Konsert: "Flickan med svavelstickorna"

Söndag den 28 april gästas Alla Helgona kyrka av en av Sveriges absolut främsta vokalensembler!

Flickan med svavelstickorna – Passionen

Flickan med svavelstickorna, vem är hon? HC Andersens saga berättar om en utsatt tillvaro, men mitt i det mörka finns ett skimmer av ljusa minnen och hopp. Det inspirerade den amerikanska tonsättaren David Lang att komponera sin suggestiva och smärtsamt vackra The Little Match Girl Passion, stöpt i samma form som JS Bachs Matteuspassion.

De tolv sångarna i vokalensemblen VoNo har tillsammans med sin konstnärliga ledare Lone Larsen och en av Sveriges mest framgångsrika koreografer, Örjan Andersson (Andersson Dance), skapat föreställningen Flickan med svavelstickorna – Passionen. Den tar sin utgångspunkt i David Langs musikaliska tolkning av sagan och ramar in den med musik av JS Bach, improvisation och körklanger av Uģis Prauliņš och Martin Åsander.

Under arbetet med föreställningen bjöd ensemblen in humanistiska forskare inom utsatthet och tillit att reflektera kring Flickan med svavelstickorna och vad sagan betyder idag. Deras texter finns att läsa i samband med föreställningen. Kanske skulle vem som helst av oss kunna vara Flickan?

Föreställningen hade premiär på Folkoperan i Stockholm i oktober 2018.

Medverkande: Vokalsensemblen VoNo

Musik: David Lang, Martin Åsander,  Uģis Prauliņš, Johann Sebastian Bach