Prata med oss

Kontakt

Onsala församling Besöks- och postadress: Prästgårdsvägen 16, 43931 Onsala Telefon: +46(300)569500 E-post till Onsala församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Insamlingsprojekt

Onsala församling har som mål att skänka en del av insamlade pengar till verksamheter i Anafora och Ezbeth el Nakl i Egypten.

Ezbeth el Nakl

Ezbeth el Nakl är en sopstad där det bor cirka 20 000 människor. De flesta är kristna och lever i ett land där de är i minoritet och har ett mindre värde i samhället. 5 000 människor lever i de fattigaste delarna som bara består av sopskjul längst in i sopstaden. Människorna här lever på att hämta in sopor från hela Kairo. De sorterar och säljer de delar av soporna som går att sälja.

I Ezbet el Nakl verkar Mariadöttrarna. De driver en "grundskola" för en liten kostnad per år. Pengarna går inte till löner utan enbart till mat och logi för systrarna. Skolan har varit igång i många år och därmed kommer elever som gått där tidigare tillbaka någon dag i veckan för att undervisa.

Mariadöttrarna har också ett hem för förståndshandikappade barn. De får delta i olika verksamheter efter sin förmåga. Barnen får ett värde och göms inte bort. I sopstaden är det en stor skam om man har barn med handikapp.

För de små barnen har man Kindergarten, en blandning av undervisning och barnpassning och på den översta våningen i Mariadöttrarnas hus finns ett ålderdomshem för de som inte längre klarar sig ute i sopstaden.

Det finns också en våning i huset som är "vårdcentral". Där kan man få hjälp med lättare sjukdomar. Läkaren där arbetar ideellt och han har kontakter med andra läkare som är där någon dag i veckan kostnadsfritt. Utöver det här försöker man ge kvinnor i sopstäderna ett värde. De får undervisning men också information om till exempel hygien.

Anafora

Anafora ligger i Saharas öken, cirka 4 mil utanför Kairo. Där har den koptiske biskopen Thomas byggt upp en folkhögskola för att kunna hjälpa de flickor som brukar giftas bort i tidig ålder (12–13 år). De unga flickorna kan få utbildning i exempelvis datorkunskap. Får kvinnor utbildning kan de kanske hitta ett jobb och försörja sig själva. De kan till och med ge sina föräldrar en del av de intjänade pengarna. Därför är det i vissa byar mer värt att skicka sin dotter till Anafora än att gifta bort henne.

På platsen finns också ett retreatcenter för människor över hela världen och en byggnad för församlingsverksamheten i Egypten. Dit kan församlingar komma för fortbildning. De kristna är i minoritet i Egypten och förföljs ofta. Därför behöver de träffas och se varandra för att orka fortsätta kämpa för sin tro.

På Anafora är man näst intill självförsörjande. De köper makaroner, ris och kaffe. Allt annat odlas på plats. Biskop Thomas hittade en underjordisk vattenkälla på platsen vilket gör att odlingarna kan bevattnas. Även köttproduktion som lamm och kyckling görs inom området.

Vill du stödja Anafora och Mariadöttrarnas arbete i Egypten?

Sätt in ditt bidrag på bankgirokonto 485-7942 och märk inbetalningen med "Kairo".

Sopstad i Egypten
Sopstaden Ezbeth el Nakl i Egypten. Bild: Kristina Hargelius