Bilden visar en mörk himmel med lysande adventsstjärna och texten "Här är det jul, nästan som vanligt"

Fira advent och jul med oss – på de sätt som går

Det blir annorlunda. Men det blir advent och jul även i år. Varje söndag i advent kan du fira digital gudstjänst med oss i Örebro pastorat, i en ny kyrka varje gång. Här kan du läsa mer om hur vi gör för att bjuda in till kyrkan i advent och jul – på distans.

Det är annorlunda i år. Vi behöver hålla ut och hålla avstånd, anpassa och hitta nya lösningar. Men en sak är säker: det blir jul hos oss i år också med ljus, omtanke och trygghet – på de sätt som går.

Stämningsfulla digitala gudstjänster från olika kyrkor

I och med regeringens beslut om en ny maxgräns på åtta personer, bjuder Örebro pastorat in till digitala adventsgudstjänster varje söndag i advent. De filmas av Beckmann & Co och är ett samarbete mellan samtliga församlingar i Örebro pastorat. Gudstjänsterna är anpassade efter ett digitalt format, varför de är kortare än en ”vanlig söndagsgudstjänst”. Men du får njuta av riktigt fin musik, en hoppfull betraktelse, vi ber Herrens bön tillsammans och alltsammans avslutas med välsignelsen. Du kan delta i gudstjänsterna både via Facebook och webben (du hittar webblänk till resp. gudstjänst via faktarutan längre ner på sidan).

Bilden visar sopranen Anna Wikblom.
Sopranen Anna Wikblom är solist vid den digitala gudstjänsten på första advent. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Första advent från S:t nicolai kyrka

Den digitala gudstjänsten söndagen 29 november (första advent) kommer från S:t Nicolai kyrka och sänds klockan 10 via webb och sociala medier. Medverkar gör församlingsherde Anders Lennartsson, kyrkoherde Ewa Selin, kyrkomusiker Karl Magnus Jansson och sopransolisten Anna Wikblom. Du hittar gudstjänsten här på en egen webbsida. Det går också att delta i gudstjänsten via Facebook, där den publiceras söndag 29/11 kl 10. Duka fram kaffe, tänd det första ljuset och gå in i adventstiden med oss!

Öppna kyrkorum med möjlighet att tända ljus

Svenska kyrkan i Örebro följer de rekommendationer som Svenska kyrkans biskopar har kommit med till församlingarna, om att värna den diakonala omsorgen och hålla kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån. Välkommen in i kyrkan för en stilla stund och behöver du prata med någon, finns vi för dig.

Fem digitala gudstjänster i advent och jul

• 1:a advent 29/11. Sänds kl 10 från S:t Nicolai kyrka. Medverkande: församlingsherde Anders Lennartsson, kyrkoherde Ewa Selin, kyrkomusiker Karl Magnus Jansson och sopransolisten Anna Wikblom.
  • 2:a advent 6/11. Sänds kl 10 från Mosjö kyrka. Medverkande: diakon Anmari Larson, församlingsherde Angelina Backman, sångarna Julia Pietrzak Rådström, Stella Arenius och Filippa Arenius samt gitarristerna Jakob Linnér och Olof Eriksson.
  • 3:e advent 13/12. Sänds kl 10 från S:t Mikaels kyrka. Medverkande: församlingsherde Moni Höglund, diakon Per Malmros, sopransolist Helena Björk och kyrkomusiker Anna Stark.
  • 4:e advent 20/12. Sänds kl 10 från Längbro kyrka. Medverkande: församlingsherde Sonya Wallentin, församlingspedagog Andreas Axinge, sångtrion Sisters in Arms och kyrkomusiker Henrik Wing.
  • Julafton 24/12. Julbön sänds kl 17 från Olaus Petri kyrka. Medverkande: Gabriel Hällqvist, sopranerna Anna-Sofia Gahnfelt och Anna Wikblom samt kyrkomusiker Mats Bertilsson.
  • Vid sidan av satsningen på de här fem digitala gudstjänsterna, planerar även några församlingar för egna, lokala livesändningar.