Other languages with Google Translate

Johannespassionen blir startskottet för "Bach to Örebro"

En dröm blir verklighet. Under 2,5 år får örebroarna möjlighet att höra J.S. Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester i en samlad serie: Bach to Örebro. Först ut bland konserterna är Johannespassionen 24 och 25 mars i S:t Nicolai kyrka, med Ursula Langmayr från Österrike som sopransolist.

– Ursula Langmayr var den klassiska solisten under den stora utomhuskonserten "O, Helga Natt" i Örebro i december förra året och gjorde ett stort intryck. Vi är jätteglada över att hon vill komma tillbaka till Örebro, säger Fred Sjöberg, dirigent för Örebro kammarkör.

Örebro kammarkör och Örebro barock går in i en gemensam Bachsatsning 2018–2020. Alltihop började med en tanke hos Örebro kammarkörs dirigent Fred Sjöberg, som kontaktade Örebro barocks Olof Ericsson och Karl Magnus Jansson, som även är organist i Nikolai församling – tänk om man, genom att flera aktörer väljer att samverka med varandra, kunde erbjuda örebroarna Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester under 2,5 år?

Drömmen stannade inte vid en dröm. Den 24 och 25 mars är det premiär för Bach to Örebro i och med framförandet av Johannespassionen i S:t Nicolai kyrka. Totalt kommer Örebro kammarkör och Örebro barock att ge nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka under två års tid, med Fred Sjöberg som dirigent. Satsningen möjliggörs av tre huvudfinansiärer: Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling.

– Bach to Örebro stöds också av Länsmusiken i Örebro som avslutar projektet. Finalen blir monumentalverket Matteuspassionen i april 2020 på Örebro konserthus med Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard, säger Olof Ericsson, som även är violinist i Svenska kammarorkestern.

Ursula Langmayr från "O, Helga Natt" är sopransolist i Johannespassionen 24 och 25 mars. Bild: ICON Photography/O Helga Natt

"Jätteglad över den här kraftsamlingen"

Örebro kulturskola har också involverats och elever kommer medverka i några av konserterna, bland annat i Johannespassionen. Inom ramen för Bach to Örebro ska elever ges möjlighet att delta i barockrelaterade workshops och även framföra barockmusik under professionell ledning av musiker och sångare i Bach to Örebro.

Karl Magnus Jansson spelar en central roll i den unika satsningen, då han både är organist i Nikolai församling och en av grundarna till Örebro barock:

– S:t Nicolai kyrka är hemmascen för både Örebro kammarkör och Örebro barock och som kyrkomusiker blir man naturligtvis jätteglad över att vi lyckats få till den här kraftsamlingen – att vi tillsammans kan göra något extra med Bachs skatt av sakral musik i Örebro. Bach har en alldeles egen roll i musikhistorien både som fugornas mästare och matematiskt snille. Det är heller ingen slump att Bach brukar kallas den femte evangelisten. Att närma sig påskens drama genom att möta Jesus, Pilatus och folkmassan som skriker ”Korsfäst honom!” i Johannespassionens musik är en både gripande och dramatisk upplevelse. Jag uppmanar alla som kan och har möjlighet att ta chansen.

För mer information om satsningen Bach to Örebro vänligen kontakta:

• Karl Magnus Jansson, organist i Nikolai församling (Svenska kyrkan) och cembalist/organist Örebro Barock: 019-15 46 21
  • Fred Sjöberg, dirigent Örebro kammarkör, tfn 070-566 46 77
  • Olof  Ericsson, konsertmästare Örebro barock, tfn 073-630 07 08

Du kan också följa konsertserien Bach to Örebro på Facebook.

Konsertserien ”Bach to Örebro” 2018–2020

• Johannespassionen. Två konserter 24–25 mars 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Singet dem Herrn BWV 225, Der Geist hilft unser Schwachheit auf BWV 226, Komm, Jesu komm BWV 229. Konsert 3 november 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Juloratoriet del 1–3. Två konserter 1–2 december 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • H-mollmässan. Konsert 14 april 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Jesu, meine Freude BWV 227, Fürchte dich nicht BWV 228, Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230. Konsert 3 november 2019, S:t Nicolai kyrka. Biljettförsäljning är igång via Ticketmaster.
    Konserten finns även som Facebook-event.
  • Juloratoriet del 4–6. Två konserter 30 november och 1 december 2019, S:t Nicolai kyrka. Biljettsläpp 30 september kl 10.00.
  • Final: Matteuspassionen 17 april 2020 på Örebro konserthus. Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard. Biljettförsäljningen är igång via Ticketmaster. Konserten finns även som Facebook-event.