Foto: Cathrine Gustavsson

Nu ska konfirmationen gå som en dans

Dans + konfa = sant. Nu satsar Svenska kyrkan i Örebro på ännu en konfa-inriktning. I ett nytt samarbete med Knut Säborg Dansstudio byggs konfaträffarna ihop med dans. Och alla kan vara med.

Svenska kyrkan i Örebro ordnar flera olika konfirmationsgrupper, bland annat med inriktning på padel, musik, global och gaming. Allt fler ungdomar väljer också att konfirmera sig.

Det hade Maud Säborg läst - men hon saknade en variant.

– Jag tyckte det var konstigt att det inte fanns någon grupp med danstema, så jag skickade i väg en fråga om Svenska kyrkan skulle vara intresserad av ett samarbete. Svaret kom bara någon dag senare, berättar Maud Säborg, som är danspedagog och delägare i Knut Säborg Dansstudio.

”Varför har jag inte tänkt på detta tidigare?” Det var församlingspedagog Therese Blixt spontana reaktion när Maud Säborg hörde av sig.

Start i januari

Maud Säborg, danspedagog på Knut Säborg Dansstudio, och Therese Blixt, församlingspedagog i Längbro kyrka, kommer att leda Danskonfagruppen. Foto: Cathrine Gustavsson

Sedan dess har det gått snabbt att planera för en danskonfagrupp i Örebro. Den 20 januari har gruppen sin första träff. Redan innan de hunnit göra någon direkt reklam har anmälningarna börjat komma in.

– Det handlar om att vara lyhörd för ungdomars liv och deras intressen. Vi gör aldrig avkall på kvaliteten i pedagogiken, men är öppna för att den kan ta plats i olika typer av sammanhang, säger Therese Blixt.

– Det här känns jättekul. Jag gillar att börja med projekt som är utmanande, där jag inte riktigt vet hur det kommer att bli, säger Maud Säborg, som beskriver Örebro som en stor ”dansstad”.

Öppet oavsett danserfarenhet

Båda ledarna räknar med att det snabbt kommer att fyllas på med tjejer och killar som vill vara med. Det behövs inte någon förkunskap vad gäller dans. Alla kan vara med. Upplägget kommer att styras av vilka som anmäler sig. Varje samling består både av en konfaträff och ett danspass. Målet är en föreställning där konfirmanderna medverkar i olika dansnummer.

Avslutningen hålls i Längbro kyrka i slutet av maj 2022, men innan dess ska gruppen bland annat hinna med ett musikalbesök i Stockholm.

– Vi har verkligen hittat varandra. Det här samarbetet känns jättekul, säger Therese Blixt.

Här kan du läsa mer om Danskonfa och anmäla dig.