Nyheter

Prenumerera via RSS

Kommentar: Utvecklingspolitiska målen måste styra EU:s bistånd

Publicerad

– Jag ser mycket allvarligt på förslaget att blanda ihop utvecklingsbiståndet med åtgärder som ska främja EU:s egenintresse. Det säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, angående EU-kommissionens förslag till långtidsbudget för 2020-2027 som presenterades idag.

Krönika i KT: Kristna kan inte låta bli att engagera sig

Publicerad

Runt om i världen ses bidrag till samhällslivet som en självklar del av det kristna vittnesbördet. Vi är politiska – inte därför att partier kallar utan därför att Jesus Kristus kallar, skriver ärkebiskop Antje Jackelén i en krönika i Kyrkans Tidning den 3 maj.

Hatten på för Ingrid le Roux

Publicerad

Ingrid le Roux har under sin livslånga läkargärning hjälpt hundratusentals afrikanska kvinnor att med egen kunskap och kraft förbättra sin egen och sina barns hälsa. Ikväll blev hon medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet.

Predikan i The Holy Trinity Church i Warszawa

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan vid den polsk-svenska gudstjänsten i The Holy Trinity Church, Warszawa, då Uppsala stifts domkapitel besökte stiftets vänkyrka, den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen.

Predikan i domkyrkan i Münster

Publicerad

Ärkebiskop Antjes predikan (på tyska) i den ekumeniska gudstjänsten i domkyrkan i Münster, Tyskland, under Katholikentag: https://www.katholikentag.de/aktuell_2018.html

Svenska kyrkans nya kyrkohandbok tas i bruk på Pingstdagen

Publicerad

På Pingstdagen 20 maj 2018 tar Svenska kyrkans församlingar en ny kyrkohandbok i bruk. "Det är en glädje att få börja använda den nya kyrkohandboken, dessutom på själva pingstdagen som också är kyrkans födelsedag", säger ärkebiskop Antje Jackelén. "Jag tror och hoppas att kyrkohandboken ska bli ett redskap för att förnya vår gudstjänstglädje!"

Predikan på pingstdagen

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan i högmässan på pingstdagen i Uppsala domkyrka den 20 maj 2018. Under högmässan togs nya kyrkohandboken för Svenska kyrkan i bruk.

Ingeborg fick en ny livsuppgift efter pensionen

Publicerad

Ingeborg Ivén åkte till Kenya efter pensionen. Nu är hon 87 år gammal och brinner fortfarande för skolgång och undervisning. Gudmund Erling, mobil präst för Svenska kyrkan i Afrika, har träffat henne.

Maria Ruth Sanabria attackerad- försvarar mänskliga rättigheter i Colombia

Publicerad

På kvällen den 22 maj besköts den bil som Maria Ruth satt i, av gevärseld. Hon klarade sig oskadd tack vare de livvakter som fanns med – som konsekvens av de återkommande hot och mordförsök hon utsatts för under sitt liv – ett liv hon ägnat åt försvaret av mänskliga rättigheter. Ett arbete som stöds av Svenska kyrkan.

DN debatt: Medmänsklighet är vägen till #innanförskap

Publicerad

Varannan svensk engagerar sig ideellt för ett bättre samhälle. Många av dem genom Svenska kyrkan. Tillsammans med fem andra stora organisationer i civilsamhället lyfter nu Svenska kyrkan frågan om medmänsklighet och #innanförskap.

Biskop Thomas Petersson: Vi måste bygga broar mellan ute och hemma

Publicerad

Det finns egentligen ingen skillnad mellan församlingar i Sverige och utomlands. Samtidigt kan vi lära av utlandskyrkan hur vägen in i kyrkan ser ut. Thomas Petersson har själv varit kyrkoherde i Berlin. Den 3 juni 2018 vigdes han till biskop för Visby stift.

