Ett stort fat med våfflor på ett bord ute i gröngräset
Foto: Ove Lundkvist

Lättade restriktioner – Svenska kyrkan i Örebro öppnar upp efter 1 juni

I takt med att restriktionerna lättar, öppnar nu Svenska kyrkan i Örebro upp och bjuder in till fysiska gudstjänster och sommaraktiviteter. "Vi vet att behovet av att träffas är stort" säger tf kyrkoherde Anders Lennartsson.

Under flera månader har många verksamheter i Örebro pastorat varit helt nedstängda på grund av covid-19. Det uppvaknande som planeras inför sommaren sker gradvis, i takt med hur restriktionerna ändras.

– Det är jätteviktigt att öppnandet sker ansvarsfullt, säger tf kyrkoherde Anders Lennartsson. Det är ju verkligen inte så att vi kan blåsa på som vanligt. Men efter 1 juni kan vi nu åter ha gudstjänst inomhus för max 50 personer, så länge kyrkan är tillräckligt stor och besökarna har anvisade platser. Flera av våra kyrkor kommer därmed åter att bjuda in till gudstjänst på plats i kyrkan. Det känns jätteskönt, att åter kunna fira gudstjänst i kyrkan är en stor lättnad för många.

Dop, vigsel och begravning

– Det är också glädjande att upp till 50 personer nu kan delta vid dop, vigsel och begravning i våra kyrkor. Däremot är det fortfarande 8 personer som gäller om sällskapet vill ses efter ceremonin för exempelvis dopkalas eller minnesstund. Dopkalaset, vigselfesten eller minnesstunden räknas som privata sammankomst, till skillnad från stunden i kyrkan. Vi måste rätta oss efter det.

Sommaraktiviteter på gång

Det pågår också planer inför sommaren.

– Vi ser fram mot att kunna ha olika typer av sommarcaféer runt om i pastoratet. I år kommer vi även ha glass- och sommarcafé på Sollidens kurs- och konferensgård.

Café Nikolai i city har sommaröppet och Komtek kommer att finnas i kyrkparken vid S:t Nicolai kyrka varje fredag under veckorna 26–32.

– Vi planerar också för exempelvis friluftsgudstjänster, promenadgrupp, pilgrimscykling och en studiecirkel om naturkärlek och kristen tro.

Utöver det, vill Svenska kyrkan i Örebro också satsa på riktade insatser mot vissa barnfamiljer.

– Många har ett tufft år bakom sig och vi vet att det finns en stor längtan efter att få möta människor. Här går vi in som kyrka och gör vad vi kan för att bidra till en bra sommar på hemmaplan.

Anders Lennartsson

Präst, Tf kyrkoherde, Örebro pastorat