Foto: Suju-photo_Pixabay

Tankar i vardagen

Inför Bönsöndagen

Morgonbön 5 maj

Igår var jag på ett Zoom-möte om Andlig vägledning som stiftet anordnat. Dagen började med att vi läste från Efesierbrevet 1:18 tillsammans.

Ge mitt inre ögas ljus så jag kan se det hopp du kallat mig till. (Efesierbrevet 1:18)

Jag insåg att även om jag hört det tidigare så började jag fundera hur texten fortsatte. I vilket sammanhang är det skrivet? Så jag slog upp Efesierbrevet och fortsatte läsa och fastnade för följande:

Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det. Det beror inte på gärningar, ingen skall kunna berömma sig. Vi är hans verk, skapade genom Kristus Jesus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till. (Efesierbrevet 2:8 - 10)

Vi kan vila i att Gud har en plan för oss alla. För oss handlar det mer om att öppna upp så vi kan vara Guds händer och fötter på jorden. Men det är lättare sagt än gjort.  Men vilket trygghet att få vila i att det finns redan en plan för att jag ska göra gott.

I Kyrkokalendern- vi firar gudstjänst kan man läsa följande reflektion till bönsöndagen som Pernilla Landin skrivit:

Det händer ibland att jag får frågan: hur orkar du lyssna på alla människors svårigheter hela tiden? Jag fick en gång en bild av en äldre kollega när jag var helt ny vigd diakon. Hon sa då: ”Människor kommer till oss med sina hjärtan i sina händer, sträcker fram dem till oss och säger: här, ta emot mitt hjärta! Det är ett stort förtroende vi får, att få lyssna till och dela med någon om dess innersta, kanske det allra svåraste som någon står mitt i. Det är ett ansvar som vi måste ta på allvar och vara ödmjuka inför. ” Så hur orkar vi då med allt det svåra?

För min del är det just genom bönen. Att efter varje möte och samtal med någon få lämna över i bön till Gud. Att då få säga: nu har jag gjort vad jag har kunnat i den här stunden, nu får du ta över Gud och se till den här människan. Och Gud sover aldrig, tröttnar aldrig på att höra oss upprepa samma böner. Om och om igen får vi komma med våra önskningar, vår oro, glädje eller längtan. Gud orkar med de svårigheter vi bär på också när andra omkring oss inte gör det. Det är till och med så att vi är uppmuntrade att aldrig sluta be, att aldrig ge upp bönen. Det ger oss hopp!

Vi ber:

Herre, lär mig dag för dag
Att se dig allt närmare
Komma dig allt närmare
Älska dig allt djupare
Så att jag kan se det hopp du kallat oss till.
Tack Gud för att du leder mig att göra det för mig oväntade.

Helena Björk

Mikaels församling

Adress:
S:t Mikaels kyrka
Hjärstavägen 33
mikaels.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Mikaels församling

Till Mikaels församling på Facebook

För bokningar och frågor ring:

Informationsservice: 019-15 45 00
(öppet mån–tors kl. 9–17, fre kl. 9–16. Lunchstängt kl. 12–13).

För kontakt med Mikaels församlingsexpedition ring:
Ulrika Sövig, 019-15 47 47
Anne-Marie Östberg, 019-15 47 42

Församlingens kyrka:
S:t Mikaels kyrka
är öppen för enskild andakt och möjlighet att tända ljus:
Måndag, tisdag och torsdag kl 10.00–12.00. Dessa tider finns det personal på plats.