Schyst resande lyfter fram semesterparadisets baksida

Över 300 000 svenskar åker till Thailand varje år. Men städerskan på hotellet jobbar sju dagar i veckan och bor i ett skjul. Nu måste resebolagen agera. Svenska kyrkan ställer sig bakom Schyst resande. Var med och dela kampanjen.

Lagvidriga arbetsförhållanden

Schyst resande och Fair Action har intervjuat personal på hotell som används av Apollo, TUI och Ving. Trots att Phyo Thida Kyaw städar på hotellet sju dagar i veckan har hon inte råd med boende med egen toalett, utan delar tre utedass med ett femtiotal andra migrantarbetare.

Hotellet där Phyo Thida Kyaw arbetar som städerska ligger i thailändska Khao Lak och anlitas av svenska researrangören Ving.

– Jag tjänar 80 kronor om dagen, berättar hon.

Reseföretagen har varit passiva

Hon arbetar sju dagar i veckan. Det strider mot thailändsk arbetslagstiftning, anställda ska ha minst en dags betald ledighet i veckan. Det "familjevänliga" hotellets personal med familjer bor i plåtskjul som ligger på träskliknande mark. Det stinker av avlopp.

Trots att Apollo, TUI och Ving länge känt till de låga lönerna och arbetstiderna visar Schyst resande och Fair Action att de inte har gjort tillräckligt för att förändra.

Var med i kampanjen

Du kan bidra till kampanjen "Schyst resande" genom att dela och sprida ettinlägg från Svenska kyrkan i utlandets Facebooksida. Gör din röst hörd för att få till en förändring!

Läs mer om kampanjen hos Schyst resande