Meny

Nio konserter i Svärta kyrka i sommar

Även i år arrangeras populära Musik i sommarkväll i Svärta kyrka. Under nio torsdagar bjuds publiken på ett högklassigt utbud.

- Sommarmusiken i Svärta är ett populärt inslag i vårt utbud, säger Per Gustafsson, musiker i Nyköpings församling och den som år efter år håller i arrangemanget. 

Men sommaren 2020 blir en annorlunda konsert-sommar, eftersom regeringen har förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer. 

Till konserterna i Svärta kyrka delas biljetter ut i förväg. Biljetterna är gratis och det finns totalt 40 per konsert. Biljetter - max två per person - hämtas på församlingens expedition i Kyrkans hus två dagar innan konserten - tisdag mellan klockan 10 och 12.

Torsdagen den 2 juli

”Mellan himmel och jord”
Rasmus Ringborg, sång
Samuel Edvardsson, gitarr

Efter grundskolestudier i Adolf Fredriks Musikklasser studerade Rasmus Ringborg i Paris, London och vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Förutom konserter runt om i Sverige har han framträtt i bland annat Frankrike, Portugal, Schweiz, Österrike och Monaco samt deltagit i flera internationella festivaler och mästarkurser.

Samuel Edvardsson studerade vid Kungliga Musikhögskolans musikerutbildning. Han har intresserat sig för nutida konstmusik och deltagit i ett antal uruppföranden. De senaste åren har innefattat bland annat konserter och turnéer i Sverige, Tyskland och Schweiz. Tillsammans med Rasmus har han framträtt i många kyrkor i Sverige sedan 2001.

Torsdagen den 9 juli

”Sing Me to Heaven”
Vokalensemblen Oktal

Med en tydlig förankring i en lyrisk körtradition bjuder Vokalensemblen Oktal på a capella körsång i ett modernt och välbalanserat tonspråk. Programmet består av en blandning av till stor del nutida kompositioner och nyskrivna arrangemang, som förmedlar tänkvärda texter om livet och tron med innerlighet i både melodik och harmonik. Vokalensemblen Oktal är en Stockholmsbaserad vokalgrupp som har sjungit tillsammans sedan 2015.

Torsdagen den 16 juli

”Cornelis inifrån”
Marie Bergman med gitarrist Lasse Englund

Marie Bergman har sen 60-talet haft en fantastisk musikkarriär. Hon har vunnit Melodifestivalen, medverkat i krogshower och spelat på de flesta festivaler. Få artister har turnerat så mycket i Sverige och Norden som hon. Marie håller ofta seminarier och har undervisat bland annat på Musikhögskolorna i Köpenhamn och Århus. Tillsammans med Lasse Englund gestaltar Marie Bergman Cornelis Vreeswijks okända poetiska sida med både välkända och mer okända sånger.

Torsdagen den 23 juli

”Visor och låtar ur vår musikaliska skattkista”
Eva Tjörnebo & Viskompaniet

Eva Tjörnebo & Viskompaniet är en sörmländsk folkmusikgrupp som förra året firade sitt 25-årsjubileum! De har gjort fem CD-skivor, varit Grammis-nominerade och uppträtt i en mängd olika sammanhang. Eva har fått flera utmärkelser för sin vissång, bland annat Ulf Peder Olrogstipendiet. Flera av medlemmarna i gruppen är riksspelmän. Instrumenten som används är: nyckelharpor, durspel, dragspel, mungiga, gitarr, bas, mandolin, tvärflöjt med flera. Kom och lyssna till kärleksvisor, skämtvisor, sjömansvisor.

Torsdagen den 30 juli

”En enkel visa”
Olle Persson med gitarrist Mats Bergström

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många roller vid Folkoperan. Han är flitig gäst i radio och tv och finns med på en rad skivinspelningar. Olle är pedagogiskt verksam och ger mästarkurser. Han spelar också fiol och uppträder i folkmusiksammanhang. Jobbar som sånglärare på Musikhögskolan vid Örebro universitet.

Mats Bergström är gitarrist, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard School i New York. Han debuterade 1983 i London och är sedan dess frilansande solist, ackompanjatör och ensemblemusiker.

Torsdagen den 6 augusti

”För Livet"
Jenny Larsson, sång
Helena Lennstring, sång
Bo Ericson, saxofon, gitarr, tvärflöjt, cajun
Catrine Hylander, piano

Sång och musik ger oss kraft, i glädjen och sorgen, i festen och det djupaste allvaret. När livet för oss till oväntade stigar, kan vi låta musiken fylla oss med en känsla av gemenskap och ett hopp som bär. Med de orden vill medlemmarna i kvällens kvartett presentera sitt program. Det som förenar dem, förutom det musikaliska intresset, är att de alla är engagerade i Svenska kyrkan på olika sätt. Tillsammans spelar de denna kväll "för livet" i ett musikprogram med sånger klädda i jazz, vismelodier och klassiska toner.

Torsdagen den 13 augusti

”Stor musik i litet format"
Olle och Agnes Lindberg

Agnes: sång och fiol. Olle: gitarr och sång.

Ensemblen har varit verksam sedan 2004 och har turnerat i Sverige, Tyskland och Irland. De har gett ut två CD-skivor. Ett 50-tal konserter ger duon årligen, mestadels i kyrkor och på festivaler. A & O rör sig smidigt mellan genrerna. Kvällens program bjuder på klassisk musik av bland annat Mozart och Johann Christian Bach samt jazzpärlor och folkmusik. Allt i egna spännande arrangemang.

Torsdagen den 20 augusti

”Making Stories”
Miss Winter

I gruppen Miss Winter ingår Anna, Linda och Jenny som har arbetat som musiker och sångare separat i mer än två decennier. Men för ett antal år sedan hittade de äntligen varandra och började skapa sin egen stil inom countrymusik. Den första låten gruppen släppte hittade sin väg till nationell radio. En annan av deras låtar fick pris för bästa låt i en internationell tävling.

Ikväll bjuds vi på Akustisk countrypop från Sörmland med en doft av Nashville i ett program "om livet, relationer, frostiga nätter och ljuva sommarkyssar". 

Torsdagen den 27 augusti

”Jazzkväll”
Rigmor Gustafsson med pianist Mathias Algotsson

Rigmor Gustafsson har släppt tio skivor i eget namn. Det gör henne till en av Europas främsta jazzartister. Hon har fått flera priser och tre av hennes album har sålt guld. Först självlärd, sen skolad i klassisk gitarr och jazzgitarr. Först på musikgymnasiet började hon sjunga offentligt och i olika band. Rigmor har gått två musikhögskolor samt tre år på The New School´s Jazz Programme i New York. Sedan 1997 är hon stationerad i Stockholm, men med Europa som arbetsplats.

Mathias Algotsson har varit aktiv sedan mitten av 90-talet och har spelat runt om i världen med välkända sångare. Han har en förmåga att förflytta sig mellan genrer och är en uppskattad kompositör. Han har gjort sex album i eget namn och är  den ende icke-saxofonist som fått Arne Domnerus jazzpris.

Varje konsert inleds med en andakt. Efter konserten samlas en frivillig kollekt in.