”När man kommer till kören blir man glad igen”

Torsdagskvällarna är heliga. Det är då kören Glädjen repar i Mariagården i Brandkärr. – Det vill man inte missa, säger Christoffer Levin, medlem i kören sedan många år.

UTANFÖR MARIAGÅRDEN sänker sig höstkvällens mörker. En efter en droppar kören Glädjens alla körmedlemmar in till veckans körrepetition. Sammanlagt har kören med sina drygt 20 år på nacken i dag runt 30 medlemmar.

Glada hejrop fyller Mariagårdens entré­hall, kramar och high fives delas.
Christoffer Levin berättar att han älskar musik.

– Jag bor i Oxelösund men där finns ingen sådan här kör så när jag fick höra talas om Glädjen var det självklart för mig att försöka komma med. Sedan dess är jag fast, säger Christoffer.

Att kören betyder mycket är tydligt när Christoffer berättar.

– Jamen det gör den. Kanske man haft en dag när inte allt varit toppen och man känner sig lite nere. Då vet man att bara man kommer till kören så blir man glad igen. Kören är precis som den heter, den är glädje, säger Christoffer.

Han berättar att musik alltid betytt mycket.

– Jag gillar så mycket musik. Klassiskt, dansbandsmusik, jazz, till och med den moderna jazzen, säger Christoffer.

EN AV DE ABSOLUTA favoriterna är sången ”Gabriellas sång” ur filmen ”Så som i himmelen”.

– Den är så vacker så att min pappa får tårar i ögonen när han hör den. Vi sjunger den i kören också, berättar Christoffer.

Var det viktigt för dig att Glädjen är en kyrkokör?

– Ja, det var viktigt. Jag tycker om kyrkan, jag går både på gudstjänster och på konserter. Ibland går jag dit fast kyrkan är tom. Det är så lugnt och tyst och skönt. Det gör att man kan tänka bra tankar.

Klockan har blivit halv sex och det är dags för dagens repetition att ta sin början. Inne i stora samlingssalen är alla på plats. Ledarna Anne Svanhed Åhlin, diakon, och Catrine Hylander, kantor, kör igång uppvärmnings­övningar för både kropp och själ.

Och snart fyller starka röster hela salen med de bekanta tonerna och orden ur Gabriellas sång:

All den tid jag har ska jag leva som jag vill
Veta att jag räcker till