Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Ny prestigeturné för Olaus Petri Vocalis i juli – här är turnéplanen

För två år sedan fick Olaus Petri Vocalis prestigeuppdraget att sjunga evensong i Westminster Abbey och St Paul’s Cathedral. Det gick så bra att kören bjudits tillbaka i sommar. "Otroligt hedrande" säger dirigent Mats Bertilsson.

Olaus Petri Vocalis är knuten till Olaus Petri kyrka i Örebro, består av 16 sångare med hög musikalisk bildning och leds av dirigent Mats Bertilsson sedan 2009. Att vokalensemblen från Örebro bjöds in att sjunga evensong i Westminster Abbey och St Paul’s Cathedral sommaren 2017 var både anmärkningsvärt och otroligt hedrande, poängterar Mats Bertilsson:

– Att sjunga evensong i England är en månghundraårig tradition som utförs och vårdas med en noggrannhet som gränsar till perfektion. Det är katedralernas egna körer som har ansvaret för evensong. I enstaka undantagsfall kan uppdraget gå till en utvald kör från någon annan anglikansk katedral.

”stort intresse”

I sommarnumret av "Örebro – Mitt i livet" hittar du enBilden visar de två förstasopranerna i Olaus Petri Vocalis, Anna-Sofia Gahnfelt och Anna Wikblom
I sommarnumret av "Örebro – Mitt i livet" hittar du en intervju med de två förstasopranerna i Olaus Petri Vocalis, Anna-Sofia Gahnfelt och Anna Wikblom. Bild: Ulla-Carin Ekblom

Inför förra turnén var det ljudprov och stenhårda tester som gällde, liksom referenser i form av tunga, engelska musikpersonligheter som gick i god för sångarna från Örebro. Den här gången har det helt enkelt kommit en förfrågan och inbjudan, eftersom det gick så bra förra gången.

Under turnén i Skottland och England kommer Olaus Petri Vocalis att sjunga vid två gudstjänster i Westminster Abbey den 28 juli och sjunga evensong i St Paul’s Cathedral den 29 och 30 juli. Vid gudstjänsten i St Paul's Cathedral medverkar Johan Svedberg, församlingsherde i Olaus Petri kyrka, den 29 juli. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift och överhovpredikant, medverkar den 30 juli.

Vid sidan av detta kommer kören också att framträda i St Giles’ Cathedral i Edinburgh och i Durham Cathedral. Du hittar hela turnéplanen med alla klockslag längre ner på sidan.

– Det är fantastiskt roligt att möta det stora intresset runt vår turné. När vi hade en konsert för hemmapubliken i Örebro den 9 juni – en förhandslyssning av turnéprogrammet – strömmade det in i folk i Olaus Petri kyrka som ville lyssna och önska oss lycka till. Det kändes både viktigt och självklart för oss att bjuda örebroarna på den repertoar som vi ska framföra i den anglikanska kyrkans stora helgedomar i sommar.

Tips! I sommarnumret av tidningen ”Örebro – Mitt i livet” hittar du en intervju med de två förstasopranerna i Olaus Petri Vocalis: Anna-Sofia Gahnfelt och Anna Wikblom.

Turnéplanen för Olaus Petri Vocalis i Skottland och England

  • Torsdagen den 25 juli kl 12:15. Lunchkonsert i St Giles' Cathedral, Edinburgh.
  • Fredagen den 26 juli kl 13:15. Lunchkonsert i Durham Cathedral.
  • Söndagen den 28 juli kl 11:15. Sung Eucharist i Westminster Abbey, London.
  • Söndagen den 28 juli kl 15:00. Evensong i Westminster Abbey, London
  • Måndagen den 29 juli kl 17:00. Evensong i St Paul's Cathedral, London. Johan Svedberg, församlingsherde i Olaus Petri kyrka i Örebro, medverkar i gudstjänsten.
  • Tisdagen den 30 juli kl 17:00. Evensong i St Paul's Cathedral, London. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift och överhovpredikant, medverkar i gudstjänsten.

Turnén till Skottland och England genomförs med stöd av

  • Familjen Burre Hellmans Stiftelse, Stockholm
  • Barbro Osher Pro Suecia Foundation, San Francisco
Mats Bertilsson

Mats Bertilsson

Svenska kyrkan i Örebro

Musik, Organist, Olaus Petri församling, Örebro pastorat

Nyfiken på Olaus Petri Vocalis? lyssna på dem via webben!

Olaus Petri Vocalis är knuten till Olaus Petri kyrka i Örebro, består av 16 sångare med hög musikalisk bildning och leds av dirigent Mats Bertilsson sedan 2009. Läs mer om ensemblen på webben, där du också kan lyssna när kören sjunger Let All Mortal Flesh Keep Silence av Edward Bairstow (1874–1946).

olaus petri församling

Olaus Petri församling
Församlingsexpeditionen

Olaus Petri kyrkogata 4,
703 64 Örebro

E-post:
olauspetri.forsamling@svenskakyrkan.se

 

Olaus Petri församlingshem
Sofiagatan 2 A-D
703 64 Örebro

För bokningar mm. ring informationsservice
tfn. 019-15 45 00.

 

Kontaktlista med alla medarbetare i Olaus Petri församling

 

Olaus Petri kyrka
Storgatan 40, Örebro
Kyrkan är öppen tis, ons, fre 10.00-15.00, tors 10.00-19.00 Samt under helgerna i samband med gudstjänst

Högmässa: söndag 10.00
Veckomässa: onsdag 7.30, torsdag 18.00
Morgonbön: vardagar utom onsdag 8.00
Heliga danser: jämn tisdag 18.30 (under terminerna)

Plan över kyrkan (pdf)

I Olaus Petri församling bor knappt 23.500 människor. Den är belägen i norra Örebros centralare delar. Församlingen ligger inom Örebro kontrakt och Strängnäs stift i Svenska kyrkan.

 

Läs mer om Olaus Petri församling