Stensby församlingspedagog i Härlanda, som vill vara en trygg vuxen på nätet för ungdomar.

En uppslagen bibel.

Bibeln finns på många språk

Hur kan vi läsa Bibeln idag? Hur gör man om man inte kan språket eller har svårt att ta till en tung bok? Anders Göranzon, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet, svarar på frågor.

Regnbågsnyckeln i Härlanda

Söndagen 20 september 2020 mottog Härlanda församling märkningen Regnbågsnyckeln. Här finns ett inlägg om vår syn på de demonstranter som stod utanför kyrkan efter gudstjänsten.

En kvinna får en kaffekopp serverad. Två män pratar på en solig innergård.

Kakor och drömmar

På Örgrytes sommarcafé vävs drömmar, kakor och gemenskap samman. För bagaren Evan är församlingen som en familj. Hans dröm är att få fortsätta baka och att kunna hjälpa dem som har det svårt.

En man och en kvinna står vid delikatessdisken i en mataffär.

Möjliggör en riktig jul

En jul med klassisk julmat är för många en självklarhet. Men alla har inte råd med ett dignande julbord. I snart tio år har Svenska kyrkan och ICA Kvantum Munkebäck haft ett samarbete med julkassar som delas ut till människor i utsatthet och ekonomiska svårigheter.

Jag vill hjälpa människor

Sina har precis avslutat dagens arbetspass när vi ses. Han håller på att hjälpa organisten Mikael i Sankt Pauli församling, med att digitalisera notförrådet.

En kvinna i blå t-shirt står inne i kyrkan.

En plats där alla är lika

När Dulce Ahlberg blev arbetslös öppnades istället dörrarna för ett engagemang för Stadsmissionen och S:t Johanneskyrkans öppna verksamhet. – Jag får en sådan enorm glädje över att sådana här ställen faktiskt existerar, menar Dulce.

Glada barn och ungdomar som spänner musklerna och visar kämpaglöd.

Sofia vill ge barnen framtidstro

Volontären Sofia vill ge de romska barnen i Rumänien framtidstro. Men när coronapandemin kom sattes mycket av arbetet på paus. – Det är verkligen så att den som redan är utsatt nu blivit ännu mer utsatt, säger Sofia.

När kyrkan blir digital

Att begränsning kan leda till ökad kreativitet är ett positivt sätt att se på coronakrisen. Ett exempel på det är gudstjänsten i Björkekärr som tidigt blev digital, med hjälp av bland andra ungdomarna Mikael och Alex.

Leksaker till Sagåsen

När Svenska kyrkan och dess samarbetsorganistioner inte längre kunde besöka barnen på Migrationsverket Sagåsen i Kållered föddes tanken att istället bidra med leksaker. - Det känns så värdefullt att kunna ge fräscha och roliga saker som kan lysa upp en annars ganska svår tillvaro, säger diakon Maria Löfdahl.

Uppmuntrande sång för de äldre

När kyrkans personal inte längre kan komma till äldreboendena kan de istället uppmuntra med sång utomhus. Så gör Björkekärrs församling som bjöd på Pärleporten och andra klassiker i vårsolen vid Björkekärrs hus.

Delar av mångfald

Härlandas nya antependium kännetecknas av mångfald, där varje tygbit fått ett avtryck genom ett personligt broderi. Det invigs när församlingen nu i september tar emot märkningen Regnbågsnyckeln.

Händer som gör skillnad

När Härlandakretsen träffas sätts händer i bruk för att göra skillnad för människor som har det svårt. Även om många delar handarbetsintresset, är det inte nödvändigt att kunna sy eller sticka för att vara med. Kaffe och gemenskap är lika viktigt.

MatRätt - Göteborgs första matsvinnsbutik

Den 13 mars var det dags för invigning av MatRätt - Göteborgs första matsvinnsbutik. Räddningsmissionens ordförande Joakim Hagerius, biskop Susanne och Tomas Evertsson, vd för Willys, var med och klippte bandet på Flatås torg.

Naturen och den hållbara människan

Naturens läkande kraft på människan vittnar forskning om. Kanske blir det som mest tydligt för den som lider av utmattning. Detta tar Grön Rehab inom Regionhälsan fasta på. Tre gånger i veckan träffas deltagarna i Härlanda kyrka, där de bl.a. har hand om örtagården.

På väg mot en grönare kyrka

Att odla till glädje för både människor och bin är en utgångspunkt för Härlanda församlings egen odling. Målet är att bli självförsörjande på snittblommor under sommartid och att odlingen kan vara en del i församlingens väg mot en mer hållbar kyrka.

Körövning i VOiCES

Och så blir man gladare!

Det är en avkoppling att ha körkvällarna, den sociala samvaron, att sjunga och skapa musik tillsammans. Att sång ska vara bra för hälsan, det har väl inte undgått någon?

Kyrkans SOS är till för att belastas

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

Bergsjön och Örgryte i ENVIST samarbete

I en språkverkstad i Bergsjön finns möjlighet att både sjunga språket, prata om svenska traditioner och vara med i en textilgrupp. Örgryte församling bidrar med volontärer i integrationsarbetet som går under namnet ENVIS - En Väg In i Svenska samhället.