Other languages with Google Translate

Fredspristagaren Denis Mukwege till Örebro i oktober

Förra årets fredspristagare, läkaren Denis Mukwege, kommer till Örebro under en fredskonferens som hålls under Mänskliga rättighetsdagarna. Förutom konferensen, medverkar han även i en fredskonsert och i en fredsgudstjänst i S:t Nicolai kyrka.

I krigets Kongo-Kinshasa används våldäkt och sexuell tortyr som vapen. Två miljoner kvinnor har våldtagits och den berömde läkaren Denis Mukwege riskerar sitt eget liv för att hjälpa kvinnorna och barnen på Panzisjukhuset. Över 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård på Panzisjukhuset.

Denis Mukwege besökte Örebro för fem år sedan i samband med en fredskonferens och i oktober kommer den berömde läkaren och Nobelpristagaren tillbaka till stan – bland annat för att medverka i 2019 års fredskonferens, som sammanfaller med och är en del av Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Konferensens tema är ”Att göra skillnad”. Du kan läsa mer om dr Mukwege och fredskonferensen i höstnumret av tidningen ”Örebro – Mitt i livet”.

I varje våldtagen kvinna ser jag min hustru, i varje våldtagen mor ser jag min egen mor, i varje våldtaget barn ser jag mina egna.

Denis Mukwege

Fredskonferens, fredskonsert och fredsgudstjänst

En del programpunkter under Denis Mukweges besök vänder sig till speciellt inbjudna – han kommer till exempel föreläsa på Örebro universitet och på Universitetssjukhuset. Svenska kyrkan kommer finnas med under fredskonferensen och fredskonserten på Hjalmar Bergman-teatern den 24 oktober och fredsgudstjänsten den 25 oktober kl. 19 hålls i S:t Nicolai kyrka.

Denis mukweges program i Örebro

Onsdag 23 oktober

• Föreläsning vid Örebro universitet samt på Universitetssjukhuset.

Torsdag 24 oktober

Fredag 25 oktober

• Givarkonferens på Örebro slott för inbjudna, konferensen avslutas under lördagen.
  • Stor fredsgudstjänst i S:t Nicolai kyrka kl 19.00.Tal av Denis Mukwege. Sång och musik med Gunnel och Fred Sjöberg, Karl Magnus Jansson, Marie Spångberg, körer från S:t Nicolai kyrka och Betelkyrkan samt Frälsningsarméns musikkår. Fri entré, kollekt till Panzisjukhuset. Fredsgudstjänsten finns som Facebook-event.

Vid Mukweges förra örebrobesök: rekordkollekt i S:t Nicolai kyrka

• Besöket 2014 och rekordkollekten. Denis Mukweges besök i Örebro 2014 resulterade i en rekordkollekt i S:t Nicolai kyrka. Det kom in 31 884 kr vid fredsgudstjänsten. Dessutom arrangerade Svenska kyrkan och Örebro Hockey en insamlingsmatch för våldsutsatta kvinnor och barn på hemma- och bortaplan. Över 126 000 kr samlades in under matchen och beloppet delades lika mellan Kvinnohuset i Örebro (hemmaplan) och Panzisjukhuset (bortaplan). Så totalt satte Svenska kyrkan i Örebro in över 95 000 kr till Rotarys insamling till Panzisjukhuset.
  • Då: säkra elförsörjningen. Den gången handlade det om att säkra elförsörjningen på sjukhuset. Sjukhuset saknade säker tillgång till ström och det kunde bli allvarliga driftstopp mitt under operationer och i kuvöser och respiratorer. Våren 2019 fick Panzisjukhuset två nya generatorer på vardera 140 kWA – ett resultat av örebroarnas insamling.
  • Nu: om- och tillbyggnad av Panzisjukhuset. Under dr Mukweges Örebrobesök i oktober 2019, sjösätts en ny insamling. Idag har Panzisjukhuset bara hälften av den kapacitet det skulle behöva. Patienter ligger i korridorer och andra utrymmen och det händer att kvinnor tvingas ligga skavfötters för att få plats. Planen är bl.a. att bygga en ny barn- och mödravårdsenhet som säkrar vården för framtiden.
  • Vill du bidra? Du kan skänka pengar till Panzisjukhuset under fredskonferensen 24/10 eller fredsgudstjänsten 25/10 – och det går också bra att bidra via swish. Swisha din gåva till 123 137 4925 och skriv ”Panzi” i meddelanderaden. Tack!