Other languages with Google Translate

Se filmen där prästen Anders funderar runt Open Art-verken vid S:t Nicolai kyrka

Open Art är Skandinaviens största utställning för samtidskonst, med ett 80-tal konstverk i centrala Örebro. I sommar är det dags igen och även i år kommer du att hitta spännande konst i och utanför S:t Nicolai kyrka. Varför inte ta en liten paus i slangbellan?

Open Art invigdes lördagen den 8 juni och i år hittar du verk av sex konstnärer i och utanför S:t Nicolai kyrka.

Kolla gärna in filmen nedan, där församlingsherde Anders Lennartsson funderar runt de olika verken.

Svenska kyrkan deltar i Open Art som medarrangör och partner. När du ändå besöker S:t Nicolai kyrka, kan du passa på att ta en fika på Café Nikolai, som har öppet alla vardagar hela sommaren.

Inne i kyrkan hittar du tre verk:

• Regnbågsfärgade Toolbox 2.0 av Filippa Nilsson Kallhed – ett verk som även har ett syskon i Svartån nära slottet
  • Två verk av Ulrika Sparre

Utanför kyrkan hittar du tre till – och ett performance-verk:

• Johannes Engelsen Espedals stora vävstol
  • En stor ”östrogenbomb” signerad gruppen Guerrilla Girls som vill göra världen bättre, varmare och vänligare med mer östrogen
  • Cornelia Konrads enorma slangbella – fungerar fint som bänk för den som vill ta en paus
  • Ett performance-verk av Christian Falsnaes. Det verket kommer inte finns tillgängligt hela tiden, utan kan upplevas på vissa givna klockslag

Mark Andersson, producent för Open Art är väldigt glad över Svenska kyrkans medverkan:

– För oss är det jätteviktigt. Min bild av Svenska kyrkan i Örebro är att den är väldigt välkomnande och utåtriktad, att man vill vara en del av samhället. En del kyrkor tenderar att bli mer av museer, men så är det inte här.

Anders Lennartsson, församlingsherde i S:t Nicolai kyrka, ser fram mot en ny konstsommar:

– Absolut. För när vi samproducerar med andra kulturella aktörer lär vi oss nya saker om vår samtid och bidrar, genom vår kristna tolkning, till större förståelse av verkligheten. Vi är med i Open Art för att en av Svenska kyrkans uppgifter är att verka över gränser och bidra till sociala, religiösa och kulturella möten i Örebro. Konsten utmanar och tillför något till vårt sätt att tolka vår kristna tro.

Open Art pågår under perioden 8 juni till 1 september. För mer information om utställningen och verken, kolla in Open Arts webbplats.