Nyheter

Prenumerera via RSS

Ärkebiskopen på DN-debatt: ”Religion kan leda människor ut ur våldsbejakande extremism”

Publicerad

Om vi ska förstå och agera mot våldsbejakande extremism behöver vi göra upp med en krampaktig syn på religion. De fredsbejakande krafterna i varje religion behöver stärkas. Detta skriver ärkebiskop Antje Jackelén på DN-debatt tillsammans med Anna Carlstedt – nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Aron Verständig – ordförande Judiska centralrådet, och Salahuddin Barakat – imam och grundare av Islamakademin.

Utökade insatser i Sydsudan och Uganda

Publicerad

Svenska kyrkan utökar sina humanitära insatser i Sydsudan på grund av torkan som drabbat flera afrikanska länder. I Uganda utökas insatserna i och med ett ökat antal flyktingar från Sydsudan som flytt på grund av torka och konflikter. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat och rent vatten.

Kyrkoledare på Afrikas horn om hungersnöden: "Vi måste agera nu"

Publicerad

Vi måste agera och vi måste agera nu. Det var huvudbudskapet från 39 kyrkoledare på Afrikas horn som i dagarna träffades i Nairobi för att mobilisera alla krafter och resurser för att motverka den hungersnöd som just nu drabbar miljontals människor i östra Afrika.

Evangelierna är översatta till meänkieli

Publicerad

I samband med Tornedalingarnas dag i Övertorneå på lördag, 15 juli, presenteras de fyra evangelierna färdigöversatta från grekiska till meänkieli, ett av Sveriges minoritetsspråk.

Kandidatlistorna klara till kyrkovalet

Publicerad

Vem kan jag rösta på i kyrkovalet? Nu är alla grupp- och kandidatlistor klara, och visar att 29 467 unika individer ställer upp i kyrkovalet den 17 september. Åldersgränsen för att kunna bli vald är 18 år och de flesta av de totalt 71 artonåringarna finns i Lunds och Härnösands stift.

En månad kvar till kyrkovalet 2017

Publicerad

Om exakt en månad är det kyrkoval för alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. Idag presenteras nomineringsgrupperna i kyrkomötesvalet, som svarar på vad de tycker är viktigast i Svenska kyrkan framöver.

Öppen föreläsning om religionens roll i vattenfrågor

Publicerad

Som del av World Water Week i Stockholm bjuder Kyrkornas Världsråd in trossamfund, församlingar och allmänheten till en öppen föreläsning och workshop den 30 augusti, under titeln ”Water and Faith: Building partnerships to achieve the SDGs”.

Ärkebiskopen om respekt för lagen och fredade rum

Publicerad

Fredagen den 25 augusti genomförde polisen en så kallad inre utlänningskontroll vid ett familjeläger som anordnades av Svenska kyrkan i Malmö. Fem familjer fördes bort då de saknade tillstånd att uppehålla sig i Sverige. Händelsen har väckt mycket uppmärksamhet och en del frågor.

Utökade insatser mot svält i Somalia

Publicerad

Svenska kyrkan utökar nu de humanitära insatserna i Somalia på grund av torkan som fortsätter drabba flera länder i Afrika. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat, vatten och sanitet.

Nu kan du rösta i kyrkovalet

Publicerad

Nu har röstkorten skickats ut till de 5,2 miljoner röstberättigade i kyrkovalet, som äger rum den 17 september. Måndag den fjärde september börjar förtidsröstningen som kan ske var man än befinner sig i landet, till och med valdagen.

Svenska kyrkan utökar insatser mot svält i Somalia

Publicerad

Svenska kyrkan utökar nu de humanitära insatserna i Somalia på grund av torkan som fortsätter drabba flera länder i Afrika. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat, vatten och sanitet.

Sveriges kristna råd i GP: "Arbeta för att minoriteter ska kunna leva i sina hemländer"

Publicerad

En majoritet av kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak har under de senaste åren tvingats på flykt. Den svenska regeringen behöver nu agera kraftfullt inom FN:s säkerhetsråd och EU för att minoriteter ska kunna leva i sina hemländer och leva i samexistens med andra. Det skriver ärkebiskopen med Sveriges kristna råd i Göteborgsposten.

Biskopar i DN: Samhället måste sluta att skydda nazister

Publicerad

Svensk lagstiftning och rättstolkning måste ses över för att kunna begränsa nazistiska och rasistiska organisationers möjlighet att kränka och hota i det offentliga rummet, det skriver ärkebiskop Antje Jackelén och biskopen i Göteborgs stift Per Eckerdal i DN Kultur.

Tack för din röst i kyrkovalet!

Publicerad

Deltagandet i Kyrkovalet 2017 har varit rekordstort, med nära en miljon medlemmar som röstade, något som vittnar om både engagemang och framtidstro.

Svenska kyrkan i GP: Skriv under FN:s kärnvapenförbud

Publicerad

"Vi förväntar oss nu att regeringen snarast undertecknar konventionen och att Sverige genom riksdagen därefter med bred majoritet ratificerar konventionen som förbjuder kärnvapen", skriver Svenska kyrkan, Amnesty och många fler i Göteborgsposten idag.

Ökad biståndsbudget en viktig signal

Publicerad

Svenska kyrkan välkomnar den historiskt stora biståndsbudget som regeringen presenterat idag, där målet om 1 procent av BNI uppnås för första gången i den nya beräkningsmodellen.

Anslag gällande utlandsförsamlingarnas indirekta val till kyrkomötet

Publicerad

Resultatet av det indirekta valet till kyrkomötet från utlandsförsamlingarna är klart. Av de 31 utlandsförsamlingarna har 20 genom sina kyrkoråd deltagit i valet till kyrkomötet. De rangordnade listorna från kyrkoråden har sammanställts och kandidaterna tilldelats röster enligt kyrkoordningen 39 kap. 22 §. Här kan du se resultatet.

Per Anger-priset till Gégé Katana Bukuru, Kongo

Publicerad

Per Anger-priset delas ut varje år, på uppdrag av regeringen, till en modig person som arbetat för demokrati eller för människor i katastrofsituationer. I år går priset till Gégé Katana Bukuru från DR Kongo för hennes ihärdiga kamp för kvinnors rättigheter.

Modiga människor prisas för ovärderligt rättighetsarbete

Publicerad

Colombia är ett av världens farligaste länder för människorättsförsvarare. Under flera decennier har människor kämpat för sina rättigheter mitt i den väpnade konflikten. För sjätte året i rad uppmärksammar Svenska kyrkan och Diakonia deras modiga arbete med ett nationellt pris. I år, under implementeringen av fredsavtalet, är priset viktigare än någonsin.

Ärkebiskopen hos kristna trossyskon i Pakistan

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén har besökt den kristna kyrkan Church of Pakistan. Under en händelserik vecka har hon samtalat med kyrkliga företrädare och andra religiösa ledare, invigt en kyrka, besökt skolor och samtalat på svenska ambassaden i Islamabad.

De får Svenska kyrkans kulturstipendium 2017

Publicerad

Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier är klara. Fem projekt får dela på stipendiesumman 500 000 kronor. Intresset var i år rekordstort med 475 ansökningar.

Nästa vecka börjar kyrkomötet

Publicerad

Tisdag den 3 oktober inleds årets kyrkomöte. Kyrkomötets första session pågår i fyra dagar och inleds som vanligt med gudstjänst i Uppsala domkyrka. Nytt för i år är att kyrkomötet miljödiplomeras.

Svenska kyrkan på Bokmässan

Publicerad

På torsdag slår Bokmässan i Göteborg upp sina portar. Svenska kyrkan är huvudansvarig för årets tema Bildning. På tre scener kommer begreppet att belysas ur en mängd perspektiv.

Stöd insamlingen för världens barn

Publicerad

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av insamlingen Världens Barn. Det handlar om alla barns självklara rättighet till hälsa, utbildning och framtid.

Rekordhögt valdeltagande i kyrkovalet 2017

Publicerad

Den slutgiltiga röstsammanräkningen visar på ett valdeltagande på 19,08%, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934. Det är även det högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin med 984 680 avgivna röster.

Ytterligare stöd till torkdrabbade i Somalia och Etiopien

Publicerad

Den svåra torkan på Afrikas horn leder fortsatt till allt fler människor drabbas av svår undernäring. Svenska kyrkan anslår nu ytterligare medel till drabbade i Somalia och Etiopien. Insatserna består bland annat av tillgång till rent vatten och förebyggande av sjukdomsspridning.

Undernäring en skam för vår tid

Publicerad

Antalet undernärda har ökat det senaste året på grund av en allt mindre fredlig värld. Arbetet för fred är centralt och här behöver FN, regeringar och frivilligorganisationer bidra. Det skriver Erik Lysén i en debattartikel på livsmedelsdagen.

Ny rapport: Går för långsamt att uppnå EU:s biståndslöfte

Publicerad

Idag släpper nätverket Concord rapporten Aidwatch. Den visar att det går för långsamt innan EU når målsättningen om att minst 0,7 % av medlemsländernas bruttonationalinkomst ska gå till internationellt bistånd. Svenska kyrkan är medlem i svenska Concord.

Svenska kyrkan i utlandets tre nya chefer presenterar sig

Publicerad

Rickard Jönsson är ny chef för avdelningen för Svenska kyrkan i utlandet i Uppsala och för den samlade verksamheten. Pernilla Håkansdotter Olsson är utlandschef och Lena Brolin ny ställföreträdande utlandschef. Från oktober är de nya cheferna på plats. Här presenterar de sig.

Stor final på Reformationsåret 2017

Publicerad

Den 31 oktober är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg. Det uppmärksammas under en hel vecka, med gudstjänster, nyskriven musik, öppna föreläsningar och andra evenemang där reformationens betydelse för Sverige står i fokus.

Svenska kyrkan får pris för Masurienhjälpen i Polen

Publicerad

Svenska kyrkan får en utmärkelse av den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen för de insatser som gjordes i Masurien efter andra världskriget. Prästen Daniel Cederberg och hans medarbetare gjorde då stora insatser i ett krigsdrabbat Polen. Detta blev känt som Kyrkliga Masurienhjälpen, ett engagemang som sedan kanaliserades i Lutherhjälpen som bildades 1947.

Svenska kyrkan gratulerar Hanna Tsadik

Publicerad

Svenska kyrkan gratulerar Hanna Tsadik som tilldelas FUF-priset 2017 för att hon genom sitt strategiska ledarskap utvecklat ett innovativt och framgångsrikt regionalt fredsprogram på Afrikas horn.

Stöd till rohingyer på flykt

Publicerad

Allt fler rohingyer flyr våldet och förföljelsen i Myanmar. Sedan våldet intensifierades i augusti har över 600 000 människor sökt skydd i Bangladesh, hälften är kvinnor och barn. Svenska kyrkans internationella arbete stöder insatser för de som anlänt till lägren längs den bangladeshiska gränsen.

Svenska kyrkan lanserar Första hjälpen vid sorg

Publicerad

En färsk Sifo-undersökning visar att många känner stor osäkerhet i mötet med andra människors sorg – och vill bli bättre på att vara ett stöd för vänner och kollegor. Därför lanseras nu Första hjälpen vid sorg genom ett utskick till 2 000 svenska företag.

Susanne Rappmann vald till biskop i Göteborgs stift

Publicerad

Susanne Rappmann valdes idag till biskop i Göteborgs stift. Hon blir därmed den första kvinnan som blir biskop i Göteborgs stift. Susanne valdes med siffrorna 68,8 procent mot Erik Johanssons 29,6 procent, 773 mot 332 röster.

Svenska kyrkan kräver möte med migrationsminister

Publicerad

I ett gemensamt brev från Svenska kyrkan och Rädda Barnen till migrationsministern i slutet av oktober framfördes tre krav för att ensamkommande barn och unga ska få stanna i Sverige. Nu skriver Svenska kyrkan igen och ber om ett möte för att hitta en väg framåt.

Freden i Colombia i farozonen när jämställdheten hotas

Publicerad

Fredsavtalet som skrevs under i Colombia i oktober förra året är ett av de mest jämställda i världen. Ett år senare har kvinnors kroppar åter hamnat i fokus när konservativa krafter tar över den offentliga debatten för att ”försvara familjen”.

Svenska kyrkans nationella nivå ny medlem i Fossilfritt Sverige

Publicerad

Svenska kyrkan på nationell nivå har gått med i regeringens klimatinitiativ Fossilfritt Sverige för att tillsammans med andra bidra till Sveriges och världens klimatmål. Klimatarbetet inom Svenska kyrkan berör allt från energianvändningen i kyrkor och andra fastigheter här hemma till insatser för att hantera klimatförändringarna i utvecklingsländer. En av den nationella nivåns uppgifter är att stödja arbetet lokalt i församlingar och stift.

Åsa Nyström ny biskop i Luleå

Publicerad

Efter den slutgiltiga sammanräkningen är det klart att Åsa Nyström är Luleå stifts nya biskop. Hon blir den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan i ämbetet sedan stiftet grundades år 1904.

Revisionsrapport: ”Dra lärdom av handboksprocessen”

Publicerad

Kyrkostyrelsens arbetsutskott tog den 15 november emot den revisionsrapport som de förtroendevalda revisorerna uppdragit åt revisionsbyrån Grant Thornton att ta fram. Granskningen gäller processen med översyn och revidering av kyrkohandboken.

Svenska kyrkan vill bidra till repatriering av samiska kvarlevor

Publicerad

Den 16 november samlades företrädare för Svenska kyrkan, Sametinget, Kulturdepartementet och en rad muséer och institutioner till ett rundabordssamtal rörande repatriering av samiska mänskliga kvarlevor. Syftet var att gemensamt identifiera hinder för att kunna återlämna kvarlevor som idag finns på museer och andra institutioner i Sverige.

Debattartikel: Kyrkans ansvar för vår värld

Publicerad

Målen är högt satta, och omöjliga för regeringar och FN att uppfylla själva. Religiösa aktörer har också ett särskilt ansvar för att bidra till målen, skriver Erik Lysén och Sara Nordbrand i en debattartikel i tidningen Dagen om FN:s globala mål, Agenda 2030.

Årets Right Livelihood pristagare

Publicerad

Right Livelihood Award, som också kallas alternativa nobelpriset, går i år till fyra pristagare från USA, Indien, Azerbadjan och Etiopien. Svenska kyrkan och Right Livelihood Award samarbetar både internationellt och i Sverige.

Låt inte EU:s gemensamma asylsystem försvaga asylrätten

Publicerad

Inom kort kommer EU fatta beslut om ett nytt gemensamt asylsystem. Flera av förslagen riskerar att kraftigt försämra flyktingars rättigheter och skydd. Om de röstas igenom kommer Sverige aldrig kunna återgå till ordinarie, mer humana asyllagstiftning. Därför manar nu tio organisationer till ett folkligt upprop för att påminna Sveriges migrationsminister, Helen Fritzon, om vikten av att stå upp för ett humant asylsystem.

Ärkebiskopens uttalande med anledning av #vardeljus

Publicerad

Över världen delas nu skakande berättelser om övergrepp, sexuella trakasserier och sexism. #MeToo är omvälvande. Det avslöjar våld och maktmissbruk som borde höra historien till. Vi ser kvinnor i bransch efter bransch resa sig. I helig vrede säger de: Nu räcker det!

Sakfel i medier om nya kyrkohandboken

Publicerad

Det har spridits felaktiga uppgifter i svenska och internationella medier om det inklusiva språket i den nya kyrkohandboken som just har antagits av kyrkomötet. Gudstjänstutskottets ordförande, Sofija Pedersen Videke, tydliggör vad som gäller.

Två nya nattvandrare på Cypern behövs till studentveckorna 2018

Publicerad

Nu behövs ytterligare två nattvandrare på Cypern under två veckor i maj-juni 2018. Välkommen att söka du som är en trygg vuxen, förankrad i Svenska kyrkan och minst 40 år gammal! Arbetet är ideellt, lönen är framför allt viktiga möten med unga.

Fake news in the media about the Church of Sweden's new Worship book

Publicerad

Media has spread incorrect information in Sweden and internationally about the inclusive language of the new Worship Book, which has just been adopted by the General Synod. The Chair of the worship committee, Sofija Pedersen Videke, therefore clarifies some facts.

