Bilden visar en pilgrimsvandring ute i skogen, vandrarna går med ryggen mot kameran.  Logotypen för "Walk for future" är inklippt i bilden.
Foto: Johannes Frandsen/ Ikon

Munkastigen: Pilgrimsvandring för klimatet 27–29 maj

Nyhet Publicerad Ändrad

Med fokus på klimatet erbjuder Svenska kyrkan i Örebro en pilgrimsvandring på Munkastigen under Kristi Himmelfärdshelgen, med två övernattningar. Vandringens tema är "Hopp i en oviss framtid".

Klimatkrisen är vår tids största utmaning. Genom att avsätta odelad tid för klimatfrågan vill vi ge möjlighet till fördjupad sakkunskap samtidigt som vi utmanar oss själva med frågor om omställning och klimaträttvisa. Under vandringens gång kommer vi att följa ett klassiskt pilgrimstema och firar även mässa längs vägen.

Vandringen, som fokuserar på temat ”Hopp i en oviss framtid”, kommer gå i lugn takt, totalt ca 32 km, längs pilgrimsleden Munkastigen. Vandringen leds av Sara Bronner, hållbarhetsutvecklare i Örebro pastorat, och Angela Collin som är präst i Mikaels församling. 

Start och slut: Vandringen startar vid Rankemossen norr om Laxå på morgonen fredag den 27 maj och avslutas vid Tångeråsa kyrka i Lekeberg under sen eftermiddag söndag 29 maj. Resa/transport mellan Örebro och start (Rankemossen) resp. mål (Tångeråsa kyrka) ingår i anmälningsavgiften.
Kostnad: 300 kronor per person. I priset ingår resa Örebro–Munkastigen t.o.r. samt enkel logi och klimatsmart frukost, lunch och middag.
Övernattning: Vi sover inomhus. Du behöver ta med eget liggunderlag och sovsäck.
Tänk på: Du kommer behöva bra, ingångna skor. En mer detaljerad packlista skickas efter sista anmälningsdagen.
Max antal deltagare: 20
Sista anmälningsdag: 16 maj 2022
Anmälan: Du anmäler dig genom att mejla sara.bronner@svenskakyrkan.se
Vid anmälan hanteras dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i Svenska kyrkan Örebro pastorat.

Pilgrimsvandringen finns även som Facebook-event.

    Frågor eller funderingar? Välkommen att höra av dig till oss som leder vandringen.

  • Sara Bronner

    Sara Bronner

    Svenska kyrkan i Örebro

    Hållbarhetsutvecklare, Utvecklingsenheten, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat

Vad är ”Pilgrim’s walk for future”?

Klimatkrisen är vår tids största utmaning. Genom att avsätta odelad tid för klimatfrågan vill vi ge möjlighet till fördjupad sakkunskap samtidigt som vi utmanar oss själva med frågor om omställning och klimaträttvisa.  

Under vandringen får vi verktyg för att påverka 
yttre faktorer, staka ut en personlig färdplan och sätta sig själv i rörelse mot ett mer hållbart liv.

Pilgrim’s walk for future är en del av en bred rörelse där vi som kyrkor är förenade och står sida vid sida med andra religioner och med miljö- och freds-
organisationer runt om i Europa. 

Tillsammans manifesterar vi vår beredskap att kämpa för jordens överlevnad. Vi hoppas att du vill vandra med oss mot en gemensam hållbar framtid!

Läs mer på walkforfuture.se

Pilgrimsvandra med Frälsarkransen

Pilgrimsvandring för klimatet 12 juni 2022. En endagsvandring från Olaus Petri kyrka till Ekers kyrka och hem igen.

Bilden visar jordklotet.

Engagera dig för klimatet tillsammans med Svenska kyrkan

Klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vill du vara med och engagera dig? Här kan du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Örebro har på gång.

En kvinna sitter avslappnad i solen på en brygga, med kursgården Solliden i bakgrunden.

Retreat och pilgrim

Söker du också efter lugnet? Längtar du efter egentid? Hos oss hittar du bland annat spa för själen, pilgrimsvandringar och meditation. Var rädd om dig.