Sofie håller kyrkan öppen

I snart tio år har Sofie von Engeström arbetat som frivillig värd i S:t Nicolai kyrka. – Alla möten med människor är det ­absolut bästa med uppdraget. Jag älskar det, säger Sofie.

FÖR SOFIE VON ENGESTRÖM har Svenska kyrkan alltid varit en självklar del av livet. Mamma utbildade sig till diakon och pappa var kyrkvärd under Sofies uppväxt.
Två dagar i veckan arbetar hon ideellt i S:t Nicolai kyrka mellan klockan 11 och 15. Den insats Sofie och fler med henne gör innebär att kyrkan kan hållas öppen för allmänheten på ett sätt som inte vore möjligt annars.
I arbetet ingår att ta emot besökarna.
– Jag försöker lyssna in vad de vill. En kanske vill veta mer om kyrkan, någon annan vill tända ett ljus för någon medan en tredje kanske bara vill sitta ned en stund.

DET HÄNDER OCKSÅ att Sofie blir samtalspartner.
– Jag har ju tystnadsplikt precis som många andra inom kyrkan. Ibland hjälper jag till att lotsa den som behöver prata vidare till en diakon eller en präst.
När det är tomt på besökare finns andra arbetsuppgifter.
– Man fyller på så det finns tillräckligt med ljus och ser till att broschyrställen är fyllda och att bokbordet ser ut som det ska. Det finns alltid att göra, säger Sofie.
Vad ger det dig att arbeta ideellt inom kyrkan?
– Massor. Jag har alltid känt att jag vill ge till andra människor och det här är ett sätt som passar mig bra. Jag får vara med om så många givande möten.

Gunnel Magnusson