Svenska kyrkan välkomnar förslag om ensamkommande barn

Publicerad

Många av de ungdomar som sökt asyl i Sverige som ensamkommande barn får en ny möjlighet att stanna. Det enades regeringen om igår. Svenska kyrkan är positiv till överenskommelsen, som ger unga människor hopp och framtidstro.

‘Datos’ falsos en los medios sobre el Manual de Culto sueco

Publicerad

Se ha difundido información incorrecta en los medios de comunicación suecos e internacionales acerca del uso del lenguaje inclusivo en el nuevo Manual de Culto, adoptado recientemente por el Sínodo General de la Iglesia Sueca. La presidenta de la Comisión de Oficios Religiosos, Sofia Pedersen Videke, aclara la situación.

”Prins Gabriel har döpts in i Guds gemenskap”

Publicerad

Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd har idag döpt prins Gabriel. I sitt doptal lyfte han upp allas rätt att höra till ett sammanhang och bli sedda. "Idag har prinsen döpts in i Guds gemenskap, med löfte om att Gud är med i allt".

Svenska kyrkan till regeringen: Inhumant att fortsätta med utvisningarna

Publicerad

Regeringen vill ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande, men de förändringar som föreslås räcker inte. Svenska kyrkan skriver därför till migrationsminister Helén Fritzon med en vädjan om att stoppa utvisningarna av de unga som är tänkta att ingå i överenskommelsen.

Stöd till konfliktdrabbade i Kongo

Publicerad

Över 2,4 miljoner människor, varav hälften barn, är direkt drabbade av det pågående våldet och konflikterna i Demokratiska republiken Kongo. Behovet av humanitärt bistånd är akut. Act Svenska kyrkan stöder nu insatser för ca 50 000 personer av de värst drabbade.

Erik Lysén gör avtryck i biståndsdebatten

Publicerad

För sjunde året i rad ställer OmVärlden frågan: Vem gjorde störst avtryck i biståndsdebatten? Vem sätter – direkt eller indirekt – dagordningen? Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, är en av 26 nominerade.

Ny rapport: Brist på gröna investeringar hotar Parisavtalet

Publicerad

Två år efter Parisavtalet krymper tidsfristen för den nödvändiga klimatomställningen, där finanssektorn har en avgörande roll. Samtidigt visar en ny rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen att stora svenska investerare inte är i närheten av att bidra till avtalets mål. Klimatförändringarna utgör redan idag ett stort hot mot mänskliga rättigheter och slår hårdast mot utsatta grupper i klimatdrabbade områden världen över. För att vända trenden måste investerare agera nu.

”Se på Lucia, det utländska en grundbult i Sverige”

Publicerad

Tala om migrationens utmaningar, men det är de goda berättelserna som ger hopp. Med de influenser vi får från andra länder kan vi bygga det som vi i framtiden kommer att uppfatta som ”typiskt svenskt”, skriver Martin Modéus, biskop i Linköpings stift i Svenska Dagbladet.

60 miljoner fördelat till arbetet med asylsökande och flyktingar

Publicerad

Kyrkostyrelsen beslutade idag om fördelningen av 60 miljoner kronor till Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar. Närmare hälften går till församlingarnas aktiviteter för integration. Resterande medel går till stiften, nationella satsningar och den internationella verksamhetens arbete med migrationsfrågor.

Mitt i ett juläventyr, på uppdrag för utlandskyrkan i London 

Publicerad

"Dessa julbasarer lägger grunden till fina och viktiga insatser på sjukhus, i fängelser, i gudstjänster, ungdomsgrupper..." Följ med när Nicole Morgny, ombud för Svenska kyrkan i utlandet, reste till London för att hjälpa till vid den stora julbasaren.

Debattartikel: En kamp för allas lika värde

Publicerad

Svenska kyrkan bidrar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättigheter ska respekteras. Det skriver Erik Lysén, internationell chef, i en debattartikel som skickats ut till lokal- och regionmedier.

Predikan vid julbön

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan på julbön i Uppsala domkyrka den 24 december, julafton 2017.