Other languages with Google Translate

Bach to Örebro 2018–2020

Bach to Örebro är en unik konsertserie 2018–2020 med J.S. Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester i en samlad serie och omfattar nio konserter i S:t Nicolai kyrka. Satsningen har kunnat förverkligas genom att flera aktörer, däribland Svenska kyrkan, väljer att samverka med varandra.

"Är det en musikalisk upplevelse med kompetenta musiker, sångare och solister man söker kan man sluta leta. Då är det bara att leta upp nästa konsert i serien Bach to Örebro och säkra sig en biljett" skrev NA:s recensentefter att ha hört del 1 i serien Bach to Örebro – Johannespassionen – som gavs den 24 och 25 mars i S:t Nicolai kyrka. Lovorden haglade även efter allhelgonakonserten med tre motetter och Juloratoriet.

En helt unik konsertserie

Inom ramen för satsningen Bach to Örebro kommer Örebro kammarkör och Örebro barock att genomföra totalt nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka, med Fred Sjöberg som dirigent. Bach to Örebro möjliggörs framför allt av tre huvudfinansiärer – Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling – men även andra aktörer har bidragit på olika sätt.

Final på Örebro konserthus

Även andra samarbetspartners har engagerat sig, på olika vis. Bach to Örebro stöds till exempel även av Länsmusiken i Örebro som avslutar projektet. Finalen blir monumentalverket Matteuspassionen i april 2020 på Örebro konserthus med Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard. Örebro kulturskola har också involverats. Inom ramen för Bach to Örebro ska elever ges möjlighet att delta i barockrelaterade workshops och även framföra barockmusik under professionell ledning av musiker och sångare i Bach to Örebro.

Del 4 i serien: H-mollmässan den 14 april

Serien Bach to Örebro har nu hunnit halvvägs. Söndagen den 14 april 2019 är det dags för del 4 i serien, Bachs h-mollmässa. Biljetterna släpps 14 februari.

nyheter och biljettsläpp – följ Bach to Örebro på Facebook!

På Bach to Örebros Facebook-sida får du veta det senaste om projektet och framtida biljettsläpp, läsa mer om solister och verken och följa med på rep. Vi ses där!

Konsertserien ”Bach to Örebro” 2018–2020

• Johannespassionen. Två konserter 24–25 mars 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Singet dem Herrn BWV 225, Der Geist hilft unser Schwachheit auf BWV 226, Komm, Jesu komm BWV 229. Konsert 3 november 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • Juloratoriet del 1–3. Två konserter 1–2 december 2018, S:t Nicolai kyrka.
  • H-mollmässan. Konsert 14 april 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Tre motetter. Jesu meine Freude BWV 227, Fürchte Dich nicht BWV 228, Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230. Konsert 3 november 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Juloratoriet del 4–6. Två konserter 30 november och 1 december 2019, S:t Nicolai kyrka.
  • Final: Matteuspassionen i april 2020 på Örebro konserthus. Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard.

Karl Magnus Jansson

Musik, Organist, Nikolai församling, Örebro pastorat

Aktuellt om "Bach to Örebro"