Svenska kyrkan lanserar app för barn

Publicerad

Svenska kyrkans nya app Kyrkan sätter barnen i centrum. Genom interaktiva lek- och spelmoment får barn i förskoleåldern möjlighet att upptäcka kyrkorummet och lära sig mer om Svenska kyrkans tro och traditioner. Appen är gratis att ladda ner och finns där appar finns.

Svenska kyrkan lanserar #gåtillkällan

Publicerad

”Är det verkligen sant att...?” Idag lanserar Svenska kyrkan #gåtillkällan för att bemöta påståenden eller föreställningar om Svenska kyrkan som sprids bland annat i sociala medier. De nya webbsidorna gör det möjligt att gå till källan.

Svenska kyrkans plattform för musik vägleder och inspirerar

Publicerad

Plattformen är en vägledning i musikaliska frågor för Svenska kyrkans nationella nivå och för det kommande Svenska kyrkans musikråd. Den kan också användas som inspiration och vägledning för församlingar, pastorat och stift.

Svenska kyrkan stärker medverkan på Bokmässan

Publicerad

Med seminarier kring vår tids brännande frågor, möten med aktuella författare och den nya satsningen Teologiska hörnan fortsätter Svenska kyrkan att vara en av Bokmässans största samarbetspartner.

Predikan vid biskopsvigning 3 juni

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan vid biskopsvigning av Åsa Nyström, Luleå stift, och Thomas Petersson, Visby stift. Uppsala domkyrka den 3 juni 2018.

Uttalande: Välkommet beslut om möjlighet till uppehållstillstånd

Publicerad

Svenska kyrkan välkomnar riksdagens beslut att bifalla proposition (2017/18:252), ”Extra ändringsbudget för 2018 – Ny möjlighet till uppehållstillstånd”. Beslutet ger ungdomar en ny möjlighet till uppehållstillstånd och framtidstro. Det skriver Svenska kyrkans generalsekreterare, Helén Ottosson Lovén, i ett uttalande.

Doptal till Prinsessan Adrienne

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns doptal till Prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka den 8 juni 2018.

Stor kyrkostöld får efterlängtat slut – fem år senare

Publicerad

Tio apostlar, en pietà, ett krucifix och ett träskrin. För fem år sedan stals flera kulturhistoriskt värdefulla föremål från Evertsbergs kapell. Brottet följdes av en omfattande, internationell utredning som kom att bli avgörande för uppklarningen av tidigare kyrkstölder över hela Sverige. Här är berättelsen om Evertsbergsskulpturerna – en historia som får ett efterlängtat slut på midsommardagen i år.

Fairtrade – en viktig pusselbit när fattigdom ska bekämpas

Publicerad

Förra veckan kritiserade SvD:s ledarredaktion Fairtrade för att inte göra nytta. Dessvärre innehåller SvD-inlägget en rad felaktiga påståenden. Svenska kyrkan välkomnar granskningar och beställer regelbundet externa forskningsrapporter för att kunna vidareutveckla Fairtrades modell. Som kyrka ser vi att Fairtrade har en viktig roll att spela i det gemensamma uppdraget att nå FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Det skriver Per Söderberg, Svenska kyrkans policyrådgivare i hållbarhetsfrågor och styrelseledamot i Fairtrade.

När fotbollen blir livsviktig

Publicerad

Fotboll motverkar våld, förtryck och fördomar, både i Sverige och i världen. För människor som lever i utsatta situationer kan fotboll vara en livsviktig verksamhet för att resa sig starkare, det bidrar även till integration och välmående, skriver Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete.

Svenska kyrkan under Almedalsveckan

Publicerad

En minikyrka, seminarier, Nikodemussamtal, gudstjänster, konst, musik, utställning och Samtal under valven. Det här gör Svenska kyrkan under Almedalsveckan.

Debattartikel i Dagen: Vem får plats i dagens Sverige?

Publicerad

Spänningar mellan religion och politik växer i vårt land. Vi riskerar att få politiska beslut som bygger på fördomar om tro. Då ställs grupp mot grupp på ett sätt som skadar hela samhället, skriver ärkebiskop Antje Jackelén med Sveriges kristna råd i en debattartikel i tidningen Dagen.

