Mänskliga Rättighetsdagarna 2018

Svenska kyrkan är en av elva arrangörsorganisationer till Mänskliga Rättighetsdagarna, som i år äger rum den 15-17 november på Stockholmsmässan.

Årets tema för Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Rätten till ett liv fritt från våld. Under tre dagar kommer besökare och medverkande att djupdyka i olika aspekter av våld som en rättighetskränkning och de strukturer som ligger bakom. Hur påverkar exempelvis kön, etnicitet, funktionalitet, klass, kön, sexuell orientering och uttryck, religion eller ålder sannolikheten att utsättas för våld?

- Årets tema är viktigt och vi ser fram emot att på MR-dagarna lyssna och samtala kring hur vi bättre, tillsammans, kan arbeta mot våld på olika sätt. Nyligen gick Nobels fredspris till Dr. Denis Mukwege vilket är en viktig signal för att synliggöra en form av systematiserat våld mot kvinnor som oftast glöms bort, berättar Emilie Weiderud, projektsamordnare för MR-dagarna på nationell nivå.

Tillsammans med Svenska Tornedalingars Riksförbund arrangerar de ett seminarium om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet. Bild: Borg Mesh. 1913. Kiruna Bildarkiv.

- Vi vill med bredden av våra programpunkter och närvaro visa på trosbaserade aktörers viktiga roll, i Sverige och i världen, i arbetet för allas rätt till ett liv fritt från våld.

MR-dagarna har funnits sedan år 2000 och är Nordens viktigaste samlade mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan är arrangör, medarrangör och medverkar i ett flertal seminarier samt som utställare. Det fullständiga programmet finner du på MR-dagarnas hemsida.