Bilden är ett montage som visar dopänglar i ett fönster och två barn i olika typer av dopdräkter.
Foto: Ulla-Carin Ekblom

Stora dopdagen 9/10: Svenska kyrkan erbjuder drop in-dop i åtta kyrkor i Örebro och Lekeberg

Blev det planerade dopet inställt under pandemin? Eller bär du, sedan en tid, en längtan efter att bli döpt – men av olika skäl har dopet inte blivit av? Under stora dopdagen den 9 oktober öppnar vi upp för drop in-dop i åtta olika kyrkor – och erbjuder även ett ambulerande team, som döper på en plats ni kommer överens om.

Att leva innebär både uppförs- och nedförsbackar. I dopet ber vi att Gud är med hela vägen, i med- och motgång, livet ut. För en förälder kan dopet också handla om tacksamhet. Men det går precis lika bra att döpas som större barn eller ännu längre fram i livet. Många tonåringar döps under konfirmandtiden. Kort sagt: våra präster döper människor i alla åldrar!

dagen då dopet står i fokus – i hela Örebro pastorat

Under pandemin blev många dop inställda på grund av restriktionerna, med en del besvikelse som följd. Därför har vi valt att arrangera en stor dopdag lördagen den 9 oktober i Örebro pastorat. Det blir en dag då tacksamheten, nåden och kärleken står i centrum, runt om i hela Örebro pastorat – samtidigt.

Hur går stora dopdagen till?

• Drop in innebär att du inte behöver boka tid i förväg. Det är enkelt och nära och du kommer precis som du är. Ta med: Det enda du behöver ta med är giltig legitimation och viljan att bli döpt. Barn under 18 år behöver båda vårdnadshavarnas tillstånd för att döpas.
  • Under stora dopdagen erbjuder vi drop in-dop i åtta olika kyrkor (Adolfsbergs, Almby, Edsbergs, Längbro, Mosjö, Olaus Petri, S:t Mikaels och S:t Nicolai kyrkor) kl. 10–14.
  • Såväl barn som ungdomar och vuxna är välkomna. Dopklänningar/dopdräkter i olika storlekar finns att låna om så önskas.
  • Präst, kyrkomusiker och solist finns på plats i kyrkan.
  • När du/ni kommer hälsas ni välkomna och får ett eget dopsamtal med prästen där ni även går igenom dopgudstjänsten och får möjlighet att välja psalmer eller musik. Samtidigt bestäms en gudstjänsttid som är din/er egen doptid. Dopet är personligt och individuellt. Blir det väntan, ordnar vi så ni har det bra under tiden.
  • Efter dopgudstjänsten bjuder vi på dopfika.
  • Dagen är helt kostnadsfri.

Ambulerande team

Vid sidan av drop in-dopen i kyrkorna, finns också ett ambulerande team som kan döpa på en plats som du och prästen kommer överens om. Detta måste dock bokas i förväg genom kontakt med informationsservice på telefon 019-15 45 00.

Vill du veta mer om stora dopdagen eller drop in-dop?

Kolla in filmen nedan, där prästen Karin Maltén berättar mer om drop in-dop. För mer information om stora dopagen: hör av dig till informationsservice på telefon 019-15 45 00 eller kontakta församlingsherdarna Sonya Wallentin eller Moni Höglund.

Vi har dopdräkter i olika storlekar!

Kolla in filmen där Pia Nordlund berättar om arbetet med att sy två dopdräkter till Nikolai församling för barn i åldrarna 2–4 år. I uppdraget ingick också att utgå från second hand-material. Pia har återvunnit gamla dukar och en frackskjorta!

Sonya Wallentin

Präst, Församlingsherde, Längbro församling, Örebro pastorat