Någon opolitisk kyrka har aldrig funnits

Publicerad

Det är röster som talar om barmhärtighet, rättvisa och jämlikhet som beskrivs som politiska, inte de som kräver stängda gränser eller sänkt sjukersättning. Men budskapet om fred, rättvisa och jämlikhet hör alltid samman med kristen tro, anser etikprofessor Elisabeth Gerle. Texten publicerades först i Kyrkans tidning.

Värna rätten till skydd och värdighet

Publicerad

Syftet med humanitära insatser är att rädda liv och att lindra nöd. Det ska ges villkorslöst, det ska inte användas för att kontrollera gränser och stänga människor ute. Det skriver Georg Andrén, generalsekreterare för Diakonia och Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete i en debattartikel i UNT.

Brev till Isabella Lövin på internationella dagen för humanitärt arbete

Publicerad

I dag, den 19 augusti är det internationella dagen för humanitärt arbete. Med anledning av det skriver Svenska kyrkan till ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Isabella Lövin. I brevet ställs frågan vad Sverige gör för att stärka säkerheten för de människor som jobbar inom det utsatta humanitära arbetet.

Valdag = Insamlingsdag

Publicerad

Nu kommer många människor till vallokalerna runtom i landet. Se till att vara på plats och samtala med människor och be om en gåva till Svenska kyrkans internationella arbete - för alla människors lika värde.

Kyrkliga ledare uppmanar till ansvar för skapelsen

Publicerad

De senaste månaderna har flera platser på jorden drabbats av ovanligt höga temperaturer, svår torka och skogsbränder. Klimatförändringar är ständigt närvarande i en uppvärmd värld. De drabbar redan utsatta länder och grupper värst men kom även närmre oss i Sverige denna sommar. Nu går flera kyrkliga ledare samman i en global uppmaning till den världsvida kyrkan att ta ansvar för Guds skapelse.

Världsnamn på plats när kyrkomusiken intar Uppsala

Publicerad

Den 14-16 september samlas kyrkomusiker från hela landet i Uppsala till Kyrkomusiksymposium 2018. Under tre intensiva dagar står kyrkomusiken och dess betydelse för kyrka och musikliv i fokus. På lördagskvällen ger världsartisten Cameron Carpenter en konsert under det som är hans första Sverigebesök

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Publicerad

– Ett helt liv har jag kämpat. Men jag är inte trött! Det säger Maria Ligia Chaverra som har tilldelats Diakonias och Svenska kyrkans internationella arbetes MR-pris 2018. Situationen för människorättsförsvarare i Colombia är ytterst kritisk. I år har hela 127 personer mist livet i kampen för mänskliga rättigheter. Idag, när MR-försvarare hotas och dödas dagligen i Colombia, är det årliga priset viktigare än någonsin.

Krönika i Kyrkans Tidning om klimatskuld och själavård

Publicerad

Låt oss inte skicka klimatfrågan vidare till dem som är större syndare än vi. I stället kan vi odla det hopp som befriar till handlingskraft, skriver ärkebiskop Antje Jackelén i en krönika i Kyrkans Tidning den 6 september.

Kommentar till valresultatet

Publicerad

Kommentar från Erik Lysén om vad valresultatet kan få för konsekvenser för biståndspolitiken och den globala utvecklingen.

Brev till utrikesministern angående Augusta Victoria-sjukhuset

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén och ärkebiskop emeritus Anders Wejryd har idag skickat ett brev till utrikesminister Margot Wallström med anledning av nedskärningar från USA till sex palestinska sjukhus i östra Jerusalem. De vädjar till utrikesministern att försöka förmå USA att ompröva sitt beslut och att påverka EU-länderna att ta ett större ansvar.

Syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud till Sverige

Publicerad

Den 29 september-2 oktober besöker ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, Patriark Ignatius Aphrem II Sverige. Han träffar Svenska kyrkans biskopsmöte och ledare för andra kristna samfund i Sverige.

