Meny

Kyrkjoggen: spring ihop med andra mellan olika kyrkor – och lär dig om kulturarvet

En joggingrunda i grupp, med korta stopp vid olika kyrkor – där joggarna får lära sig mer om arkitektur, kyrkohistoria och kulturarvet. Det är den snabba sammanfattningen av Kyrkjoggen, som startar i Örebro hösten 2020. Boka in 12/9 och 3/10.

Inspirationen är hämtad från Malmö – och nu kommer en lokal uppföljare i Örebro i form av Kyrkjoggen, som Svenska kyrkan arrangerar tillsammans med Sensus. I korthet handlar det om att springa i grupp mellan olika kyrkor, där det blir ett litet stopp och en kort guidning om varje kyrka – till exempel när den byggdes och ett antal tidstypiska detaljer i kyrkans arkitektur, sammanflätat med lite lokalhistoria.

Två rundor hösten 2020

Under hösten planeras två omgångar med olika sträckningar och kyrkor, en lördagen den 12 september och en lördagen den 3 oktober. Du hittar dem även som event på Facebook.

Vem arrangerar?

Svenska kyrkan i Örebro i samarbete med Sensus.

Vem kan vara med?

Kyrkjoggen vänder sig till vardagsmotionärer som tycker det verkar kul med kombon ”jogga i grupp och få med sig lite ny kunskap på köpet”. Kyrkjoggen har ingen föranmälan, ingen startkostnad och är absolut ingen tävling – i Kyrkjoggen håller gruppen ihop under resans gång.

Kyrkjogg även för rullstol

Om intresse finns, kan Kyrkjoggen även ordna en grupp för rullstornsburna till den runda som går av stapeln 12 september. Rullstolsgruppen får en egen, senare starttid, kan ta emot max 10 personer och leds av Dennis Junge.
För att vara med i rullstolsgruppen behövs en föranmälan, som skickas till dennis.junge@svenskakyrkan.se

kyrkjoggen hösten 2020

KYRKJOGGEN 12 SEPTEMBER

• Total sträcka. Cirka 6 km.
  • Kyrkor. S:t Nicolai kyrka, Olaus Petri kyrka, S:t Mikaels kyrka och tillbaka till S:t Nicolai.
  • Start. Kl 09.00 vid S:t Nicolai kyrka.
  • Max 50 personer kan delta inkl. ledarna. Ingen föranmälan och ingen startkostnad. Efter avslutad joggingrunda serveras glass.
  • Rullstol? Om intresse finns, kommer Kyrkjoggen även erbjuda en rullstolsgrupp (med egen starttid) till rundan den 12 september. För den gruppen gäller max 10 personer och föranmälan till dennis.junge@svenskakyrkan.se

KYRKJOGGEN 3 OKTOBER

• Total sträcka. Cirka 11 km.
  • Kyrkor. Längbro kyrka, Ekers kyrka och tillbaka till Längbro.
  • Start. Kl 09.00 vid Längbro kyrka.
Bilden visar Willy Höglund och Christer Hansson, två av initiativtagarna till Kyrkjoggen.
Willy Höglund och Christer Hansson, två av initiativtagarna till Kyrkjoggen. Bild: Ulla-Carin Ekblom

Vill du veta mer om Kyrkjoggen?

Willy Höglund

Diakonistrateg, Nikolai församling, Örebro pastorat