Kristna rötter

Studiecirkel om kyrkohistoria.

I Varnhem i Västergötland finns de äldsta spåren av kristendom i Sverige. Här ligger Kata gård med ruiner av en gårdskyrka från vikingatiden och i Varnhems klosterkyrka, från år 1150, ligger Birger Jarl och fyra medeltidskungar begravda.

I vår startar studiecirkeln Kristna rötter som i maj mynnar ut i en resa till trakterna kring Skara. Välkommen att vandra under klosterkyrkans månghundraåriga valv, där munkarnas mässor och sånger en gång manade till stillhet.

studiecirkel

Måndag 11 mars kl 18-20
När kyrkan kom till Sverige
Bertil Nilsson, professor em. i kyrkohistori

Måndag 25 mars kl 18-20 (startar med mässa i kyrkan kl 18)
Munken som vägvisare – Om klostrens väg till Sverige och deras relevans för våra liv
Peter Halldorf, pastor och författare

Måndag 8 april kl 18-20
Tre kvinnliga profiler i kyrkans historia
Lise-Lotte Wallin, rektor på Helsjön folkhögskola

Måndag 6 maj kl 18-20
Kristna vikingar i Varnhem
Maria Vretemark, 1:e antikvarie på Västergötlands museum

Vi börjar kvällen med enkel mat i församlingshemmet, därefter föredrag ca 18.40-19 40. Vi avslutar med en kort aftonbön.

Studieresa

Studiecirkeln avslutas med en resa 25–26 maj. (Vill du bara gå på studiecirkeln utan att åka med på resan går det självklart bra.)

Varnhems klosterkyrka
Varnhems klosterkyrka Bild: © Jakub - stock.adobe.com

Resa med buss till Varnhems klosterkyrka och ”Kata gård” som är ett iordningsställt arkeologiskt utgrävningsområde. Vi besöker också Falbygdens Osteria och ett vaxdockskabinett innan middag och övernattning på Flämslätts stiftsgård. Högmässa i Skara domkyrka på söndagen. På hemvägen besöker vi Lilleskogs stiftsgård nära Alingsås. Hemma i Onsala cirka kl 19.

Kostnad: 1400 kr (del i dubbelrum).

Anmälan till resan: senast onsdag 17 april till onsala.forsamling@svenskakyrkan.se