Ärkebiskopens program på Bokmässan

Publicerad

Den 27-30 september är det dags för årets upplaga av Bokmässan i Göteborg och som vanlig medverkar ärkebiskop Antje Jackelén i flera programpunkter. Här är hennes program i sin helhet:

Uttalande från konferens om främlingsfientlighet, rasism och populistisk nationalism

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén var förra veckan inbjuden av Kyrkornas världsråd och Vatikanen att medverka i ”World Conference on Xenophobia, Racism, and Populist Nationalism in the Context of Global Migration”. Konferensen samlade inte bara kyrkoledare från hela världen utan också representanter från olika samhällssektorer, bland annat flera FN-organ. De ca 200 konferensdeltagarna enades om ett uttalande som nu finns översatt till svenska.

Stöd insamlingen till Världens barn

Publicerad

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av Radiohjälpens insamling till Världens Barn. Det handlar om alla barns självklara rättighet till hälsa, utbildning och framtid.

Första rapporten från TCFD släpps idag

Publicerad

Som klimatsmart investerare stödjer Svenska kyrkan det globala ramverket TCFD för ökad transparens i företag som använder mycket fossil energi. Syftet är att företagen ska bli mer medvetna om sina klimatrisker och därmed kunna minska dem, samtidigt som investerare ska kunna fatta mer välgrundade beslut. I denna första rapport som lanseras idag kan man läsa i vilken utsträckning 1800 bolag, bland annat inom finansbranschen, klarar kraven i TCFD:s rekommendationer.

S:t Eriks plakett till Patriark Ignatius Aphrem II

Publicerad

Patriark Ignatius Aphrem II, ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, har tilldelats S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén. Plaketten överlämnades i samband med en middag i Ärkebiskopsgården i Uppsala igår kväll.

Unikt samarbete skapar ny hållbarhetsobligation

Publicerad

Svenska kyrkan, Skandia, SEB och Handelsbanken har i ett unikt samarbete utformat en obligation som finansierar investeringar som är i linje med FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Svenska kyrkan investerar 100 mnkr i obligationen.

MR-försvarare i Colombia utsatt för attentat

Publicerad

Torsdagen 27 september utsattes Matilde Lopez för ett attentat. Matilde vann 2014 Diakonias och Svenska kyrkans mänskliga-rättighetspris. Situationen för ledare och mänskliga rättighetsförsvarare i Colombia är akut.

Debatt i Kyrkans Tidning: Nu måste vi stå upp för flickors rättigheter

Publicerad

Religion används i många fall för att upprätthålla diskriminering och förtryck av flickor. Svenska kyrkan agerar tillsammans med andra för att förändra detta, skriver Svenska kyrkans internationella chef Erik Lysén på Internationella flickdagen den 11 oktober.

Kamp för kvinnors rättigheter prisas

Publicerad

Teodora del Carmen Vásquez tilldelas 2018 års Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador. Priset delas ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser.

Nödhjälp till drabbade i Filippinerna

Publicerad

En halv miljon människor är i akut behov av humanitärt stöd efter tyfonen Mangkhuts framfart. Nu går Svenska kyrkans internationella arbete in med 3 miljoner för att ge drabbade tak över huvudet, mat och nödvändiga hygienartiklar.

Ny rapport: EU:s bistånd styrs alltmer av givarnas egenintressen

Publicerad

Idag på den internationella fattigdomsdagen publiceras AidWatch, civilsamhällets årliga granskning av EU:s bistånd. Rapporten som i år har rubriken ” EU Aid: a broken ladder?” har tagits fram av den europeiska plattformen för biståndsorganisationer, CONCORD Europa.

Skakande scener från migrantkris

Publicerad

Charlotte Bergendal från Svenska kyrkans internationella arbete vittnar om skakande scener från Guatemala. Där rör sig tusentals migranter på väg mot Mexiko, samtidigt som USA skärper tonen.

Det är tid att agera nu!

Publicerad

Genom Luleå stift är Svenska kyrkan del av samarbetet mellan de kristna kyrkorna i Barentsregionen. Vid det senaste rådsmötet i Enare, Finland, skrev representanterna för de nio nordligaste stiften i Sverige, Norge, Finland och Ryssland ett gemensamt uttalande.

Klimatkrisen – en inre kris

Publicerad

Vi rör oss mot en temperaturgräns (2 grader) som inte utesluter att jorden med kraft kan börja värma upp sig själv på ett oåterkalleligt sätt. Klimatkrisen är inte bara en yttre utan också en inre kris, skriver Sara Nordbrand, hållbarhetschef för Svenska kyrkans nationella nivå, idag på UNT Kultur.

Svenska kyrkoherdar i Berlin kämpade för förtryckta under nazitiden

Publicerad

Kyrkoherdarna i svenska Victoriaförsamlingen i Berlin gjorde stora insatser för krigsfångar och flyktingar under 1930- och 1940-talet. Två av dem var Birger Forell och Erik Perwe. Under september och oktober har de hyllats på olika sätt både i Sverige och i Tyskland.

Flaggan i topp för 25-årigt basarjubiléum i Trollhättan

Publicerad

För 25:e året i rad ordnade församlingen i Trollhättan i början av oktober en basar till förmån för Svenska kyrkan i utlandet. Trollhättan är vad Svenska kyrkan i utlandet beträffar rejält satt på kartan! säger prästen Lars-Åke Petersson.

Övergrepp mot migranter i Mexiko

Publicerad

Migrantkaravanen som har nått fram till Mexiko drabbas nu av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. "Migranterna får stå i många timmar och vänta på bron vid gränsövergången, barn som gamla. De drabbas av uttorkning men får ingen hjälp av staten Mexiko. De är helt beroende av frivilligorganisationer", säger Svenska kyrkans programhandläggare Charlotte Bergendal.

ACT-alliansen möts i Uppsala

Publicerad

Den 27 oktober samlas ACT-alliansens generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT är en av världens största biståndsallianser. Bland gästerna finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

Sermon at ACT Assembly

Publicerad

Sermon by Archbishop Antje Jackelén at the Opening Service, 2018 ACT Alliance General Assembly in Uppsala, Sweden

Sermón en la Asamblea de ACT

Publicerad

Sermón de Arzobispa Antje Jackelén, en el culto de apertura de la 2018 Asamblea General de Alianza de ACT en Uppsala, Suecia.

Erik Lysén invald i ACT-alliansens styrelse

Publicerad

Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, har idag valts in i styrelsen för ACT-alliansen, världens största kyrkliga biståndsallians. Ny ordförande blev Birgitte Qvist Sørensen, generalsekreterare för danska Folkekirkens Nødhjælp (DanChurchAid). Den nya styrelsen valdes under den pågående generalförsamlingen i Uppsala.

"Döden är en del av livet"

Publicerad

Biskop Martin skriver om allhelgonahelgens ökade betydelse som ett tecken på att samhället inte är så sekulärt som det ibland påstås.

Utmärkelser till Margareta Grape och Agnes Abuom

Publicerad

Margareta Grape, tidigare internationell chef på Svenska kyrkan, och Agnes Abuom, ordförande i Kyrkornas världsråd, har tilldelats Stefansmedaljen respektive S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskopen hedersdoktor i USA

Publicerad

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har utnämnts till teologie hedersdoktor vid Virginia Theological Seminary i USA. Hon installeras nu på torsdag, den 8 november.

Mänskliga Rättighetsdagarna 2018

Publicerad

Svenska kyrkan är en av elva arrangörsorganisationer till Mänskliga Rättighetsdagarna, som i år äger rum den 15-17 november på Stockholmsmässan.

