S:t Nicolai kyrka fylld till 90 % under Bach to Örebros nio Bachkonserter

Bach to Örebro är en unik satsning i Musiksverige där Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester framförs i en samlad serie. "Vi har haft nio konserter i S:t Nicolai kyrka med en snittbeläggning på drygt 90 procent" säger Karl Magnus Jansson, organist i S:t Nicolai kyrka.

–Jag är stolt och jätteglad. Vi har haft stor publiktillströmning och fått lovord från press och publik. Den här satsningen har möjliggjorts genom att flera aktörer i musikstaden Örebro valt att samverka med varandra, fortsätter han.

Karl Magnus Jansson har spelat en central roll i Bach to Örebro, då han både är organist i S:t Nicolai kyrka och en av grundarna till Örebro barock. Det var Örebro barock och Örebro kammarkör som gick in i satsningen tillsammans – men inte ensamma.

Krävs musikaliska och finansiella muskler

Att sätta upp Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester är en jättesatsning som kräver både musikaliska och finansiella muskler. Bach to Örebro har tre huvudfinansiärer – Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling – men även andra aktörer i stan har bidragit på olika sätt.

– Vi är så tacksamma för all uppbackning, från både partners och publiken, säger Olof Ericsson, konsertmästare i Örebro barock.

Bilden visar Fred Sjöberg, Karl Magnus Jansson och Olof Ericsson
Fred Sjöberg, Karl Magnus Jansson och Olof Ericsson. Bild: Svenska kyrkan

Nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka

Startskottet för Bach to Örebro var det dramatiska verket Johannespassionen i mars 2018. Sedan dess har Örebro kammarkör och Örebro barock även betat sig igenom sex stycken krävande Bachmotetter, mastodontverket h-mollmässan och hela Juloratoriet.

– Det innebär att Örebro kammarkör och Örebro barock har genomfört nio stora Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka inom loppet av två år, säger dirigent Fred Sjöberg. Det är en enorm satsning vi gjort tillsammans. Vi är så glada över hur den utvecklats och fallit ut.

2870 personer har besökt de nio konserterna i S:t Nicolai kyrka.

– Det innebär ett snitt på nästan 318 personer per konsert, vilket är jättebra. Vi har 352 sittplatser i kyrkan, så snittbeläggningen blir drygt 90 procent, säger Karl Magnus Jansson.

Samarbete och workshops med Örebro kulturskola

Inom ramen för Bach to Örebro har sångarna och musikerna även samarbetat med Örebro kulturskola. Bach to Örebro har arrangerat workshops, bildelever har smyckat kyrkan inför Juloratoriet och sång-, stråk- respektive danselever har medverkat vid några av konserterna.

– Det är viktigt och inspirerande att involvera yngre generationer och det tillför mycket, även för oss yrkesmusiker, säger Olof Ericsson.

”Lämnar över stafettpinnen”

Den 30 november och 1 december 2019 framfördes Juloratoriet 4–6. I och med dessa två konserter var Bach to Örebro-serien över i S:t Nicolai kyrka – men den är inte slut.

– Vi lämnar då över stafettpinnen till Svenska kammarorkestern och Örebro konserthus, säger Fred Sjöberg. Där blir det stor final i form av Matteuspassionen den 17 april 2020, under ledning av Thomas Dausgaard. Så det kommer mera!

Konsertserien ”Bach to Örebro” 2018–2020

• Johannespassionen. Två konserter 24–25 mars 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Singet dem Herrn BWV 225, Der Geist hilft unser Schwachheit auf BWV 226, Komm, Jesu komm BWV 229. Konsert 3 november 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Juloratoriet del 1–3. Två konserter 1–2 december 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • H-mollmässan. Konsert 14 april 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Jesu, meine Freude BWV 227, Fürchte dich nicht BWV 228, Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230. Konsert 3 november 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Juloratoriet del 4–6. Två konserter 30 november och 1 december 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Final: Matteuspassionen 17 april 2020 på Örebro konserthus. Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard. Biljettförsäljningen är igång via Ticketmaster. Konserten finns även som Facebook-event.

Vill du veta mer om Bach to Örebro?

Karl Magnus Jansson

Musik, Organist, Nikolai församling, Örebro pastorat

Mer om Karl Magnus Jansson

Nikolai församling

Adress:
Nikolaigatan 8

Telefon: Informationsservice: 019-15 45 00
öppet mån–tors kl. 9–17, fre 9–16. Lunchstängt mån-fre 12–13.

E-post: orebronikolai.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Nikolai församling

Till Nikolai församling på Facebook

Församlingens kyrka: