Artister som delar tro

Att tala om tro kan vara känsligt, men många av de artister som gästat Öckeröarnas sommarmusik har ändå valt att sätta ord på sina tankar om andlighet.

När Lill Lindfors får frågan om hon har en tro tar hon god tid på sig att välja rätt ord. Hon tror att alla har en andlighet, eftersom den är så nära kopplad till livet.
– I det hektiska samhälle vi lever i finns ett behov av själsduschar. Att låta själen komma ikapp och att komma till stillhet. Jag tror att kyrkan kan erbjuda den möjligheten. Att lyssnandet kan bli mer närvarande i ett andligt rum.

Tommy Nilsson tycker att andlighet är viktigt, men tror inte att den nödvändigtvis behöver höra ihop med religion.
– Jag kan till och med drömma om en religionsfri värld. Religion blir så ofta ”vi” mot ”dem”, tvärtemot vad det kristna budskapet säger. Religion delar – andlighet helar.

Jag upplever att det finns en stor öppenhet i kyrkan idag. Det är bra!

Sofia Källgren

Sofia Källgren har en tro som ligger henne nära mitt i vardagslivet. Hon tror att det finns något man kan kalla Gud, men har svårt att definiera det.
– Jag är andlig och tycker om mycket i den kristna tron, men ser också mycket gott inom till exempel buddismen.
– Jag upplever att det finns en stor öppenhet i kyrkan idag, på ett helt annat sätt än när jag konfirmerades. Det är bra! Det gör att jag är närmare en tro nu än då.

CajsaStina Åkerström använder då och då sin Frälsarkrans, ett armband med 18 pärlor som fungerar som ett redskap för bön och meditation.
– Jag använder den för att hämta kraft och hitta tillbaka till ett inre lugn. Jag har själv en gudstro med Jesus i centrum. Han är utan tvekan vägen till sanningen och livet.

Patrik Isaksson kallar sig inte kristen. Han går inte på gudstjänst och han ber inte.
– Men jag tror på något och jag uppskattar när människor står för sin tro.

Inte heller Niklas Andersson går regelbundet i kyrkan och säger sig inte tro på Gud i vanlig bemärkelse.
– Jag tror att det finns någonting, men jag vet inte om det är Gud … men finns han är det underbart!

Niklas Andersson

Kyrkan är viktig

Oavsett hur man definierar sin tro så är kyrkan viktig för många människor.
– Kyrkan är bra, där finns plats för kontemplation, säger Janne Schaffer.

För Patrik Isaksson är kyrkan en central plats han hela tiden återkommer till.
– Det är där mina barn har döpts, det är där jag har gift mig. Det är där mina kära har begravts, säger Patrik som aldrig besöker en stad utan att söka upp en kyrka.
– Det är något som gör att jag känner att jag bara måste gå in i en kyrka. Jag tänder alltid ett ljus för dem i min familj som inte längre finns hos mig. Och har jag inga pengar i fickan för att betala för ljuset, då brukar jag låna av Gud. Jag tror att han tycker att det är ok.

Att spela i kyrkan är annorlunda än att ge konsert i andra lokaler.
– Det är lite lättare, eftersom man får god hjälp av klangen i kyrkolokalen, säger Kalle Moraeus.
– Upplevelsen i Öckerö kyrka var över förväntan, säger Stefan Andersson efter sin spelning 2005. Det var mycket folk och roligt att få uppleva en sådan levande kyrka som även är öppen för kultur. Och det är en lyx att spela för en publik som sitter tysta och riktigt lyssnar.

Sofia Källgren jämför en kyrkokonsert med en stor spelning i Kina.
– Att spela i Kina var ett spektakel, säger Sofia Källgren. I kyrkan finns en helt annan närhet och kärlek till dem som lyssnar.

Artister med ett ärende

För de flesta artister är det självklart att kyrkorummet påverkar konsertens innehåll.
– Kyrkan är ett lyssnande rum där jag väljer att sjunga livsbejakande sånger, säger Lill Lindfors.
– Jag tycker att mina texter passar bra i kyrkan, säger Tommy Nilsson. Flera låtar handlar om tro eller önskan om en tro.
– Glädje, melankoli, tröst, värme, lust … mitt hopp är att kunna ge lyssnaren kraft att möta ännu en dag, säger CajsaStina Åkerström.
– Målet för mig är att få förmedla något, att få beröra och att underhålla, säger Niklas Andersson.
– En musikers främsta uppdrag och arbetsuppgift är att förflytta människor från sin vardag, säger Kalle Moraeus. Bort från tråkiga fabriksjobb för att för en stund glömma vardagen. Att ta med människor till andra platser. Däremot vill jag inte pådyvla människor mina åsikter. Musik är musik. Det är upp till var och en att tolka den som de vill.

Uno Svenningsson som är känd inom kyrkliga kretsar får ibland frågan om han ser sig själv som predikant.
– Jag delar gärna med mig av mina tankar och erfarenheter, men jag predikar inte. Jag skriver ofta om relationer, och framhåller att vi alla främst är människor, av kött och blod.
– Vi vill förmedla att en positiv inställning, istället för misstro, kan förändra världen, säger Göran Rudbo från Triple & Touch. Gud kan mycket väl behöva lite hjälp på traven att sprida kärlek och försoning bland oss människor.

Text: Ingrid Eliasson (juni 2015)