Foto: 1681551/Pixabay

Familjerådgivaren tipsar: Tre vägar till en hållbar relation

Nyhet Publicerad Ändrad

Alla hjärtans dag är en bra början – men för att skapa hållbara relationer behöver vi visa uppskattning för varandra året om. Kolla in familjerådgivaren Louise Nordströms bästa tips för att bygga en hållbar relation.

Ta hand om varandra året om

"Den första tidens förälskelse är en härlig tid där många går som på rosa moln. Vi ser våra egna och vår partners mest positiva sidor. När vardagen kryper på blir utmaningen att hitta sätt att skapa en mogen relation. I början ägnar vi massor med tid tillsammans, man uppvaktar och uppvaktas. Så småningom blir det andra saker som hamnar i fokus. Kom ihåg att fortsätta lägga energi på din relation genom att uppvakta och bekräfta den du älskar".

Louise Nordström är familjerådgivare vid Svenska kyrkan rådgivningsbyrå i Örebro som tar emot par och enskilda med relationsproblem och i kris.

Möt din partner efter hens behov

"Vad är viktigt för just min partner? Människors behov av bekräftelse ser olika ut och ofta utgår vi från vad vi själva vill och behöver och det kan istället skapa besvikelse. En del vill ha mer tid med sin partner, andra fysisk närhet. Någon vill att partnern ska uppvakta med presenter eller göra olika tjänster. Andra vill höra bekräftande ord. Så börja med att ta reda på vad just din partner uppskattar. Det spelar ingen roll hur mycket blommor jag köper om min partner egentligen vill ha mer egentid tid med mig. Kom ihåg att finnas till, prata, engagera er och var öppna mot varandra".

Louise Nordström

Sök hjälp om ni behöver

"Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning tar emot par och familjer med relationsproblem och människor i kris. Vi anordnar också PREP-kurser, kurser i kärleksvård. Kurserna hålls i förebyggande syfte för par som vill fortsätta leva tillsammans. Om ni är i ett läge där ni inte kan klara ut svårigheterna själva så är det på familjerådgivningen ni kan få hjälp. Ta hjälp så snart det börjar gnissla – gärna innan det gått så långt att någon av er bestämt sig för separation".

Tips på härliga kärlekshandlingar

• En oväntad kram fylld av uppskattning
  • Små lappar/sms med kärlekshälsningar
  • Sovmorgon
  • Vardagsöverraskningar

Lycka till!

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro tar emot par och enskilda med relationsproblem och i kris. En viktig satsning som möjliggörs av Svenska kyrkans medlemmar och som gör skillnad för familjer i Örebro. På webben kan du läsa mer om våra PREP-kurser.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Caroline Burstedt svarar på dina frågor om relationer.

Medlem? Så här välkomnar du människor in i värmen varje dag!

Svenska kyrkan i Örebro rymmer ett rikt och omväxlande gudstjänstliv, 15 kyrkor eller kapell, över 30 körer, ett stort konsertutbud – men också ett omfattande socialt arbete, för alla åldrar. Det är möjligt tack vare våra medlemmar.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Telefon: