Foto: Angela Collin /illustration Frauke Riether

Temakvällar om hopp och fred i Israel och Palestina – 19/9, 17/10 och 2/12 i Nikolai församlingshem

Nyhet Publicerad Ändrad

Många förfäras av händelseutvecklingen i Israel och Palestina och vill lära sig mer för att förstå situationen och möjligheten till fred. Under tre temakvällar i Örebro fördjupar vi oss i ämnen som rör hopp och fred i Israel och Palestina. Fri entré, ingen anmälan. Välkommen.

I våras arrangerade Svenska kyrkan och studieförbundet Sensus en helt ny studiecirkel i Örebro om fred i Israel och Palestina. Intresset var stort. Därför följs studiecirkeln nu upp av tre temakvällar med samma ämne.

Gästtalare och samtal.

19 september: ”Att vara vänstift och vänförsamling med Lutherska kyrkan i det Heliga landet” med Marina Balado

Gästtalare är Marina Balado, präst och kyrkoherde i Svenska kyrkan Stallarholmens församling.

Om kvällens tema

Marina Balado, präst och kyrkoherde i Svenska kyrkan Stallarholmens församling. Foto: Svenska kyrkan

Marina Balado är präst och kyrkoherde med erfarenhet av att ha en vänförsamlingsrelation med den arabisktalande församlingen i den Lutherska kyrkan i Jerusalem. Genom åren har bl.a. ungdomar från båda församlingarna besökt varandra. Viktiga utbyten som ger perspektiv. Men relationen växlar med de lokala förutsättningarna i Israel och Palestina. Denna kväll berättar Marina Balado om hur vänförsamlingsarbetet vuxit fram ur flera års samtal och olika projekt.

Praktiskt om kvällen

Tid och plats: 19 september klockan 19.00–20.30 i Nikolai församlingshem i Örebro, Vasagatan 14. Ingen anmälan.

Temakvällen finns också som Facebook-evenemang.

17 oktober: ”Om Ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina” med Angela Collin

Gästtalare är Angela Collin, präst i Svenska kyrkan och tidigare följeslagare i Israel och Palestina. Fika. Tid och plats: 17 oktober klockan 19.00–20.30 i Nikolai församlingshem i Örebro, Vasagatan 14. Anmälan till Svenska kyrkans informationsservice på telefon 019-15 45 00 eller e-post orebro.pastorat@svenskakyrkan.se senast 10 oktober.

Mer om Angela Collin: 2015 var hon följeslagare i Israel och Palestina. Det ekumeniska följeslagarprogrammet, som drivs av kyrkornas världsråd, är ett resultat av att kyrkoledare Israel och Palestina i början av 2000-talet bad om internationell närvaro – för att stävja våld, motverka människorättskränkningar och att stötta palestinska och israeliska fredsorganisationer. 

2 december: ”Finns det en väg framåt? Den politiska situationen i Israel och Palestina”

Gäst: Michael Schulz, professor i Freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. Fika. Tid och plats: 2 december klockan 19.00–21.00 i Nikolai församlingshem i Örebro, Vasagatan 14. Anmälan till Svenska kyrkans informationsservice på telefon 019-15 45 00 eller e-post orebro.pastorat@svenskakyrkan.se senast 25 november.

Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet
Temakvällarna om hopp och fred i Israel och Palestina 19/9, 17/10 och 2/12 hålls i Nikolai församlingshem Foto: Ulla-Carin Ekblom

”Shalom inshallah, fred om Gud vill” – studiecirkel våren 2024

Temakvällarna blir en slags fortsättning på den studiecirkel om fred i Israel och Palestina som Svenska kyrkan och Sensus arrangerade våren 2024 i Örebro.

– Många förfäras av händelseutvecklingen i Israel och Palestina och vill samtala för att förstå situationen och möjligheten till fred, säger Åsa Nausner från Svenska kyrkan. Studiecirkeln är ett bra exempel på att det går – och att det också är viktigt – att prata om denna komplicerade konflikt.

Studiecirkeln hette Shalom inshallah, fred om Gud vill.

– Ett namn som visar att det handlar om båda perspektiven. ”Shalom” är det hebreiska ordet för fred. ”Inshallah” är arabiska för ”om Gud vill”. Det står för den längtan efter fred som finns hos många muslimer, judar och kristna i Israel och Palestina. Shalom inshallah är också titeln på en bok som skildrar människor som på olika sätt verkar för en hållbar fred och försoning i det heliga landet, säger Åsa Nausner.

Varför gör Svenska kyrkan det här?

– För att vi möter många människor som är frustrerade och förfärade över kriget. Att få träffas, lära sig mer och tala med andra, det skapar hopp i det som för många känns som en hopplös situation.

Du kanske också är intresserad av:

Viktiga frågor om AI i höstens nummer av ”Örebro – Mitt i livet”

Hon är digitalt proffs med en stor kunskap om internet, sociala medier och AI, artificiell intelligens. I höstens nummer av magasinet ”Örebro – Mitt i livet” pekar Elin Häggberg på vad det innebär att AI blåser nytt liv i existentiella frågor.

Studiecirkel om fred i Israel och Palestina: ”Shalom inshallah, fred om Gud vill” – våren 2024 i Örebro

Många förfäras av händelseutvecklingen i Israel och Palestina och vill samtala för att förstå situationen och möjligheten till fred. I en ny studiecirkel från Svenska kyrkan och Sensus tar vi upp bakgrund och drivkrafter till konflikten, har samtal och workshops – och får besök av Svenska kyrkans utsända i Jerusalem: Anna Hjälm och Mia Wålsten.

Svenska kyrkan Örebro pastorat: Lidandet till följd av kriget måste få ett slut

Kriget mellan Israel och Hamas fortsätter att skörda civila offer. Många av dem är barn. Det måste få ett slut.