Deras insats sprider glädje

De jobbar i kyrkan. Helt ideellt. De gör det där jobbet vars betydelse man inser först när ingen gör det.

ETT STILLA MUMMEL av vänligt småprat hörs från köket i S:t Nicolai församlingshem och det doftar gott av salami och brieost. Flinka fingrar jobbar frenetiskt med att göra iordning de 200 smörgåsar som beräknas gå åt vid dagens lunchmusik i S:t Nicolai kyrka.
– Det är säsongsavslutning i dag och då kommer det alltid extra många, säger Solveig Pettersson, husmor på församlingshemmet.
Det är Solveig Pettersson som basar i köket. Till sin hjälp har hon i dag Kerstin Andersson, Barbro Redbäck, Stella Cederholm och Kristina Gelin. Alla fyra är frivilligarbetare.
– Utan dem skulle den här verksamheten inte fungera, säger Solveig Pettersson bestämt på sin klingande småländska.
Och så är det. Förutom dem som har sitt professionella yrkesliv i Svenska kyrkan så är det tusentals personer som frivilligt och obetalt använder en del av sin fritid till att arbeta i kyrkan. Bara i Nyköpings församling är de nästan 600 stycken.
För Kerstin, Barbro, Stella och Kri­st­ina är smörgåsfixandet till lunchmusiken i S:t Nicolai något av en fast punkt i tillvaron.
Stella Cederholm är nykomlingen i gänget. Via kören Fru Musica blev hon tillfrågad om hon ville engagera sig mer och sade genast ja. Hittills har hon varit med ett par gånger.
– Det känns roligt och meningsfullt, säger hon.
Kerstin Andersson har arbetat ideellt i kyrkan desto längre. Hon lägger ner ganska mycket tid, vid sidan av lunchmusiksarbetet är hon också engagerad i somrarnas trädgårdscafé vid församlingshemmet.
– Jag blev änka för 17 år sedan och är numera pensionär sedan tio år. Engagemanget här betyder väldigt mycket för mig, det ger en fantastisk gemenskap och vänskap, säger Kerstin.

KRISTINA GELIN FICK fördjupad kontakt med kyrkan i samband med att hon själv drabbades av en svår sorg när en nära anhörig gick bort för ett tiotal år sedan.
– Jag träffade en diakon. Hon såg hur jag mådde och erbjöd mig samtalsstöd och det hjälpte mig mycket. Jag känner att jag så gärna vill återgälda något av det jag fått och det här har blivit mitt sätt, säger hon.
– Man går verkligen hit med lätt hjärta. Det har blivit en viktig del av tillvaron, inte minst socialt, säger Kri­stina Gelin.
Barbro Redbäck håller med. Hon kom med i gruppen för några år sedan efter en bussresa i kyrkans regi.
– Vi stannade bland annat vid ett församlingshem nedåt Stegeborg. Husmor där berättade att man hade soppluncher där och då föddes idén att starta något liknande i Nyköping.
Barbro Redbäck engagerade sig i soppluncherna och har fortsatt med det.
– Har man haft ett långt innehållsrikt yrkesliv känns det inte bra att bara gå hemma. Jag mår bra av att ha rutiner med tider och vettiga saker att göra, säger Barbro.

Gunnel Magnusson

Fler frivilliga behövs!

Nyköpings församlings verksamhet bygger till viss del på ideella arbetsinsatser. Under 2017 har 588 personer arbetat frivilligt
i församlingen i snitt två timmar per vecka. Det motsvarar ungefär 24 heltidstjänster.
Fler ideella krafter behövs dock, just nu efterlyser församlingen frivilliga som kyrk­värdar till S:t Nicolai kyrka, Alla Helgona kyrka och Mariakapellet. Man söker också med­hjälpare till Myntans äldreboende genom S:ta Katarina kyrka och medhjälpare till olika verksam­heter på Franciscus­gården.
Är du intresserad av att jobba ideellt i Nyköpings församling? Hör av dig till Anna Englund, diakon, på 0155-751 98 eller anna.englund@svenskakyrkan.se.

Vill du bli volontär?

Är du intresserad av att bli volontär hos Kyrkans Jourtjänst?
Uppgiften som frivillig medarbetare på Kyrkans Jourtjänst handlar om att finnas till och lyssna på den som behöver någon att dela det svåra med.
Den 27 augusti och 6 september informerar Kyrkans Jourtjänst inför höstens utbildning.
Vill du anmäla dig till en av kvällarna eller veta mer om Kyrkans Jourtjänst? Läs mer på www.svenskakyrkan.se/kyrkansjourtjanst/vill-du-bli-volontar