Frida jobbar som församlingspedagog i New York

Publicerad

Runt om i världen samlas barn och unga i Svenska kyrkans församlingar utomlands. Frida Johansson har arbetat ett år som församlingspedagog i Svenska kyrkan i New York

Debattartikel: Skälig levnadsstandard – fattigdomsbekämpning på riktigt

Publicerad

Bör målet för det internationella utvecklingsarbetet fortsatt vara att minska fattigdom? Kanske är det dags att i stället se en skälig levnadsstandard för alla som målet för ett utvecklingsarbete som är stadigt förankrat i de mänskliga rättigheterna. Det skriver Gunnel Axelsson Nycander och Gunilla Palm i en debattartikel på Biståndsdebatten.se

Debattartikel: Viktigare än någonsin att arbeta mot våld mot kvinnor

Publicerad

I en tid då jämställdhet och kvinnors och hbtq-personers rättigheter systematiskt ifrågasätts och motarbetas, är det viktigare än någonsin att stödja de organisationer som jobbar mot våld inom nära relationer. Vi uppmanar Sveriges kommande regering att bevara och stärka det stöd som ges till jämställdhet, demokratiutveckling och civilsamhällesorganisationer i Latinamerika. Det skriver Erik Lysén och Georg Andrén i en debattartikel i Upsala Nya Tidning inför den internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Kyrkan måste vara en mer tillåtande plats

Publicerad

Maria Thorsson är präst på den spanska Solkusten. Hon tycker att kyrkan kan bli bättre på att finnas mer i vanliga människors vardag, och säger att religionsfrihet också är rätten till en religion.

Debattartikel: Sex förslag till partierna om biståndspolitiken

Publicerad

Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, skriver på altinget.se om sex biståndsutvecklingspolitiska förslag som han också har skickat till samtliga partiledare. Förslagen syftar till att både försvara och vidareutveckla Sveriges bistånd under nästa mandatperiod.

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 20-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel.

Stort intresse för att konfirmeras på samiska

Publicerad

När anmälningstiden för 2019 års samiska konfirmationsläger gick ut visade det sig att det fanns betydligt fler anmälningar än tillgängliga platser. Många blev ledsna, men Svenska kyrkan har nu skjutit till medel för att kunna ta emot fler ungdomar.

Enkelhet och gemenskap viktigast i Aten

Publicerad

Församlingen i Svenska kyrkan i Aten känner av Greklands ekonomiska kris. Ändå stöder församlingen sociala projekt för flyktingbarn. Här finns en varm gemenskap mitt under ständig beredskap för jordbävningar och krig.

Svenska kyrkan tar nästa steg i översynen av sitt fastighetsinnehav

Publicerad

Svenska kyrkan gör just nu en historiskt omfattande översyn av sitt fastighetsinnehav. Under det här året har alla fastigheter räknats och förts in i ett gemensamt register. Nu tar nästa steg i processen vid när varje församling eller pastorat ska göra en lokalförsörjningsplan för att se vilka fastigheter som behövs på längre sikt.

Kyrkoledare på DN-Debatt: Migrationsverket måste respektera konvertitens tro

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver tillsammans med landets kyrkoledare på debattplats i Dagens Nyheter om Migrationsverkets hantering av konvertiter i asylprocessen. Kyrkoledarna skriver att myndighetens bedömning av konvertiter har systematiska brister. De 14 undertecknarna kräver att Migrationsverket tar hänsyn till aktuell forskning, att fokus i handläggningen riktas mot hotbild och skyddsbehov, och att bedömningen bör handla mindre om konvertitens tankar och mer om konvertitens handlingar.

Debattartikel: En flicka är född

Publicerad

Som kyrka har vi ett särskilt ansvar att arbeta för flickors rättigheter. Vi gör det utifrån en djup övertygelse om att varje människa är skapad och älskad av Gud, och har samma värde och rättigheter. Det skriver Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, i en debattartikel inför årets julhögtid.

Predikan vid julbön 2018

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan vid julbönen i Uppsala domkyrka den 24 december, julafton 2018.