Värdigare liv för romer

Nyköpings församling stöttade 2015-2017 projektet "Värdigare liv för romer" vars mål är att förbättra levnadsvillkoren för romer i Rumänien.

I Rumänien lever 85 procent av romerna under fattigdomsgränsen. De bor i väldigt dåliga bostäder och utsätts ständigt för trakasserier. I Roman, en stad i den rumänska regionen Moldova, stödjer Svenska kyrkan ett socialt center. Centret drivs av Franciskanerorden och erbjuder utbildning, arbetstillfällen, social integration och hälsovård. Arbetsmetoden går ut på att skapa förändring tillsammans med människorna i området. Det kräver ett nära samarbete och dagligt uppsökande stöd.

Svenska kyrkan fokuserar sitt stöd särskilt till barnen som behöver stabilitet, utbildning och social trygghet för att komma ur fattigdomsfällan deras föräldrar är fångade i. Genom att ge tillgång till bland annat en förskola, en skola, en vårdcentral, utbildning för vuxna och hembesök för att ge hälsovård normaliseras och stabiliseras många barns tillvaro. För att barn och föräldrar ska känna sig trygga undan trakasserier har centret en egen skolbuss som hämtar upp barnen. Munkarna talar också mycket om kvinnors och barns rättigheter för att minska våld i hemmen.

Det långsiktiga målet med projektet är att säkra den romska befolkningens tillgång till offentlig skolgång och hälsovård samt möjlighet att engagera sig politiskt.

Projektet är ett samarbete med Svenska kyrkans norska systerorganisation Kirkens Nödhjelp.

I projektet ingår:

• förskola och skola
  • andra chansen-skola för dem i åldern 10-30 år som inte gått i skola tidigare
  • ett mål mat om dagen till skolelever
  • hälsovård och hjälp med tvål och tvättmedel
  • aktiviteter för barn och unga
  • kurser i sömnad för att fler ska få arbete
  • kurser i tillverkning av tegelsten för att få byggnadsmaterial
  • kurser i trädgårdsarbete för att fler ska kunna odla grönsaker
  • arbete för kvinnors och barns rättigheter, till exempel samtalsgrupper för att stärka kvinnorna.
  • att ge tillgång till rent vatten och förbättra sanitära förhållanden
  • förhandlingar med myndigheter om bättre boplatser för de över 1 000 romer i området som blivit tvångsförflyttade och tvingas bo i före detta ladugårdar.

Läs mer om projektet

Första klass i Fundatia Umanitara Pacea (FUP). Läraren heter Daniela Felicia. Bild: Gustaf Hellsing/IKON

Tack Nyköping!

Den 23 november 2017 riktade Nyköpings församling, via internationella gruppen, ett tack till Nyköping. Texten nedan publicerades på insändarsidan i Södermanlands Nyheter.

Under två års tid har Nyköpings församling stöttat projektet ”Värdigare liv för romer” som bedrivs i Rumänien. Internationella gruppen i Nyköpings församling föreslog detta insamlingsprojekt 2015 och kyrkorådet beslutade att genomföra det till och med december 2017.

Genom en mängd aktiviteter har pengar strömmat in tack vare Nyköpingsbornas generositet. Vi har tillsammans samlat in pengar på våra öppna förskolor, på babysång och på våra caféer och gudstjänster. Vi har även sålt rättvisemärkt godis och begagnade kläder, som har skänkts till kyrkan och ­inbringat pengar. Många barn och vuxna har tillsammans ­genomfört julspel i S:t Nicolai kyrka där utgångskollekten gått till detta ändamål. Även Nyköpings körsångare och ­musiker har bidragit till insamlingen genom att vi har tagit upp kollekt vid de välbesökta konserterna. Vi har i dag fått in sammanlagt 127 222 kronor under dessa två år! Via medlemsavgiften har alla församlingsmedlemmar efter beslut i kyrko­rådet även bidragit med 100 000 kronor till projektet.

I Rumänien lever 85 procent av romerna under fattigdomsgränsen. I Roman, en stad i den rumänska regionen Moldova,­ stödjer Svenska kyrkans internationella arbete ett socialt center. Centret drivs av Franciskanerorden och erbjuder utbildning, arbetstillfällen, ­social integration och hälsovård.

Svenska kyrkan fokuserar sitt stöd särskilt till barnen som behöver stabilitet, utbildning och social trygghet för att komma ur fattigdomsfällan som deras föräldrar är fångade i. Genom att ge tillgång till bland annat en förskola, en skola, en vårdcentral, utbildning för vuxna och hembesök för att ge hälsovård normaliseras och stabiliseras många barns tillvaro. Till detta har vi gemensamt bidragit.

Läs gärna mer om hur projektet utvecklas på www.svenskakyrkan.se/P220

Svenska kyrkans internationella arbete via Internationella gruppen i Nyköpings församling genom Karin Eckerdal