Bilden visar massor av tända stearinljus i en kyrka.
Foto: Emma Berkman

Flygplansolyckan i Örebro – hit kan du vända dig för stöd

Torsdagen den 8 juli drabbade en fruktansvärd olycka vår stad. Präster från Svenska kyrkan har funnits på plats vid Örebro flygplats under och efter olyckskvällen för att finnas för anhöriga och nära berörda. Läs mer om minnesplatsen utanför S:t Nicolai kyrka, minnesstunden i Stadsparken och hur du kontaktar oss för stöd.

Svenska kyrkan har deltagit i krisarbetet i samband med olyckan på flera sätt. Bland annat fanns präst och diakon på plats i S:t Nicolai kyrka dagen efter olyckan, för samtal och stöd. Helgen 10–11 juli hade vi personal i kyrkan klockan 11–18 båda dagarna. Vi fortsätter be för de liv som lämnat oss och för deras nära som kastats in i en stor, plötslig och ogripbar sorg.

S:t Nicolai kyrka har öppet tisdag–söndag varje vecka. Måndagar är S:t Nicolai kyrka stängd, men det går fortfarande att besöka minnesplatsen utanför. Du kan tända ljus inne i kyrkan eller lämna blommor/ljus på minnesplatsen utanför.

På webbsidan Samtal och stöd hittar du information om hur du kommer i kontakt med oss. Du når jourhavande präst alla kvällar och nätter klockan 17.00–06.00.

Minnesstunden i Stadsparken

Länsstyrelsen i Örebro län tillsammans med Örebro Fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun och länets övriga kommuner bjöd in till minnesstund i Stadsparken i Örebro den 15 juli. En av talarna vid minnesstunden var Johan Svedberg, präst och vikarierande kyrkoherde för Svenska kyrkan Örebro pastorat:

”Att döden kan drabba oss mitt i det vackra livet, gör att vi måste samlas här i dag. Men vi kan också ta oss vidare genom att hjälpa och stötta varandra”.

Minnesstunden direktsändes och går att se i efterhand på Nerikes Allehandas webbplats.

Gudstjänsten i Olaus petri kyrka

Samma dag som minnesstunden, torsdagen den 15 juli klockan 18.00 hölls en gudstjänst i Olaus Petri kyrka där vi tände ljus och bad för de nio människor som omkom i flygolyckan. Gudstjänsten leddes av prästen och vikarierande kyrkoherden Johan Svedberg, som skrivit en bön:

Gud, vi ber om kärlek och barmhärtighet i den sorg som drabbat så många. Lyssna på vår saknad, våra frågor och vårt tvivel. I dödens stund behöver vi din närhet och vissheten om att du går vid vår sida och leder oss mot gryningsljuset. Amen.

Kontaktperson

• Veckorna 28, 29 och 30 är Johan Svedberg vik kyrkoherde för Svenska kyrkan Örebro pastorat.
  • Vecka 31 är Marie-Anne Gustafson vik kyrkoherde för Svenska kyrkan Örebro pastorat.
  • Från och med vecka 32 är tf kyrkoherde Anders Lennartsson kontaktperson.
Johan Svedberg

Präst, Församlingsherde, Olaus Petri församling, Örebro pastorat