Vigsel

Att gifta sig är en av livets stora händelser och ofta en fest som firas med släkt och vänner.

”…i nöd och lust”, inför Gud och församling lovar brudparet att älska och dela livet med varandra. Äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund.

Men en vigsel behöver inte vara stor och pampig utan kan även vara en enkel högtid som kan ske nästan var som helst. En vigsel kräver, utöver en präst, bara två vittnen för att vara juridiskt bindande. Själva vigselakten har en given ordning och kan, tillsammans med präst och musiker, utformas för att passa brudparet. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och den som fattar beslut i de olika momenten. Alla, oavsett sexuell läggning, är välkomna att ingå äktenskap i Svenska kyrkan.

Många väljer att börja planera sin vigsel i god tid, speciellt viktigt är det om man vill ha en specifik kyrka eller präst, eller kanske vill gifta sig på en viss dag. I församlingen finns sex kyrkor, Angereds och Bergums kyrkor är våra medeltidskyrkor. I Hammarkullen ligger Mariakyrkan, Hjällbokyrkan ligger centralt mitt på torget i Hjällbo, Lövgärdets kyrka finns i Lövgärdets centrum och Gunnareds kyrka ligger vid Angreds centrum.

När ni väl bestämt er för att ni vill gifta är det bra att fundera över var och när. Vill ni gifta er i församlingen är det första steget att kontakta expeditionen för att höra sig för om kyrkor, möjliga datum och präst. Innan vigseln träffar prästen brudparet för att prata om äktenskapets betydelse och planering av själva vigselakten. För att en vigsel ska kunna ske måste brudparet ha ansökt om hindersprövning hos Skattemyndigheten.