Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Örebro Besöks- och postadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro

Anmäl dig till Svenska kyrkans Stilla natt-marathon!

Lördagen den 8 december kan örebroarna slå inofficiellt världsrekord – i att framföra julpsalmen Stilla natt. Flera artister, musiker och körer har redan anmält sig till Svenska kyrkans "Stilla natt-marathon" i S:t Nicolai kyrka i Örebro. Kom och var med du också!

I år är det 200 år sedan Franz Gruber komponerade julpsalmen Stilla natt, som för många blivit ”julsångernas julsång”. För att uppmärksamma jubileet – och den stora julinsamlingen En flicka är född – arrangerar Svenska kyrkan i Örebro nu världens första Stilla natt-marathon: En fem timmar lång konsert med en och samma psalm.

– Konserten är en fredsmanifestation i advents- och juletid, säger Anders Lennartsson, präst och initiativtagare. Vi står för ljud och scen och på plats i kyrkan finns orgel, piano och akustisk gitarr om man vill låna. Nu hoppas vi att örebroarna vill vara med och fylla den fem timmar långa konserten med olika tolkningar av Stilla natt. Vi välkomnar särskilt bidrag på andra språk.

50 olika akter

Några av de medverkande är musikalartisten Jonna Schwertner, kören Örebro Studentsångare, artisten David Södergren, violinisten och riksspelmannen Olof Ericsson och den irländske folkmusikern Christy O’Leary. Det finns fortfarande platser kvar och fullständigt konsertprogram kommer så fort spelschemat är spikat.

Svenska kyrkans Stilla natt-marathon är en fem timmar lång konsert i S:t Nicolai kyrka. Bild: Alex&Martin /IKON

Två scener i s:t Nicolai kyrka – så går det till

• Stilla natt-marathonet i S:t Nicolai kyrka pågår klockan 10.00–15.00 lördagen den 8 december.
  • På plats i kyrkan finns två scener som används växelvis var femte minut. Totalt kommer över 50 olika tolkningar av psalmen att framföras.
  • Varje heltimme är det Stilla natt-allsång.
  • Det är fri entré i kyrkan med möjlighet att skänka en gåva. Alla intäkter går oavkortat till Svenska kyrkans stora julinsamling En flicka är född.

Vill du framföra stilla natt? Så anmäler du dig!

Vi välkomnar vana och ovana musiker, artister och körer att vara med. Du anmäler dig genom att skicka e-post till anders.lennartsson@svenskakyrkan.se.

massor på gång i kyrkan

Det händer massor i S:t Nicolai kyrka den här dagen, med start klockan 10.00 fram till klockan 15.00:

• Hör den märkliga fredslegenden om Stilla natt.
  • Träffa spelare från KIF Örebro DFF.
  • 50 artister, musiker och körer.
  • Allsång varje heltimme.

Stilla natt-marathon finns också som Facebook-evenemang.

Stilla natt

Stilla natt är en känd julpsalm. Det är ursprungligen en tyskspråkig julpsalm med text skriven av Joseph Mohr (år 1816) och musik komponerad av Franz Gruber (år 1818). Stilla natt sägs ha blivit översatt till 300 olika språk.

Anders Lennartsson

Församlingsherde, Präst, Nikolai församling, Örebro pastorat