Ny rapport: Barns röster om gudstjänst och delaktighet

Nyhet Publicerad Ändrad

Ofta gissar vi vad som är bra för barn, hur barn tänker och vad barn tycker. Det blir inte alltid, eller kanske sällan, rätt. För att ta reda på hur barn ser på gudstjänst och sin egendelaktighet i kyrkan har vi ställt frågan direkt till barn.

Rapporten Barnets röst om gudstjänst och delaktighet släpptes i samband med en stor barnrättsfest i S:t Nicolai kyrka i januari 2018. Rapporten är ett resultat av samverkan mellan Svenska kyrkan Örebro pastorat, Strängnäs stift och Svenska kyrkans nationella nivå.

barnets röst

Inför barnrättsfesten 26/1 i Örebro inreder Eva-Mari Karlsson Kempi och Johanna Sjölin S:t Nicolai kyrka med kuddar, enligt barnens önskemål. Samma dag släpps den nya rapporten "Barnets röster om gudstjänst och delaktighet". Foto: Cecilia Andersson

Hur vill barn att kyrkan ska se ut, och kännas? Hur vill barn vara delaktiga i gudstjänsten? Poängen med rapporten är att belysa barnperspektivet med hjälp av barnets röst. Den barnkonsultation som som genomförts har fokuserat på tre olika metoder: intervjuer i samband med barns möblering av en "träkyrka" i miniatyr, roterande grupparbeten och podcasts. 

Barnets rätt till andlig utveckling

Den hållning som FN:s barnkonvention har till det enskilda barnets rättigheter vill vi ska genomsyra alla möten med barn i Svenska kyrkan Örebro pastorat. Barns rätt till att utveckla sin andlighet står också angivet i barnkonventionens artikel 27. Med det arbete som gjorts i samband med rapporten Barnets röst om gudstjänst och delaktighet vill vi visa att vi tar uppgiften att sätta barnets behov, utveckling och rättigheter på allvar.  

Ladda ner: Barnets röst om gudstjänst och delaktighet (pdf)