Sommarloppis – en av årets höjdpunkter

Vi har ju så trevligt! Sen innebär loppisen återbruk av saker och att pengarna går till något viktigt, det känns bra. Britt-Marie Ivarsson, Hönö, och Lillvor Ingmyr, Öckerö är överens. Sommarloppis hör till årets höjdpunkter.

Britt-Marie Ivarsson kom till Hönö som badgäst och blev kvar. Under åren har hon varit engagerad inom bland annat kyrkan och Fiskemuséet. Hon har en praktisk syn på att engagera sig ideellt. Det får inte bli ett tvång.
– Alla kan inte ställa upp alltid. Olika personer kan vid olika tillfällen, då får man vila i det och känna glädjen i att vara med just då.

I sommar går hon i pension från arbetet på Fotö förskola och då blir det mer tid över. Bland annat för sommarloppisen i Hönö församlingshem som ligger Britt-Marie varmt om hjärtat. Den har funnits i nuvarande form under långt över tio år och hon var med från början.
– Det är jätteroligt! Man hinner prata mer än när man ses i kyrkan och man får jobba gemensamt. Ingen har bråttom hem. Vi hinner ta en kaffe också och man lär känna varandra på ett annat sätt.

Loppisen innebär återbruk av saker och pengarna går till något viktigt.

Det finns ett schema där man kan sätta upp sig och fler får gärna komma och vara med.
– Som småbarnsförälder kanske man kan komma ifrån ett par timmar bara, men det är lika välkommet.

Loppmarknaden ligger alltid första veckan i juli.
– Vi har stammisar, som kommer tillbaka år från år och de köper även mycket hembakt. I caféet har vi ofta äggost och det är populärt.
– Vi säljer väldigt mycket kläder. Allt plockas inte fram med en gång, utan man kan fynda nytt varje dag!

Vädret spelar förstås in. Varma soliga dagar går folk till badet och tittar sedan in senare på eftermiddagen. Är det svalare eller regnigt hänger folk på låset. Första dagen ringlar kön utanför lokalerna och besökarna är kritiska om man öppnat före utsatt tid. Det ska vara rättvist!

Församlingens sommarloppisar drivs främst av frivilliga krafter. Bild: Cecilia Sundström

Fyndjägare på plats

Efter totalt sex dagars försäljning packar Hönö-gänget ihop och städar framåt fredag kväll. Sedan avslutar man med gemensam pizza och pustar ut.
Överblivna prylar från både Hönö och Öckerö tas om hand av Röda korset och Klova Second Hand ser till att återstående kläder skickas till Rumänien.

På Öckerö har loppmarknaden öppet sju dagar fördelat på två veckor i början av juli.
– Vi har café med hembakt bröd, berättar Lillvor Ingmyr. Fyndjägarna är tidigt på plats och visst går det att göra fynd!

Priserna sätts lite på en höft och det mesta är prisvärt. Kläder, husgeråd, glas och porslin, leksaker, lampor, väskor och böcker står, ligger och hänger runt om i församlingshemmet. Lillvor ansvarar för priser på tyger och gardiner.
– Sista dagen på loppisen kan man fynda extra och fylla en hel kasse med prylar till ett fast pris, förklarar hon.

På Öckerö samlar man in loppis¬saker under maj och juni medan man på Hönö gör det stora rycket dagarna före loppisen. Totalt drar loppisarna in ungefär lika mycket pengar, cirka 50 000 kronor på vardera stället.

Vi har café också, det är populärt!

Inte bara loppisar

Det är inte bara sommarloppisar som engagerar. Lillvor Ingmyr och det övriga gänget på Öckerö finns med i städgrupper i kyrkan, i körer och besöksgruppen på Solhöjden. Jul- och vårbasarer och insamling till Världens Barn ligger spridda under året. Engagemanget ser ungefär likadant ut i Hönö kyrka.

Det finns en tradition av generositet på öarna. Det innebär att man delar med sig av sin tid och det man kan.
– Det finns en väldigt engagemang även på övriga öar, säger Lillvor. Björkö och Knippla ordnar också basar eller loppis.

Margret och Sigvard Möller har renoverat köket och passade på att rensa i skåpen. Lillvor Ingmyr tar emot. Bild: Cecilia Sundström

Varför lägger man då sin egen tid på ideellt arbete i kyrkan?
– Gemenskapen. Vi har ju så trevligt, säger Lillvor. Som barn följde hon morfar till kyrkan och lärde sig tidigt att man skulle hjälpa till.
– Sedan innebär just loppisen återbruk av saker, det känns väldigt bra, tillägger Britt-Marie.

När det drar ihop sig till loppisstart i juli ansluter ett antal tjänstvilliga herrar också. De kör och bär  alla prylar till församlingshemmet på Öckerö. När loppisen avslutats för året samlas hela gänget till en sommarfest.

Men nu är det maj och stämningen är hög i ”Hannas” på Sörgårdsvägen, nära kyrkans förskola på Öckerö. Några besökare tittar förbi och passar på att lämna lite saker.
– Vi är en väldigt käck gäng, man blir på så gott humör. Man lever änna upp lite, säger Lillvor leende. Sen går pengarna till bra saker, så det är lite allvar med i bilden också.

Text och bild: Cecilia Sundström (juni 2016)