Bilden är ett montage som visar dopänglar i ett fönster och två barn i olika typer av dopdräkter.
Foto: Ulla-Carin Ekblom

Stora dopdagen 9/10: Svenska kyrkan erbjuder drop in-dop i åtta kyrkor i Örebro och Lekeberg

Blev det planerade dopet inställt under pandemin? Eller bär du, sedan en tid, en längtan efter att bli döpt – men av olika skäl har dopet inte blivit av? Under stora dopdagen den 9 oktober öppnar vi upp för drop in-dop i åtta olika kyrkor – och erbjuder även ett ambulerande team, som döper på en plats ni kommer överens om.

Att leva innebär både uppförs- och nedförsbackar. I dopet ber vi att Gud är med hela vägen, i med- och motgång, livet ut. För en förälder kan dopet också handla om tacksamhet. Men det går precis lika bra att döpas som större barn eller ännu längre fram i livet. Många tonåringar döps under konfirmandtiden. Kort sagt: våra präster döper människor i alla åldrar!

dagen då dopet står i fokus – i hela Örebro pastorat

Under pandemin blev många dop inställda på grund av restriktionerna, med en del besvikelse som följd. Därför har vi valt att arrangera en stor dopdag lördagen den 9 oktober i Örebro pastorat. Det blir en dag då tacksamheten, nåden och kärleken står i centrum, runt om i hela Örebro pastorat – samtidigt.

Hur går stora dopdagen till?

• Drop in innebär att du inte behöver boka tid i förväg. Det är enkelt och nära och du kommer precis som du är. Ta med: Det enda du behöver ta med är giltig legitimation och viljan att bli döpt. Barn under 18 år behöver båda vårdnadshavarnas tillstånd för att döpas.
  • Under stora dopdagen erbjuder vi drop in-dop i åtta olika kyrkor (Adolfsbergs, Almby, Edsbergs, Längbro, Mosjö, Olaus Petri, S:t Mikaels och S:t Nicolai kyrkor) kl. 10–14.
  • Såväl barn som ungdomar och vuxna är välkomna. Dopklänningar/dopdräkter i olika storlekar finns att låna om så önskas.
  • Präst, kyrkomusiker och solist finns på plats i kyrkan.
  • Dopet är personligt och individuellt. Prästen går igenom dopgudstjänsten med dig/er innan och du/ni får möjlighet att välja psalmer och musik.
  • Efter dopgudstjänsten bjuder vi på dopfika.
  • Dagen är helt kostnadsfri.

Ambulerande team

Vid sidan av drop in-dopen i kyrkorna, finns också ett ambulerande team som kan döpa på en plats som du och prästen kommer överens om. Detta måste dock bokas i förväg genom kontakt med informationsservice på telefon 019-15 45 00.

Vill du veta mer om stora dopdagen?

Kontakta informationsservice på telefon 019-15 45 00 eller hör av dig direkt till församlingsherdarna Moni Höglund eller Sonya Wallentin.

Moni Höglund

Präst, Församlingsherde, Mikaels församling, Örebro pastorat