Montessoriskolan i Ushirika wa Neema

Den internationella gruppen i Nyköpings församling hade under 2013 och 2014 ett insamlingsprojekt till ett skolbygge i Moshi, Tanzania.

Aaron Urio är präst i Lutherska kyrkan i Tanzania, Norra stiftet. Han är församlingspräst men har också ansvar för en kvinnlig kommunitet (Ushirika wa Neema) samt styrelseordförande för en kyrklig förskollärarutbildning. Aarons fru Sophia är rektor för förskollärarutbildningen.

Montessori Training College (MTC) började därför att några av systrarna i Ushirika wa Neema ville bli förskollärare. De skickades på montessoriförskollärarutbildning och startade sedan en förskola. Så småningom ville fler församlingar starta förskola vilket gjorde att man startade förskollärarutbildningen. Sedan starten har MTC examinerat ca 30 förskollärare varje år, vilket blir ca 600 förskollärare till dags dato. Norra stiftet har direktivet att varje församling ska ha en montessoriförskola.

Nu har man nått en punkt där många föräldrar frågar efter när MTC ska starta en grundskola för barnen som gått i montessoriförskolan. Om kyrkan kan starta en montessoriskola på tanzanianskt vis anser MTC att de skulle kunna visa hur man kan ha en skola på ett mer effektivt sätt som utbildar elever som vill, vågar och kan. Detta är en överlevnadsfaktor för kyrkan såväl som för Tanzania som land.

Den internationella gruppen i Nyköpings församling har uppnått sitt mål att samla in 100 000 kr som ett bidrag till skolbygget och vill med insamlingsprojektet öka förståelsen för att vi som kristna lever i en enda kyrka över alla landgränser, att vi hör ihop och att vi påverkar varandra.

Aaron och Sophia Urio besökte Nyköping och våra församlingar vintern 2011 – ett besök som var mycket uppskattat och berikande för båda parter. Under 2015 och 2016 har Nyköpings församlings gymnasiekonfirmander besökt Ushirika wa Neema som en del i sin konfirmandundervisning.